Kuchnia Optymalna

Buraczki zasmażane ze skwarkami.
12-02-2005

Składniki:
- 80 dag buraków ćwikłowych
- 30 dag słoniny (bez skóry)
- 200 ml śmietanki 30 %
- ocet winny
- szczypta soli
- pieprz



   Buraczki umyć dokładnie, zalać wodą i ugotować (od zagotowania ok. 40-50 min w zależności od wielkości buraków). W tym czasie skroić słoninę w kostkę lub słupki i usmażyć złociste skwarki. Przestudzić, po czym odlać ok. 2/3 wytopionego tłuszczu (który można zużyć do smażenia mięsa itp.). Z ugotowanych buraczków odlać wrzącą wodę, zalać zimną, aby nieco przestygły i obrać je ze skórki. Następnie zetrzeć buraczki na tarce jarzynowej (o dużych oczkach). Na patelni ponownie rozgrzać skwarki z tłuszczem, dodać starte buraki, wymieszać, po czym przyprawić solą i pieprzem. Całość skropić octem winnym, wymieszać i smażyć na średnim ogniu ok. 10 min, często mieszając. Następnie wlać śmietankę, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut, po czym wyłączyć. Zaraz podawać.

Uwagi:
- buraczki zasmażane są doskonałym dodatkiem do dań głównych,
- do ugotowanych buraków można dodać 1-2 starte (na dużych oczkach) jabłka i smażyć
  razem j.w.,
- zamiast ze słoniny można usmażyć skwarki z surowego lub wędzonego boczku, można też
  dodać nieco wędliny pokrojonej w kostkę,
- buraczki można odrobinę posłodzić, ale nie jest to konieczne,
- zamiast śmietanki można użyć śmietany, a zamiast octu – cytryny.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 2,7 T - 16,8 W - 5,5      kaloryczność 188 kcal
 B : T : W = 1 : 6,2 : 2,0   gotowej potrawy - 0,9 kg 


 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wicej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski