Składniki: - 15 dag tłustego sera twarogowego - 15 dag masła - 15 dag mąki pszennej tortowej lub krupczatki - 2 żółtka - 1 dag cukru pudru
Na stolnicÄ™ przesiać mÄ…kÄ™. Dodać pokrojone na kawaÅ‚ki schÅ‚odzone masÅ‚o. Twaróg przetrzeć przez sitko, zemleć w maszynce lub po prostu rozetrzeć drewnianÄ… paÅ‚kÄ… i dodać do pozostaÅ‚ych skÅ‚adników. CaÅ‚ość siekać ostrym nożem (niezbyt dÅ‚ugo), aż powstanÄ… maÅ‚e grudki ciasta, wówczas wykonać wgłębienie, wybić do niego jedno żółtko, po czym jeszcze raz posiekać ciasto dokÅ‚adnie. NastÄ™pnie szybko wyrobić ciasto rÄ™kami, masa nie musi być jednolita i zwarta, skÅ‚adniki nie powinny zbytnio siÄ™ rozgrzać. Z gotowego ciasta uformować kulÄ™, zawinąć jÄ… w foliÄ™, pergamin lub Å›ciereczkÄ™ i schÅ‚odzić co najmniej ½ godziny w lodówce. SchÅ‚odzone ciasto rozwaÅ‚kować na placek o gruboÅ›ci 3-5 mm i wycinać dowolne ksztaÅ‚ty najlepiej specjalnym ostrym nożykiem do krojenia ciastek. Ciastka ukÅ‚adać na blasze. W naczyniu roztrzepać drugie żółtko z odrobinÄ… wody i smarować ciasteczka za pomocÄ… pÄ™dzelka lub Å‚yżeczki. Tak przygotowane ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec 15-20 min, aż ciastka siÄ™ zrumieniÄ…. Po upieczeniu zaraz wyjmować, pozwolić, aby tÅ‚uszcz wsiÄ…kÅ‚ do Å›rodka i jeszcze ciepÅ‚e ciasteczka równomiernie posypać cukrem pudrem.
Uwagi: - składniki ciasta powinny być mocno schłodzone przed wykonaniem, dzięki temu ciastka lepiej wyrosną i uzyskają warstwową strukturę upodabniającą je do ciastek francuskich, - ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, składniki ciasta należy przede wszystkim dobrze posiekać nożem, - im dłuższy czas schładzania przygotowanego ciasta, tym lepiej, ciasto najlepiej będzie wyrastać jeśli będziemy je schładzać co najmniej 12 godzin, - ważne jest wykrawanie ciastek ostrym nożykiem lub foremkami o ostrych brzegach, aby brzegi ciastek nie były zbyt mocno przyciśnięte, pozwoli to na leprze wyrastanie ciastek, - surowe ciastka można dowolnie przybrać dodatkami smakowymi (patrz: przepis na pierniczki na miodzie) lub też już po upieczeniu posypać np. cukrem waniliowym, cynamonem, startą skórką cytrynową itp.
100g gotowej potrawy zawiera:
B - 14,4 T - 43,9 W - 34,3 |
kaloryczność 605 kcal |
B : T : W = 1 : 3,1 : 2,4 |
gotowej potrawy - 0,35 kg |
Uwaga - produkt dostępny w ofercie PPH - Janiccy. |