Składniki: - 1 kg mielonego mięsa (karczek, boczek, łopatka, szynka itp.) - 20 dag słoniny - 6 żółtek - 1 szklanka gęstego rosołu z kury - 10 dag tłuszczu zdjętego z zimnego rosołu z kury - 1 cebula (15 dag) - 8 dag smalcu - 5 dag bułki tartej - sól, pieprz
CebulÄ™ obrać, drobno posiekać i zeszklić na odrobinie tÅ‚uszczu z rosoÅ‚u. SÅ‚oninÄ™ pokroić w drobnÄ… kostkÄ™. Do dużej miski wÅ‚ożyć mielone miÄ™so, pokrojonÄ… sÅ‚oninÄ™ oraz żółtka, po czym wymieszać (najlepiej rÄ™kÄ…). NastÄ™pnie dodać usmażonÄ… i lekko przestudzonÄ… cebulÄ™, wlać poÅ‚owÄ™ rosoÅ‚u z kury, przyprawić solÄ… oraz pieprzem i caÅ‚ość jeszcze raz dokÅ‚adnie wymieszać. RÄ™kami formować Å›redniej wielkoÅ›ci kotlety i obtaczać je w buÅ‚ce tartej. Na patelni rozgrzać smalec i na mocnym ogniu usmażyć kotlety z obydwu stron na rumiano. Przygotować brytfannÄ™, wÅ‚ożyć do niej tÅ‚uszcz z rosoÅ‚u, uÅ‚ożyć usmażone kotlety (tÅ‚uszcz ze smażenia zostawić i wykorzystać do innych potraw) i podlać pozostaÅ‚Ä… częściÄ… rosoÅ‚u. NastÄ™pnie brytfannÄ™ przykryć foliÄ… aluminiowÄ… (lub pokrywkÄ…), wstawić do piekarnika nagrzanego do 175˚C i piec ok. 50 minut. WyÅ‚Ä…czyć i nieco przestudzić. Upieczone kotlety zaraz podawać lub przeÅ‚ożyć do naczynia, a tÅ‚uszcz zlać i wykorzystać do polewania nim ziemniaków lub klusek optymalnych.
Uwagi: - jest to nieco inna odmiana klasycznych kotletów mielonych o nieco rosołowym posmaku, - zamiast rosołu z kury można wykorzystać dowolny esencjonalny wywar drobiowy, wieprzowy lub wołowy, - do kotletów podawać ziemniaki lub dowolne kluski optymalne polane tłuszczem od pieczenia, - zamiast tłuszczu zdjętego z rosołu można użyć do pieczenia kotletów innego, dowolnego tłuszczu, np. masła lub tłuszczu ze smażenia kotletów, - zamiast 6 żółtek można dodać do masy mięsnej 2-3 całe jajka, - zimne kotlety można pokroić w plasterki i podawać jako przekąskę.
100g gotowej potrawy zawiera:
B - 13,8 T - 41,6 W - 3,8 |
kaloryczność 449 kcal |
B : T : W = 1 : 3,0 : 0,3 |
gotowej potrawy - 1,2* kg | * - wraz z wytopionym tłuszczem. |