Składniki: - 10 dag tłustego sera twarogowego - 4 jajka - 1-2 jabłka (20 dag) - 5 dag mąki pszennej - 10 dag smalcu do smażenia - cynamon - 1 dag cukru pudru do posypania
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, po czym pokroić na półplasterki o grubości ok. 3-5 mm. W naczyniu rozetrzeć pałką lub łyżką twaróg. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do twarogu i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą serowo-żółtkową oraz z mąką. Na patelni rozgrzać część smalcu. Na gorącym tłuszczu układać łyżką małe porcje masy i układać na każdej z nich 1 lub 2 kawałki jabłka, posypując je z wierzchu cynamonem. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, aby jabłka nie były surowe. Kiedy placki przysmażą się z jednej strony, jabłka przykryć kolejną warstwą ciasta, odwrócić placuszki i zrumienić je z drugiej strony. Usmażone placki ułożyć na talerzu i posypać niewielką ilością cukru pudru. Następnie na patelni rozgrzać kolejną porcję smalcu i smażyć kolejne placuszki, aż do wyczerpania składników.
Uwagi: - placki można spożywać od razu na gorąco lub też na zimno, - można je zawinąć w papier i przechowywać w lodówce 2-3 dni, - zamiast jabłek surowych można użyć przecieru jabłkowego własnej roboty, nakładając na warstwę masy twarogowej (do środka) po łyżeczce przecieru i dalej smażyć jak w przepisie, - zamiast na smalcu placki można smażyć na maśle, są delikatniejsze i bardzo aromatyczne, ale trzeba uważać, aby masło się nie przypaliło, - placki można posypać cukrem waniliowym, lub dodać go do środka, - placuszki te doskonale nadają się na deser lub kolację, mogą też stanowić dobrą przekąskę w podróży.
100g gotowej potrawy zawiera:
B - 9,2 T - 19,9 W - 12,2 |
kaloryczność 272 kcal |
B : T : W = 1 : 2,2 : 1,3 |
gotowej potrawy - 0,5 kg | |