Kuchnia Optymalna

Kotlety mielone z siekaną słoniną.
31-10-2004

Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa (karczek, boczek, łopatka, szynka itp.)
- 20 dag słoniny
- 6 żółtek
- 1 szklanka gęstego rosołu z kury
- 10 dag tłuszczu zdjętego z zimnego rosołu z kury
- 1 cebula (15 dag)
- 8 dag smalcu
- 5 dag bułki tartej
- sól, pieprz



   CebulÄ™ obrać, drobno posiekać i zeszklić na odrobinie tÅ‚uszczu z rosoÅ‚u. SÅ‚oninÄ™ pokroić w drobnÄ… kostkÄ™. Do dużej miski wÅ‚ożyć mielone miÄ™so, pokrojonÄ… sÅ‚oninÄ™ oraz żółtka, po czym wymieszać (najlepiej rÄ™kÄ…). NastÄ™pnie dodać usmażonÄ… i lekko przestudzonÄ… cebulÄ™, wlać poÅ‚owÄ™ rosoÅ‚u z kury, przyprawić solÄ… oraz pieprzem i caÅ‚ość jeszcze raz dokÅ‚adnie wymieszać. RÄ™kami formować Å›redniej wielkoÅ›ci kotlety i obtaczać je w buÅ‚ce tartej. Na patelni rozgrzać smalec i na mocnym ogniu usmażyć kotlety z obydwu stron na rumiano. Przygotować brytfannÄ™, wÅ‚ożyć do niej tÅ‚uszcz z rosoÅ‚u, uÅ‚ożyć usmażone kotlety (tÅ‚uszcz ze smażenia zostawić i wykorzystać do innych potraw) i podlać pozostaÅ‚Ä… częściÄ… rosoÅ‚u. NastÄ™pnie brytfannÄ™ przykryć foliÄ… aluminiowÄ… (lub pokrywkÄ…), wstawić do piekarnika nagrzanego do 175˚C i piec ok. 50 minut. WyÅ‚Ä…czyć i nieco przestudzić.
   Upieczone kotlety zaraz podawać lub przeÅ‚ożyć do naczynia, a tÅ‚uszcz zlać i wykorzystać do polewania nim ziemniaków lub klusek optymalnych.

Uwagi:
- jest to nieco inna odmiana klasycznych kotletów mielonych o nieco rosołowym posmaku,
- zamiast rosołu z kury można wykorzystać dowolny esencjonalny wywar drobiowy, wieprzowy
  lub woÅ‚owy,
- do kotletów podawać ziemniaki lub dowolne kluski optymalne polane tłuszczem od pieczenia,
- zamiast tÅ‚uszczu zdjÄ™tego z rosoÅ‚u można użyć do pieczenia kotletów  innego, dowolnego
  tÅ‚uszczu, np. masÅ‚a lub tÅ‚uszczu ze smażenia kotletów,
- zamiast 6 żółtek można dodać do masy mięsnej 2-3 całe jajka,
- zimne kotlety można pokroić w plasterki i podawać jako przekąskę.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 13,8 T - 41,6 W - 3,8      kaloryczność 449 kcal
 B : T : W = 1 : 3,0 : 0,3   gotowej potrawy - 1,2* kg 

* - wraz z wytopionym tłuszczem.


 
 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski