Kuchnia Optymalna

Kluseczki żółtkowe
04-01-2004
T.K.

Składniki:
-25 dag półtłustego sera twarogowego
-  5 żółtek
-  1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-   sól do smaku

Twaróg zemleć lub rozetrzeć w naczyniu (jak w przepisie na placki z jajek i sera), dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie wymieszać masę.



W szerokim płaskim rondelku zagotować lekko osoloną wodę. Zmniejszyć ogień. Na wrzątek kłaść łyżeczką po trochu masy, nie za dużo, żeby kluski się nie posklejały. Za każdym razem maczać łyżeczkę w naczyniu z zimną wodą, aby masa serowo-żółtkowa nie przywierała do łyżeczki. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty, po czym przewrócić kluseczki na drugą stronę i gotować jeszcze 2 minuty. Następnie wyjmować łyżką cedzakową na półmisek, odsączając nadmiar wody.

W ten sposób otrzymujemy 15-20 kluseczek (w zależności od wielkości).

 - Kluski polane sosem spod mięsa stanowią znakomity dodatek do mięsnych dań, takich jak gulasz, pieczona kaczka, pieczone lub duszone mięsa, itp.

- Można je polać dowolnym sosem, wg upodobania, np. śmietanowym, czy też bardzo dobrym sosem pieczarkowym, na który przepis podam wkrótce.

-  Kluseczki są bardzo syte i – okraszone tłuszczem – mogą stanowić samodzielny posiłek, np. na kolację.

- Jest to danie szczególnie lubiane przez dzieci.

- Kluski można przechowywać do 3 dni w lodówce i odgrzewać je w wodzie, zanurzając na 3 minuty we wrzątku lub odsmażając na maśle lub na innym tłuszczu.

100g zawiera:

 B - 17,4  T - 15,7   W  2,4  kaloryczność  - 231 kcal
 B:T:W = 1 : 0,9 : 0,2  gotowej potrawy - 0,35 kg

 Wersja II: na słodko (porcja na 1 osobę)

 - kilka klusek żółtkowych (ok. 10 dag)
- 3 dag masła
- 1 dag rodzynek (wyparzonych)
-  odrobina cukru kryształu lub cukru pudru (ok. 2 g)
-  cynamon (wg uznania)

 Na patelni rozgrzać masło, wrzucić rodzynki i smażyć 2-3 minuty. Następnie włożyć kluseczki i odgrzewać je jeszcze kilka minut z obydwu stron (może być na rumiano, ale niekoniecznie). Gorące kluseczki ułożyć na talerzu i polać wysmażonym masłem razem z rodzynkami. Całość posypać odrobiną cukru oraz cynamonem. Natychmiast podawać.

-  Można zamiast rodzynek użyć dowolnych bakalii: pokrojone w kostkę suszone morele, śliwki suszone, kalifornijskie, skórkę pomarańczową lub cytrynową, itp.

- Zwykły cukier można zastąpić waniliowym.

100g zawiera:

 B - 12,9  T - 28,9  W - 7,7  kaloryczność - 349 kcal
 B:T:W = 1 : 2,2  : 0,6  gotowej potrawy - 0,14 kg


 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wicej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski