Składniki: - 5 jajek - 300 ml śmietanki 30% - 6 dag mąki pszennej - 2 dag cukru - 8 dag masła do smażenia
   Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Mikserem ubić śmietankę (uważając, aby się nie zmaśliła) i wyłożyć ją na masę żółtkową. Następnie ubić białka na sztywną pianę i również dodać do masy, na wierzch wsypać mąkę, po czym całość dokładnie wymieszać.   Na patelni rozgrzać część masła. Na gorący tłuszcz nakładać łyżką po trochu masy jajeczno-śmietankowej i smażyć, aż naleśniczki zrumienią się z jednej strony, po czym odwrócić i usmażyć z drugiej strony. Naleśniczki ułożyć na talerzu i smażyć kolejne porcje, dokładając po trochu masła, aż do zużycia wszystkich składników. Od razu podawać.
Uwagi: - zamiast małych naleśniczków z podanego przepisu na ciasto można usmażyć kilka dużych ?  klasycznych naleśników, uważając przy odwracaniu na drugą stronę, ponieważ mogą się  rozpadać ? takie naleśniki można przekładać dowolną masą, np. twarożkową, - można smażyć małe lub duże naleśniki tylko z jednej strony, nie odwracając, ale trzeba  wówczas przykryć patelnię pokrywką i ?poddusić? na małym ogniu, aby ciasto nie było  surowe, - po usmażeniu naleśniczki można posypać cukrem pudrem, cukrem waniliowym lub  cynamonem, - można również posmarować naleśniczek odrobiną niskosłodzonych powideł i złożyć go na pół, - zamiast słodkiej śmietanki można dodać ukwaszonej tłustej śmietany (nie trzeba jej wówczas  ubijać), ale naleśniczki będą miały inny smak. - można nie dodawać do ciasta cukru, wówczas naleśniczki możemy używać jako placki  optymalne, czyli podkład pod wędlinę, sery itp., w takim przypadku zamiast na maśle  naleśniczki można smażyć na smalcu.
100g gotowej potrawy zawiera:
 B - 5,9 T - 29,4 W - 10,7 |
   kaloryczność 340 kcal |
 B : T : W = 1 : 5,0 : 1,8 |
 gotowej potrawy - 0,6 kg | |