Kuchnia Optymalna

Ciasteczka twarogowe.
26-02-2005

Składniki:
- 15 dag tłustego sera twarogowego
- 15 dag masła
- 15 dag mÄ…ki pszennej tortowej lub krupczatki
- 2 żółtka
- 1 dag cukru pudru



   Na stolnicÄ™ przesiać mÄ…kÄ™. Dodać pokrojone na kawaÅ‚ki schÅ‚odzone masÅ‚o. Twaróg przetrzeć przez sitko, zemleć w maszynce lub po prostu rozetrzeć drewnianÄ… paÅ‚kÄ… i dodać do pozostaÅ‚ych skÅ‚adników. CaÅ‚ość siekać ostrym nożem (niezbyt dÅ‚ugo), aż powstanÄ… maÅ‚e grudki ciasta, wówczas wykonać wgłębienie, wybić do niego jedno żółtko, po czym jeszcze raz posiekać ciasto dokÅ‚adnie. NastÄ™pnie szybko wyrobić ciasto rÄ™kami, masa nie musi być jednolita i zwarta, skÅ‚adniki nie powinny zbytnio siÄ™ rozgrzać. Z gotowego ciasta uformować kulÄ™, zawinąć jÄ… w foliÄ™, pergamin lub Å›ciereczkÄ™ i schÅ‚odzić co najmniej ½ godziny w lodówce.
   SchÅ‚odzone ciasto rozwaÅ‚kować na placek o gruboÅ›ci 3-5 mm i wycinać dowolne ksztaÅ‚ty najlepiej specjalnym ostrym nożykiem do krojenia ciastek. Ciastka ukÅ‚adać na blasze. W naczyniu roztrzepać drugie żółtko z odrobinÄ… wody i smarować ciasteczka za pomocÄ… pÄ™dzelka lub Å‚yżeczki. Tak przygotowane ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec 15-20 min, aż ciastka siÄ™ zrumieniÄ…. Po upieczeniu zaraz wyjmować, pozwolić, aby tÅ‚uszcz wsiÄ…kÅ‚ do Å›rodka i jeszcze ciepÅ‚e ciasteczka równomiernie posypać cukrem pudrem.

Uwagi:
- składniki ciasta powinny być mocno schłodzone przed wykonaniem, dzięki temu ciastka lepiej
  wyrosnÄ… i uzyskajÄ… warstwowÄ… strukturÄ™ upodabniajÄ…cÄ… je do ciastek francuskich,
- ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, składniki ciasta należy przede wszystkim dobrze
  posiekać nożem,
- im dłuższy czas schładzania przygotowanego ciasta, tym lepiej, ciasto najlepiej będzie
  wyrastać jeÅ›li bÄ™dziemy je schÅ‚adzać co najmniej 12 godzin,
- ważne jest wykrawanie ciastek ostrym nożykiem lub foremkami o ostrych brzegach, aby
  brzegi ciastek nie byÅ‚y zbyt mocno przyciÅ›niÄ™te, pozwoli to na leprze wyrastanie ciastek,
- surowe ciastka można dowolnie przybrać dodatkami smakowymi (patrz: przepis na pierniczki
  na miodzie) lub też już po upieczeniu posypać np. cukrem waniliowym,
  cynamonem, startÄ… skórkÄ… cytrynowÄ… itp.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 14,4 T - 43,9 W - 34,3      kaloryczność 605 kcal
 B : T : W = 1 : 3,1 : 2,4   gotowej potrawy - 0,35 kg 

Uwaga - produkt dostępny w ofercie PPH - Janiccy.


 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski