Kuchnia Optymalna

Wieprzowina pieczona w brzoskiwiniach.
02-10-2004

Składniki:
- po 70 dag tłustego mięsa: boczku, żeberek, karkówki
- 1.5 kg dojrzałych brzoskwiń
- 5 dag smalcu
- 10 dag masła
- jarzynka
- pieprz



   Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. KarkówkÄ™ i boczek pokroić w plastry, a żeberka na czÄ…stki. MiÄ™so natrzeć jarzynkÄ… i pieprzem. Dno i boki wysokiego garnka wysmarować grubo smalcem. Na dnie uÅ‚ożyć plastry boczku, po czym przykryć je połówkami brzoskwiÅ„. NastÄ™pnie uÅ‚ożyć warstwÄ™ pokrojonych żeberek i przykryć je kolejnÄ… porcjÄ… brzoskwiÅ„. Na nich uÅ‚ożyć pokrojonÄ… karkówkÄ™ i przykryć jÄ… ostatniÄ… częściÄ… połówek brzoskwiÅ„. MasÅ‚o pokroić na plasterki i uÅ‚ożyć na brzoskwiniach. Garnek przykryć foliÄ… aluminiowÄ… (lub szczelnÄ… pokrywkÄ…) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175˚C. Piec ok. 3 godzin.

Uwagi:
- jest to doskonałe danie obiadowe o słodko-kwaśnym posmaku,
- z powodu dodatki brzoskwiń do potrawy nie trzeba podawać już żadnych sałatek
  warzywnych ani surówek,
- do potrawy pasują gotowane lub pieczone ziemniaki polane obficie sosem spod mięsa lub
  dowolne kluski optymalne (Książka Kucharska – przepis 21 i 22, a także przepis na 
  stronie http://www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44)
- ponieważ potrawa jest wielowarstwowa, nie można jej piec w zbyt wysokiej temperaturze,
  gdyż Å›rodkowe warstwy miÄ™sa mogÅ‚yby siÄ™ nie dopiec,
- mięso można natrzeć dowolnymi przyprawami: mielonym zielem jałowca, majerankiem,
  czÄ…brem, tymiankiem lub też zmiażdżonym czosnkiem,
- warstwy mięsa i brzoskwiń można przekładać dodatkowo pokrojoną w plasterki cebulą,
- zamiast brzoskwiń można użyć moreli lub innych śliwek,
- można przyrządzić danie z większej ilości mięsa oraz brzoskwiń i upieczone oraz ostudzone
  porcje gotowej potrawy zamrozić na później.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 8,3 T - 26,2 W - 3,9      kaloryczność 285 kcal
 B : T : W = 1 : 3,2 : 0,5   gotowej potrawy - 3,0 kg 

 


 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski