Kuchnia Optymalna

Ziemniaki zasmażane ze skwarkami.
05-02-2005

Składniki:
- 2-3 ziemniaki (40 dag)
- 20 dag oskórowanej słoniny
- 20 dag podsuszanej kiełbasy żywieckiej lub krakowskiej
- 2 ząbki czosnku
- ewentualnie sól



   Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na połówki i ugotować (można nieco posolić). Słoninę skroić w niezbyt drobną kostkę lub w paseczki i smażyć na rozgrzanej patelni, aż skwarki się zrumienią, nie smażyć jednak zbyt długo, aby skwarki nie były zbyt wytopione. Patelnię z usmażonymi skwarkami zestawić z ognia, aby nieco ostygła, po czym zlać do naczynia ok. 2/3 wytopionego smalcu. Smalec ten można wykorzystać później do smażenia potraw. Przygotowaną kiełbasę pokroić w kostkę dodać do skwarków na patelni i smażyć razem kilka minut. W tym czasie obrać czosnek. Z ugotowanych ziemniaków odlać wodę, ziemniaki odparować i utłuc pałką. Do roztartych ziemniaków dodać usmażone skwarki oraz zmiażdżony czosnek i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię i smażyć kilkanaście minut na ostrym ogniu, co jakiś czas mieszając, tak aby ziemniaki się zrumieniły tworząc złocistą „skorupkę”. Tak przygotowane ziemniaki natychmiast podawać.

Uwagi:
- jest to doskonały dodatek do pieczonych lub smażonych mięs,
- może stanowić samodzielny posiłek jeśli uzupełni się go podaną do popicia śmietaną 30% w
  proporcji 1:1 lub wyższej na korzyść śmietany. W takim przypadku ziemniaki można
  posypać koperkiem,
- zamiast słoniny można usmażyć skwarki z surowego boczku,
- kiełbasę żywiecką lub krakowską można zastąpić dowolną podsuszaną (niekoniecznie) 
  wędliną,
- dobrym dodatkiem będzie kawałek wędzonego boczku,
- można zrezygnować z wędliny i zasmażyć ziemniaki jedynie ze skwarkami ze słoniny,
- słoninę można skroić dowolnie, np. w podłużne, dość grube paseczki,
- potrawa uzyska dodatkowy aromat, jeżeli do ziemniaków dodamy nieco przypraw, np. 
  oregano, zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, zmiażdżone ziarenka jałowca, rozmaryn, itp.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 9,7 T - 27,5 W - 8,9      kaloryczność 323 kcal
 B : T : W = 1 : 2,8 : 0,9   gotowej potrawy - 0,5 kg 

ZM-Krotoszyn

 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wicej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski