Składniki: - po 70 dag tłustego mięsa: boczku, żeberek, karkówki - 1.5 kg dojrzałych brzoskwiń - 5 dag smalcu - 10 dag masła - jarzynka - pieprz
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. KarkówkÄ™ i boczek pokroić w plastry, a żeberka na czÄ…stki. MiÄ™so natrzeć jarzynkÄ… i pieprzem. Dno i boki wysokiego garnka wysmarować grubo smalcem. Na dnie uÅ‚ożyć plastry boczku, po czym przykryć je połówkami brzoskwiÅ„. NastÄ™pnie uÅ‚ożyć warstwÄ™ pokrojonych żeberek i przykryć je kolejnÄ… porcjÄ… brzoskwiÅ„. Na nich uÅ‚ożyć pokrojonÄ… karkówkÄ™ i przykryć jÄ… ostatniÄ… częściÄ… połówek brzoskwiÅ„. MasÅ‚o pokroić na plasterki i uÅ‚ożyć na brzoskwiniach. Garnek przykryć foliÄ… aluminiowÄ… (lub szczelnÄ… pokrywkÄ…) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175˚C. Piec ok. 3 godzin.
Uwagi: - jest to doskonaÅ‚e danie obiadowe o sÅ‚odko-kwaÅ›nym posmaku, - z powodu dodatki brzoskwiÅ„ do potrawy nie trzeba podawać już żadnych saÅ‚atek warzywnych ani surówek, - do potrawy pasujÄ… gotowane lub pieczone ziemniaki polane obficie sosem spod miÄ™sa lub dowolne kluski optymalne (Książka Kucharska – przepis 21 i 22, a także przepis na stronie http://www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44) - ponieważ potrawa jest wielowarstwowa, nie można jej piec w zbyt wysokiej temperaturze, gdyż Å›rodkowe warstwy miÄ™sa mogÅ‚yby siÄ™ nie dopiec, - miÄ™so można natrzeć dowolnymi przyprawami: mielonym zielem jaÅ‚owca, majerankiem, czÄ…brem, tymiankiem lub też zmiażdżonym czosnkiem, - warstwy miÄ™sa i brzoskwiÅ„ można przekÅ‚adać dodatkowo pokrojonÄ… w plasterki cebulÄ…, - zamiast brzoskwiÅ„ można użyć moreli lub innych Å›liwek, - można przyrzÄ…dzić danie z wiÄ™kszej iloÅ›ci miÄ™sa oraz brzoskwiÅ„ i upieczone oraz ostudzone porcje gotowej potrawy zamrozić na później.
100g gotowej potrawy zawiera:
B - 8,3 T - 26,2 W - 3,9 |
kaloryczność 285 kcal |
B : T : W = 1 : 3,2 : 0,5 |
gotowej potrawy - 3,0 kg |
|