SkÅ‚adniki: - 15 dag mÄ…ki pszennej - ½ op. przyprawy do piernika (2 dag) - 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia - 1 Å‚yżka cynamonu - 5 dag brÄ…zowego cukru (karmelowego) - 15 dag masÅ‚a - 1 jajko - 1 Å‚yżka pÅ‚ynnego miodu (2 dag)
PrzesianÄ… mÄ…kÄ™ wsypać do miseczki, dodać przyprawÄ™ do piernika, proszek do pieczenia, cynamon oraz brÄ…zowy cukier i dokÅ‚adnie wymieszać. PoÅ‚Ä…czone skÅ‚adniki wysypać na stolnicÄ™, dodać pokrojone na kawaÅ‚ki schÅ‚odzone masÅ‚o i caÅ‚ość posiekać nożem. Do naczynia wbić caÅ‚e jajko, dodać miód i ubić razem mikserem lub mocno roztrzepać widelcem. W mieszaninie mÄ…ki z masÅ‚em zrobić doÅ‚ek i wlać masÄ™ jajecznÄ…, po czym ponownie caÅ‚ość posiekać nożem. NastÄ™pnie wyrabiać rÄ™kÄ…, w razie potrzeby podsypujÄ…c odrobinÄ… mÄ…ki, aż powstanie gÅ‚adkie brÄ…zowe ciasto. Z ciasta uformować kulÄ™, owinąć jÄ… w foliÄ™, Å›ciereczkÄ™ lub pergamin i schÅ‚odzić przez ½ godziny w lodówce. Potem posypać stolnicÄ™ cieniutkÄ… warstwÄ… mÄ…ki i rozwaÅ‚kować schÅ‚odzone ciasto na grubość ok. ½ cm. Specjalnym urzÄ…dzeniem do ciastek lub zwykÅ‚ym nożem wycinać dowolne ksztaÅ‚ty, np. kwadraty, trójkÄ…ty – wiÄ™ksze lub mniejsze. Można również wycinać kółka szklankÄ… lub kieliszkiem, lub też odciskać ksztaÅ‚ty za pomocÄ… specjalnych foremek. Tak przygotowane ciastka ukÅ‚adać na blasze, po czym wstawić do gorÄ…cego piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec 15-20 min. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, przestudzić i uÅ‚ożyć na talerzu do zupeÅ‚nego schÅ‚odzenia.
Uwagi: - zjedzenie 2-3 pierniczków może być uzupełnieniem codziennej niezbędnej porcji węglowodanów dla dorosłych i smacznym łakociem dla dzieci, - zaraz po upieczeniu pierniki są dość twarde, kruszeją po 2-3 dniach, - pierniki można przechowywać w zamkniętych naczyniach przez kilka tygodni, - przed upieczeniem pierniki można dowolnie przybrać, np. połówkami orzechów włoskich, łuskanymi migdałami, ziarnem sezamu, wiórkami kokosowymi, siekanymi orzechami laskowymi, itp., - upieczone pierniki można polać polewą czekoladową (przygotowaną z masła, kakao oraz odrobiny cukru), posypać cukrem pudrem lub polukrować.
100g gotowej potrawy zawiera:
B - 5,3 T - 32,0 W - 43,8 |
kaloryczność 493 kcal |
B : T : W = 1 : 6,0 : 8,3 |
gotowej potrawy - 0,4 kg |
Uwaga - produkt dostępny w ofercie PPH - Janiccy. |