Kuchnia Optymalna

Placuszki z jabłkami
08-01-2005

Składniki:
- 10 dag tłustego sera twarogowego
- 4 jajka
- 1-2 jabłka (20 dag)
- 5 dag mÄ…ki pszennej
- 10 dag smalcu do smażenia
- cynamon
- 1 dag cukru pudru do posypania



   JabÅ‚ka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, po czym pokroić na półplasterki o gruboÅ›ci ok. 3-5 mm. W naczyniu rozetrzeć paÅ‚kÄ… lub Å‚yżkÄ… twaróg. Oddzielić żółtka od biaÅ‚ek. Żółtka dodać do twarogu i dokÅ‚adnie wymieszać. BiaÅ‚ka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masÄ… serowo-żółtkowÄ… oraz z mÄ…kÄ….
   Na patelni rozgrzać część smalcu. Na gorÄ…cym tÅ‚uszczu ukÅ‚adać Å‚yżkÄ… maÅ‚e porcje masy i ukÅ‚adać na każdej z nich 1 lub 2 kawaÅ‚ki jabÅ‚ka, posypujÄ…c je z wierzchu cynamonem. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, aby jabÅ‚ka nie byÅ‚y surowe. Kiedy placki przysmażą siÄ™ z jednej strony, jabÅ‚ka przykryć kolejnÄ… warstwÄ… ciasta, odwrócić placuszki  i zrumienić je z drugiej strony. Usmażone placki uÅ‚ożyć na talerzu i posypać niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… cukru pudru.
   NastÄ™pnie na patelni rozgrzać kolejnÄ… porcjÄ™ smalcu i smażyć kolejne placuszki, aż do wyczerpania skÅ‚adników.

Uwagi:
- placki można spożywać od razu na gorąco lub też na zimno,
- można je zawinąć w papier i przechowywać w lodówce 2-3 dni,
- zamiast jabłek surowych można użyć przecieru jabłkowego własnej roboty, nakładając na
  warstwÄ™ masy twarogowej (do Å›rodka) po Å‚yżeczce przecieru i dalej smażyć jak w przepisie,
- zamiast na smalcu placki można smażyć na maśle, są delikatniejsze i bardzo aromatyczne, ale
  trzeba uważać, aby masÅ‚o siÄ™ nie przypaliÅ‚o,
- placki można posypać cukrem waniliowym, lub dodać go do środka,
- placuszki te doskonale nadają się na deser lub kolację, mogą też stanowić dobrą przekąskę w
  podróży.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 9,2 T - 19,9 W - 12,2      kaloryczność 272 kcal
 B : T : W = 1 : 2,2 : 1,3   gotowej potrawy - 0,5 kg 


 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski