Kuchnia Optymalna

Naleśniczki śmietankowe.
15-01-2005

Składniki:
- 5 jajek
- 30 ml śmietanki 30%
- 6 dag mąki pszennej
- 2 dag cukru
- 8 dag masła do smażenia



    Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Mikserem ubić śmietankę (uważając, aby się nie zmaśliła) i wyłożyć ją na masę żółtkową. Następnie ubić białka na sztywną pianę i również dodać do masy, na wierzch wsypać mąkę, po czym całość dokładnie wymieszać.
   Na patelni rozgrzać część masła. Na gorący tłuszcz nakładać łyżką po trochu masy jajeczno-śmietankowej i smażyć, aż naleśniczki zrumienią się z jednej strony, po czym odwrócić i usmażyć z drugiej strony. Naleśniczki ułożyć na talerzu i smażyć kolejne porcje, dokładając po trochu masła, aż do zużycia wszystkich składników. Od razu podawać.

Uwagi:
- zamiast małych naleśniczków z podanego przepisu na ciasto można usmażyć kilka dużych –
  klasycznych naleśników, uważając przy odwracaniu na drugą stronę, ponieważ mogą się
  rozpadać – takie naleśniki można przekładać dowolną masą, np. twarożkową,
- można smażyć małe lub duże naleśniki tylko z jednej strony, nie odwracając, ale trzeba
  wówczas przykryć patelnię pokrywką i „poddusić” na małym ogniu, aby ciasto nie było
  surowe,
- po usmażeniu naleśniczki można posypać cukrem pudrem, cukrem waniliowym lub
  cynamonem,
- można również posmarować naleśniczek odrobiną niskosłodzonych powideł i złożyć go na pół,
- zamiast słodkiej śmietanki można dodać ukwaszonej tłustej śmietany (nie trzeba jej wówczas
  ubijać), ale naleśniczki będą miały inny smak.
- można nie dodawać do ciasta cukru, wówczas naleśniczki możemy używać jako placki 
  optymalne, czyli podkład pod wędlinę, sery itp., w takim przypadku zamiast na maśle
  naleśniczki można smażyć na smalcu.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 5,9 T - 29,4 W - 10,7      kaloryczność 340 kcal
 B : T : W = 1 : 5,0 : 1,8   gotowej potrawy - 0,6 kg 


 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wicej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski