Dieta Optymalna

Wademekum miażdżycy.
26-10-2004

Miażdżyca. (cz.XIII). Rola składników mineralnych w rozwoju miażdżycy. (cz.II)
   Znaleziono niższy poziom magnezu u zmarÅ‚ych z powodu zakrzepu wieÅ„cowego lub zmian zwyrodnieniowych mięśnia serca. Co to znaczy? - to znaczy, że jak jest maÅ‚o magnezu to jest dowód na to, że podawana glukoza musi iść w szlkaku pentozowym przerabiana na trójdlicerydy nastÄ™pnie na cholesterol i wtedy wystÄ™puje ta wzmożona krzepliwość krwi.
   Nadmiar wapnia w diecie z kolei sprzyja rozwojowi miażdżycy przez zwiÄ™kszenie iloÅ›ci glukozy przetwarzanej w szlaku pentozowym. Podobnie witamina D...



c.d. - w pliku dźwiękowym.

Copyright by Jan Kwaśniewski - wszelkie prawa zastrzeżone
[Wstecz]

 Pliki do³±czone do artyku³u:
Opis/PlikRozmiarPobierz
Jan Kwaśniewski - "Wademekum miażdżycy" - Rola składników mineralnych w rozwoju miażdżycy. (cz.II) (.wma)776 KBpobierz
Jan Kwaśniewski - "Wademekum miażdżycy" - Rola składników mineralnych w rozwoju miażdżycy. (cz.II) (.doc)59 KBpobierz
 

Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski