Artykuły opublikowane

NOWOŚCI - dziennik toruński (nr 1311) 13 kwietnia 1972
06-01-2004
T.K.

S.O.S. dla młodzieży! (cz.II)

Wszystkie czynniki określane mianem szkodliwości współczesnej cywilizacji, a którym to czynnikom przypisuje się decydującą rolę w powstawaniu niekorzystnych zjawisk obserwowanych u ludzi, mają minimalny wpływ szkodliwy na stan zdrowia, długość życia, sprawność fizyczną i umysłową CZŁOWIEKA PRAWIDŁOWO ODŻYWIANEGO. Działają szkodliwie, ale nie w sposób decydujący, na człowieka odżywianego nieprawidłowo i to tym bardziej szkodliwie, czym gorszy jest skład jego diety.



Współczesne poglądy na to jak należy się odżywiać, by żyć długo, być zdrowym, silnym, mądrym i szczupłym są  z u p e ł n i e  n i e p r a w d z i w e. Jeśli byłyby choć częściowo zbliżone do prawdziwych, to najzdrowsze , najmądrzejsze, najbardziej sprawne fizycznie powinny być dzieci lekarzy, szczególnie pediatrów. W rzeczywistości te właśnie dzieci są często bardziej otyłe, chore i  mniej sprawne od innych.

   Współczesne poglądy na problemy odżywiania ludzi dorosłych, stosowane w praktyce (przy czynnej i świadomej współpracy zainteresowanych) w stosunku np. do lotników, doprowadziły do tego, że większość z nich jest otyła, że chorują jak inni ludzie...

   Sposób odżywiania taki, jak odżywiała się większość naszego społeczeństwa po wojnie, był niekorzystny, ale znacznie lepszy dla organizmu człowieka, niż współczesna dieta większości ludzi w naszym kraju.

   Przy współczesnych poglądach na sprawy odżywiania bolesnym paradoksem jest, że czym bardziej wzrasta stopa życiowa, czym więcej człowiek zarabia, czym więcej wydaje pieniędzy na produkty żywieniowe, tym gorzej się odżywia, tym częściej jest otyły, tym częściej choruje, tym mniej jest sprawny fizycznie, tym bardziej ograniczony umysłowo, szybciej starzeje się i szybciej umiera.

   Dziecko należy karmić w taki sposób, by rosło powoli, później dojrzewało, było szczupłe, powinno długo być dzieckiem.
Dieta optymalna u dzieci opóźnia dojrzewanie, w klimacie umiarkowanym daje niski wzrost, małą wagę ciała  i bardzo szczupłą sylwetkę, zabezpiecza przed zachorowaniem na wiele chorób, uniemożliwia w późniejszym wieku rozwój prawie wszystkich chorób określanych mianem cywilizacyjnych, stwarza korzystne warunki do funkcjonowania całego organizmu, stwarza optymalne warunki dla rozwoju i czynności centralnego układu nerwowego, przedłuża życie człowieka.

   Obecnie uważa się, że dzieci są przeciążone nauką, nie mają czasu na uprawianie sportu. One są tylko źle odżywiane, stąd efekty ich pracy umysłowej są mizerne, dzieci czują wstręt do gimnastyki i sportu, podobnie jak i ludzie dorośli odżywiani w podobnie zły sposób. Młodzież odżywiana w określony sposób najgorzej, najszybciej dojrzewa fizycznie i umysłowo, przeważnie najlepiej uczy się w pierwszych klasach, a z wiekiem coraz gorzej.

Człowiek odżywiany w sposób optymalny, niezależnie od tego jak dużo zjada, musi być szczupły, musi używać dużo ruchu, biegać, uprawiać sport – będzie mądrzejszy od innych, może lepiej myśleć, potrafi dużo szybciej i łatwiej się uczyć. Nawet jeśli będziemy namawiać takiego człowieka do tego, by nie uprawiał ćwiczeń fizycznych i tak nie posłucha, gdyż przy prawidłowym odżywianiu ruch, praca fizyczna, walka sportowa są jedną z największych przyjemności, wewnętrzną potrzebą organizmu.

    Dieta optymalna dla człowieka oparta jest głównie na dużej ilości białka zwierzęcego (najlepszy ser, jajka, ryby, podroby) i tłuszczach twardych (łój, smalec, margaryna, ceres, masło), przy ograniczonej do minimum podaży węglowodanów we wszystkich postaciach, a zupełnym wyłączeniu pokarmów zawierających w swym składzie praktycznie tylko cukry proste (czekolada, słodycze, cukier, owoce, miód, soki owocowe, płyny słodzone, ciastka, torty).

    Dieta taka zawiera w swym składzie wszystkie potrzebne człowiekowi składniki w optymalnych ilościach i proporcjach. Produkty szkodliwe, które należy wyłączyć z diety, są najsmaczniejsze dla tych, którzy odżywiają się najgorzej. Człowiek prawidłowo odżywiany nie może ich jeść zupełnie, są dla niego niesmaczne. Jeden z naszych pisarzy, podróżników poczęstował młodego Eskimosa czekoladą. Chłopiec czekoladę powąchał, polizał i wyrzucił, gdyż była dla niego zupełnie niesmaczna i niejadalna.

      Przy prawidłowym odżywianiu nie psują się zupełnie zęby i nie trzeba chodzić do dentysty, dziecko uczy się łatwo, szybko i dobrze, ma zawsze dużo czasu na naukę, sport, zabawę i pracę, jest spokojne, zrównoważone, nie choruje, będzie zdrowe i w wieku późniejszym, nigdy nie będzie mogło zachorować na miażdżycę, zawał serca i wiele innych chorób.

   Jeśli ten artykuł spotka się z zainteresowaniem młodzieży, to w następnym omówię techniczne szczegóły związane z prawidłowym odżywianiem. Można jeść dobrze, smacznie, prawidłowo i wcale nie drogo, można żyć dłużej, być zdrowym, mądrym, silnym, sprawnym i pożytecznym dla narodu. Trzeba być takim, ale można to osiągnąć tylko przez prawidłowe odżywianie.

 

Jan Kwaśniewski.

 

źr.inf. archwum dr-a J.K.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wicej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski