Kuchnia Optymalna

Kotlety mielone z siekaną słoniną.
31-10-2004

Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa (karczek, boczek, łopatka, szynka itp.)
- 20 dag słoniny
- 6 żółtek
- 1 szklanka gęstego rosołu z kury
- 10 dag tłuszczu zdjętego z zimnego rosołu z kury
- 1 cebula (15 dag)
- 8 dag smalcu
- 5 dag bułki tartej
- sól, pieprz



   Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na odrobinie tłuszczu z rosołu. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Do dużej miski włożyć mielone mięso, pokrojoną słoninę oraz żółtka, po czym wymieszać (najlepiej ręką). Następnie dodać usmażoną i lekko przestudzoną cebulę, wlać połowę rosołu z kury, przyprawić solą oraz pieprzem i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Rękami formować średniej wielkości kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać smalec i na mocnym ogniu usmażyć kotlety z obydwu stron na rumiano. Przygotować brytfannę, włożyć do niej tłuszcz z rosołu, ułożyć usmażone kotlety (tłuszcz ze smażenia zostawić i wykorzystać do innych potraw) i podlać pozostałą częścią rosołu. Następnie brytfannę przykryć folią aluminiową (lub pokrywką), wstawić do piekarnika nagrzanego do 175˚C i piec ok. 50 minut. Wyłączyć i nieco przestudzić.
   Upieczone kotlety zaraz podawać lub przełożyć do naczynia, a tłuszcz zlać i wykorzystać do polewania nim ziemniaków lub klusek optymalnych.

Uwagi:
- jest to nieco inna odmiana klasycznych kotletów mielonych o nieco rosołowym posmaku,
- zamiast rosołu z kury można wykorzystać dowolny esencjonalny wywar drobiowy, wieprzowy
  lub wołowy,
- do kotletów podawać ziemniaki lub dowolne kluski optymalne polane tłuszczem od pieczenia,
- zamiast tłuszczu zdjętego z rosołu można użyć do pieczenia kotletów  innego, dowolnego
  tłuszczu, np. masła lub tłuszczu ze smażenia kotletów,
- zamiast 6 żółtek można dodać do masy mięsnej 2-3 całe jajka,
- zimne kotlety można pokroić w plasterki i podawać jako przekąskę.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 13,8 T - 41,6 W - 3,8      kaloryczność 449 kcal
 B : T : W = 1 : 3,0 : 0,3   gotowej potrawy - 1,2* kg 

* - wraz z wytopionym tłuszczem.


 
 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wicej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski