Składniki: - 2-3 ziemniaki (40 dag) - 20 dag oskórowanej słoniny - 20 dag podsuszanej kiełbasy żywieckiej lub krakowskiej - 2 ząbki czosnku - ewentualnie sól
Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na połówki i ugotować (można nieco posolić). SÅ‚oninÄ™ skroić w niezbyt drobnÄ… kostkÄ™ lub w paseczki i smażyć na rozgrzanej patelni, aż skwarki siÄ™ zrumieniÄ…, nie smażyć jednak zbyt dÅ‚ugo, aby skwarki nie byÅ‚y zbyt wytopione. PatelniÄ™ z usmażonymi skwarkami zestawić z ognia, aby nieco ostygÅ‚a, po czym zlać do naczynia ok. 2/3 wytopionego smalcu. Smalec ten można wykorzystać później do smażenia potraw. PrzygotowanÄ… kieÅ‚basÄ™ pokroić w kostkÄ™ dodać do skwarków na patelni i smażyć razem kilka minut. W tym czasie obrać czosnek. Z ugotowanych ziemniaków odlać wodÄ™, ziemniaki odparować i utÅ‚uc paÅ‚kÄ…. Do roztartych ziemniaków dodać usmażone skwarki oraz zmiażdżony czosnek i dokÅ‚adnie wymieszać. PrzygotowanÄ… masÄ™ przeÅ‚ożyć na mocno rozgrzanÄ… patelniÄ™ i smażyć kilkanaÅ›cie minut na ostrym ogniu, co jakiÅ› czas mieszajÄ…c, tak aby ziemniaki siÄ™ zrumieniÅ‚y tworzÄ…c zÅ‚ocistÄ… „skorupkÄ™”. Tak przygotowane ziemniaki natychmiast podawać.
Uwagi: - jest to doskonały dodatek do pieczonych lub smażonych mięs, - może stanowić samodzielny posiłek jeśli uzupełni się go podaną do popicia śmietaną 30% w proporcji 1:1 lub wyższej na korzyść śmietany. W takim przypadku ziemniaki można posypać koperkiem, - zamiast słoniny można usmażyć skwarki z surowego boczku, - kiełbasę żywiecką lub krakowską można zastąpić dowolną podsuszaną (niekoniecznie) wędliną, - dobrym dodatkiem będzie kawałek wędzonego boczku, - można zrezygnować z wędliny i zasmażyć ziemniaki jedynie ze skwarkami ze słoniny, - słoninę można skroić dowolnie, np. w podłużne, dość grube paseczki, - potrawa uzyska dodatkowy aromat, jeżeli do ziemniaków dodamy nieco przypraw, np. oregano, zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, zmiażdżone ziarenka jałowca, rozmaryn, itp.
100g gotowej potrawy zawiera:
B - 9,7 T - 27,5 W - 8,9 |
kaloryczność 323 kcal |
B : T : W = 1 : 2,8 : 0,9 |
gotowej potrawy - 0,5 kg | |