Kuchnia Optymalna

Ziemniaki zasmażane ze skwarkami.
05-02-2005

Składniki:
- 2-3 ziemniaki (40 dag)
- 20 dag oskórowanej słoniny
- 20 dag podsuszanej kiełbasy żywieckiej lub krakowskiej
- 2 zÄ…bki czosnku
- ewentualnie sól



   Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na połówki i ugotować (można nieco posolić). SÅ‚oninÄ™ skroić w niezbyt drobnÄ… kostkÄ™ lub w paseczki i smażyć na rozgrzanej patelni, aż skwarki siÄ™ zrumieniÄ…, nie smażyć jednak zbyt dÅ‚ugo, aby skwarki nie byÅ‚y zbyt wytopione. PatelniÄ™ z usmażonymi skwarkami zestawić z ognia, aby nieco ostygÅ‚a, po czym zlać do naczynia ok. 2/3 wytopionego smalcu. Smalec ten można wykorzystać później do smażenia potraw. PrzygotowanÄ… kieÅ‚basÄ™ pokroić w kostkÄ™ dodać do skwarków na patelni i smażyć razem kilka minut. W tym czasie obrać czosnek. Z ugotowanych ziemniaków odlać wodÄ™, ziemniaki odparować i utÅ‚uc paÅ‚kÄ…. Do roztartych ziemniaków dodać usmażone skwarki oraz zmiażdżony czosnek i dokÅ‚adnie wymieszać. PrzygotowanÄ… masÄ™ przeÅ‚ożyć na mocno rozgrzanÄ… patelniÄ™ i smażyć kilkanaÅ›cie minut na ostrym ogniu, co jakiÅ› czas mieszajÄ…c, tak aby ziemniaki siÄ™ zrumieniÅ‚y tworzÄ…c zÅ‚ocistÄ… „skorupkÄ™”. Tak przygotowane ziemniaki natychmiast podawać.

Uwagi:
- jest to doskonały dodatek do pieczonych lub smażonych mięs,
- może stanowić samodzielny posiÅ‚ek jeÅ›li uzupeÅ‚ni siÄ™ go podanÄ… do popicia Å›mietanÄ… 30% w
  proporcji 1:1 lub wyższej na korzyść Å›mietany. W takim przypadku ziemniaki można
  posypać koperkiem,
- zamiast słoniny można usmażyć skwarki z surowego boczku,
- kieÅ‚basÄ™ żywieckÄ… lub krakowskÄ… można zastÄ…pić dowolnÄ… podsuszanÄ… (niekoniecznie) 
  wÄ™dlinÄ…,
- dobrym dodatkiem będzie kawałek wędzonego boczku,
- można zrezygnować z wędliny i zasmażyć ziemniaki jedynie ze skwarkami ze słoniny,
- słoninę można skroić dowolnie, np. w podłużne, dość grube paseczki,
- potrawa uzyska dodatkowy aromat, jeżeli do ziemniaków dodamy nieco przypraw, np. 
  oregano, zioÅ‚a prowansalskie, tymianek, bazylia, zmiażdżone ziarenka jaÅ‚owca, rozmaryn, itp.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 9,7 T - 27,5 W - 8,9      kaloryczność 323 kcal
 B : T : W = 1 : 2,8 : 0,9   gotowej potrawy - 0,5 kg 

ZM-Krotoszyn

 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski