Kuchnia Optymalna

Buraczki zasmażane ze skwarkami.
12-02-2005

Składniki:
- 80 dag buraków ćwikłowych
- 30 dag słoniny (bez skóry)
- 200 ml śmietanki 30 %
- ocet winny
- szczypta soli
- pieprz



   Buraczki umyć dokÅ‚adnie, zalać wodÄ… i ugotować (od zagotowania ok. 40-50 min w zależnoÅ›ci od wielkoÅ›ci buraków). W tym czasie skroić sÅ‚oninÄ™ w kostkÄ™ lub sÅ‚upki i usmażyć zÅ‚ociste skwarki. Przestudzić, po czym odlać ok. 2/3 wytopionego tÅ‚uszczu (który można zużyć do smażenia miÄ™sa itp.). Z ugotowanych buraczków odlać wrzÄ…cÄ… wodÄ™, zalać zimnÄ…, aby nieco przestygÅ‚y i obrać je ze skórki. NastÄ™pnie zetrzeć buraczki na tarce jarzynowej (o dużych oczkach). Na patelni ponownie rozgrzać skwarki z tÅ‚uszczem, dodać starte buraki, wymieszać, po czym przyprawić solÄ… i pieprzem. CaÅ‚ość skropić octem winnym, wymieszać i smażyć na Å›rednim ogniu ok. 10 min, czÄ™sto mieszajÄ…c. NastÄ™pnie wlać Å›mietankÄ™, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut, po czym wyÅ‚Ä…czyć. Zaraz podawać.

Uwagi:
- buraczki zasmażane są doskonałym dodatkiem do dań głównych,
- do ugotowanych buraków można dodać 1-2 starte (na dużych oczkach) jabłka i smażyć
  razem j.w.,
- zamiast ze słoniny można usmażyć skwarki z surowego lub wędzonego boczku, można też
  dodać nieco wÄ™dliny pokrojonej w kostkÄ™,
- buraczki można odrobinę posłodzić, ale nie jest to konieczne,
- zamiast Å›mietanki można użyć Å›mietany, a zamiast octu – cytryny.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 2,7 T - 16,8 W - 5,5      kaloryczność 188 kcal
 B : T : W = 1 : 6,2 : 2,0   gotowej potrawy - 0,9 kg 


 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski