Kuchnia Optymalna

Pierniki na miodzie.
19-02-2005

Składniki:
- 15 dag mÄ…ki pszennej
- ½ op. przyprawy do piernika (2 dag)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 5 dag brÄ…zowego cukru (karmelowego)
- 15 dag masła
- 1 jajko
- 1 łyżka płynnego miodu (2 dag)



   PrzesianÄ… mÄ…kÄ™ wsypać do miseczki, dodać przyprawÄ™ do piernika, proszek do pieczenia, cynamon oraz brÄ…zowy cukier i dokÅ‚adnie wymieszać. PoÅ‚Ä…czone skÅ‚adniki wysypać na stolnicÄ™, dodać pokrojone na kawaÅ‚ki schÅ‚odzone masÅ‚o i caÅ‚ość posiekać nożem. Do naczynia wbić caÅ‚e jajko, dodać miód i ubić razem mikserem lub mocno roztrzepać widelcem. W mieszaninie mÄ…ki z masÅ‚em zrobić doÅ‚ek i wlać masÄ™ jajecznÄ…, po czym ponownie caÅ‚ość posiekać nożem. NastÄ™pnie wyrabiać rÄ™kÄ…, w razie potrzeby podsypujÄ…c odrobinÄ… mÄ…ki, aż powstanie gÅ‚adkie brÄ…zowe ciasto. Z ciasta uformować kulÄ™, owinąć jÄ… w foliÄ™, Å›ciereczkÄ™ lub pergamin i schÅ‚odzić przez ½ godziny w lodówce. Potem posypać stolnicÄ™ cieniutkÄ… warstwÄ… mÄ…ki i rozwaÅ‚kować schÅ‚odzone ciasto na grubość ok. ½ cm. Specjalnym urzÄ…dzeniem do ciastek lub zwykÅ‚ym nożem wycinać dowolne ksztaÅ‚ty, np. kwadraty, trójkÄ…ty – wiÄ™ksze lub mniejsze. Można również wycinać kółka szklankÄ… lub kieliszkiem, lub też odciskać ksztaÅ‚ty za pomocÄ… specjalnych foremek.
   Tak przygotowane ciastka ukÅ‚adać na blasze, po czym wstawić do gorÄ…cego piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec 15-20 min. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, przestudzić i uÅ‚ożyć na talerzu do zupeÅ‚nego schÅ‚odzenia.

Uwagi:
- zjedzenie 2-3 pierniczków może być uzupeÅ‚nieniem codziennej niezbÄ™dnej porcji
  wÄ™glowodanów dla dorosÅ‚ych i smacznym Å‚akociem dla dzieci,
- zaraz po upieczeniu pierniki są dość twarde, kruszeją po 2-3 dniach,
- pierniki można przechowywać w zamkniętych naczyniach przez kilka tygodni,
- przed upieczeniem pierniki można dowolnie przybrać, np. połówkami orzechów włoskich,
  Å‚uskanymi migdaÅ‚ami, ziarnem sezamu, wiórkami kokosowymi, siekanymi orzechami laskowymi,
  itp.,
- upieczone pierniki można polać polewą czekoladową (przygotowaną z masła, kakao oraz
  odrobiny cukru), posypać cukrem pudrem lub polukrować.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 5,3 T - 32,0 W - 43,8      kaloryczność 493 kcal
 B : T : W = 1 : 6,0 : 8,3   gotowej potrawy - 0,4 kg 

Uwaga - produkt dostępny w ofercie PPH - Janiccy.


 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski