|
T.K. |
Składniki: -25 dag półtłustego sera twarogowego - 5 żółtek - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - sól do smaku
Twaróg zemleć lub rozetrzeć w naczyniu (jak w przepisie na placki z jajek i sera), dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie wymieszać masę.
W szerokim płaskim rondelku zagotować lekko osoloną wodę. Zmniejszyć ogień. Na wrzątek kłaść łyżeczką po trochu masy, nie za dużo, żeby kluski się nie posklejały. Za każdym razem maczać łyżeczkę w naczyniu z zimną wodą, aby masa serowo-żółtkowa nie przywierała do łyżeczki. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty, po czym przewrócić kluseczki na drugą stronę i gotować jeszcze 2 minuty. Następnie wyjmować łyżką cedzakową na półmisek, odsączając nadmiar wody.
W ten sposób otrzymujemy 15-20 kluseczek (w zależności od wielkości).
- Kluski polane sosem spod mięsa stanowią znakomity dodatek do mięsnych dań, takich jak gulasz, pieczona kaczka, pieczone lub duszone mięsa, itp.
- Można je polać dowolnym sosem, wg upodobania, np. śmietanowym, czy też bardzo dobrym sosem pieczarkowym, na który przepis podam wkrótce.
- Kluseczki sÄ… bardzo syte i – okraszone tÅ‚uszczem – mogÄ… stanowić samodzielny posiÅ‚ek, np. na kolacjÄ™.
- Jest to danie szczególnie lubiane przez dzieci.
- Kluski można przechowywać do 3 dni w lodówce i odgrzewać je w wodzie, zanurzając na 3 minuty we wrzątku lub odsmażając na maśle lub na innym tłuszczu.
100g zawiera:
B - 17,4 T - 15,7 W 2,4 |
kaloryczność - 231 kcal |
B:T:W = 1 : 0,9 : 0,2 |
gotowej potrawy - 0,35 kg |
Wersja II: na słodko (porcja na 1 osobę)
- kilka klusek żółtkowych (ok. 10 dag) - 3 dag masła - 1 dag rodzynek (wyparzonych) - odrobina cukru kryształu lub cukru pudru (ok. 2 g) - cynamon (wg uznania)
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić rodzynki i smażyć 2-3 minuty. Następnie włożyć kluseczki i odgrzewać je jeszcze kilka minut z obydwu stron (może być na rumiano, ale niekoniecznie). Gorące kluseczki ułożyć na talerzu i polać wysmażonym masłem razem z rodzynkami. Całość posypać odrobiną cukru oraz cynamonem. Natychmiast podawać.
- Można zamiast rodzynek użyć dowolnych bakalii: pokrojone w kostkę suszone morele, śliwki suszone, kalifornijskie, skórkę pomarańczową lub cytrynową, itp.
- Zwykły cukier można zastąpić waniliowym.
100g zawiera:
B - 12,9 T - 28,9 W - 7,7 |
kaloryczność - 349 kcal |
B:T:W = 1 : 2,2 : 0,6 |
gotowej potrawy - 0,14 kg | |