Składniki: - 80 dag buraków ćwikłowych - 30 dag słoniny (bez skóry) - 200 ml śmietanki 30 % - ocet winny - szczypta soli - pieprz
Buraczki umyć dokładnie, zalać wodą i ugotować (od zagotowania ok. 40-50 min w zależności od wielkości buraków). W tym czasie skroić słoninę w kostkę lub słupki i usmażyć złociste skwarki. Przestudzić, po czym odlać ok. 2/3 wytopionego tłuszczu (który można zużyć do smażenia mięsa itp.). Z ugotowanych buraczków odlać wrzącą wodę, zalać zimną, aby nieco przestygły i obrać je ze skórki. Następnie zetrzeć buraczki na tarce jarzynowej (o dużych oczkach). Na patelni ponownie rozgrzać skwarki z tłuszczem, dodać starte buraki, wymieszać, po czym przyprawić solą i pieprzem. Całość skropić octem winnym, wymieszać i smażyć na średnim ogniu ok. 10 min, często mieszając. Następnie wlać śmietankę, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut, po czym wyłączyć. Zaraz podawać.
Uwagi: - buraczki zasmażane sÄ… doskonaÅ‚ym dodatkiem do daÅ„ głównych, - do ugotowanych buraków można dodać 1-2 starte (na dużych oczkach) jabÅ‚ka i smażyć razem j.w., - zamiast ze sÅ‚oniny można usmażyć skwarki z surowego lub wÄ™dzonego boczku, można też dodać nieco wÄ™dliny pokrojonej w kostkÄ™, - buraczki można odrobinÄ™ posÅ‚odzić, ale nie jest to konieczne, - zamiast Å›mietanki można użyć Å›mietany, a zamiast octu – cytryny.
100g gotowej potrawy zawiera:
B - 2,7 T - 16,8 W - 5,5 |
kaloryczność 188 kcal |
B : T : W = 1 : 6,2 : 2,0 |
gotowej potrawy - 0,9 kg | |