Dieta Optymalna

Wademekum miażdżycy.
12-10-2004

Miażdżyca. (cz.IX). Znaczenie nadciścienia w rozwoju miażdżycy.(cz.II)
   UtarÅ‚o siÄ™ przekonanie, że przyczynÄ… nadciÅ›nienia jest duże spożycie soli kuchennej. Jest to przekonanie bÅ‚Ä™dne ponieważ w czasie wojen: pierwszej i drugiej wojny Å›wiatowej, spożycie soli kuchennej wzrastaÅ‚o 3-5 i wiÄ™cej razy, a nadciÅ›nienie siÄ™ cofaÅ‚o.
  Podano w doÅ›wiadczeniu studentom amerykaÅ„skim trzy razy zwiÄ™kszonÄ… niż przeciÄ™tnie dawkÄ™ soli w diecie, w warunkach kontrolowanych i to nie miaÅ‚o żadnego wpÅ‚ywu na wzrost ciÅ›nienia.
   Praktycznie nadciÅ›nienie i duże spożycie soli majÄ… jednÄ… wspólnÄ… przyczynÄ™ wyższÄ….



c.d. w pliku dźwiękowym.
Copyright by Jan Kwaśniewski - wszelkie prawa zastrzeżone
[Wstecz]

 Pliki do³±czone do artyku³u:
Opis/PlikRozmiarPobierz
Jan Kwaśniewski - "Wademekum miażdżycy" - Znaczenie nadciśnienia w rozwoju miażdżycy (cz.II) (.wma)796 KBpobierz
Jan Kwaśniewski - "Wademekum miażdżycy" - Znaczenie nadciśnienia w rozwoju miażdżycy (cz.II) (.doc)33 KBpobierz
 

Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski