Kuchnia Optymalna

Pierniki na miodzie.
19-02-2005

Sk豉dniki:
- 15 dag m彗i pszennej
- ½ op. przyprawy do piernika (2 dag)
- 1 造瞠czka proszku do pieczenia
- 1 造磬a cynamonu
- 5 dag br您owego cukru (karmelowego)
- 15 dag mas豉
- 1 jajko
- 1 造磬a p造nnego miodu (2 dag)



   Przesian m彗 wsypa do miseczki, doda przypraw do piernika, proszek do pieczenia, cynamon oraz br您owy cukier i dok豉dnie wymiesza. Po陰czone sk豉dniki wysypa na stolnic, doda pokrojone na kawa趾i sch這dzone mas這 i ca這嗆 posieka no瞠m. Do naczynia wbi ca貫 jajko, doda mi鏚 i ubi razem mikserem lub mocno roztrzepa widelcem. W mieszaninie m彗i z mas貫m zrobi do貫k i wla mas jajeczn, po czym ponownie ca這嗆 posieka no瞠m. Nast瘼nie wyrabia r瘯, w razie potrzeby podsypuj帷 odrobin m彗i, a powstanie g豉dkie br您owe ciasto. Z ciasta uformowa kul, owin望 j w foli, 軼iereczk lub pergamin i sch這dzi przez ½ godziny w lod闚ce. Potem posypa stolnic cieniutk warstw m彗i i rozwa趾owa sch這dzone ciasto na grubo嗆 ok. ½ cm. Specjalnym urz康zeniem do ciastek lub zwyk造m no瞠m wycina dowolne kszta速y, np. kwadraty, tr鎩k徠y – wi瘯sze lub mniejsze. Mo積a r闚nie wycina k馧ka szklank lub kieliszkiem, lub te odciska kszta速y za pomoc specjalnych foremek.
   Tak przygotowane ciastka uk豉da na blasze, po czym wstawi do gor帷ego piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec 15-20 min. Po upieczeniu od razu wyj望 z piekarnika, przestudzi i u這篡 na talerzu do zupe軟ego sch這dzenia.

Uwagi:
- zjedzenie 2-3 pierniczk闚 mo瞠 by uzupe軟ieniem codziennej niezb璠nej porcji
  w璕lowodan闚 dla doros造ch i smacznym 豉kociem dla dzieci,
- zaraz po upieczeniu pierniki s do嗆 twarde, kruszej po 2-3 dniach,
- pierniki mo積a przechowywa w zamkni皻ych naczyniach przez kilka tygodni,
- przed upieczeniem pierniki mo積a dowolnie przybra, np. po堯wkami orzech闚 w這skich,
  逝skanymi migda豉mi, ziarnem sezamu, wi鏎kami kokosowymi, siekanymi orzechami laskowymi,
  itp.,
- upieczone pierniki mo積a pola polew czekoladow (przygotowan z mas豉, kakao oraz
  odrobiny cukru), posypa cukrem pudrem lub polukrowa.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 5,3 T - 32,0 W - 43,8      kaloryczno嗆 493 kcal
 B : T : W = 1 : 6,0 : 8,3   gotowej potrawy - 0,4 kg 

Uwaga - produkt dost瘼ny w ofercie PPH - Janiccy.


 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualno軼i
Zapowiedzi
Dr Kwa郾iewski
砰wienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artyku造 do publikacji
Artyku造 opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja 篡wno軼i optymalnej
Ksi捫ki
Uroczysto嗆 w Che軛ie.
wi璚ej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwa郾iewski & Tomasz Kwa郾iewski