Kuchnia Optymalna

Ciasteczka twarogowe.
26-02-2005

Składniki:
- 15 dag tłustego sera twarogowego
- 15 dag masła
- 15 dag mÄ…ki pszennej tortowej lub krupczatki
- 2 żółtka
- 1 dag cukru pudru



   Na stolnicÄ™ przesiać mÄ…kÄ™. Dodać pokrojone na kawaÅ‚ki schÅ‚odzone masÅ‚o. Twaróg przetrzeć przez sitko, zemleć w maszynce lub po prostu rozetrzeć drewnianÄ… paÅ‚kÄ… i dodać do pozostaÅ‚ych skÅ‚adników. CaÅ‚ość siekać ostrym nożem (niezbyt dÅ‚ugo), aż powstanÄ… maÅ‚e grudki ciasta, wówczas wykonać wgÅ‚Ä™bienie, wybić do niego jedno żółtko, po czym jeszcze raz posiekać ciasto dokÅ‚adnie. NastÄ™pnie szybko wyrobić ciasto rÄ™kami, masa nie musi być jednolita i zwarta, skÅ‚adniki nie powinny zbytnio siÄ™ rozgrzać. Z gotowego ciasta uformować kulÄ™, zawinąć jÄ… w foliÄ™, pergamin lub Å›ciereczkÄ™ i schÅ‚odzić co najmniej ½ godziny w lodówce.
   SchÅ‚odzone ciasto rozwaÅ‚kować na placek o gruboÅ›ci 3-5 mm i wycinać dowolne ksztaÅ‚ty najlepiej specjalnym ostrym nożykiem do krojenia ciastek. Ciastka ukÅ‚adać na blasze. W naczyniu roztrzepać drugie żółtko z odrobinÄ… wody i smarować ciasteczka za pomocÄ… pÄ™dzelka lub Å‚yżeczki. Tak przygotowane ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec 15-20 min, aż ciastka siÄ™ zrumieniÄ…. Po upieczeniu zaraz wyjmować, pozwolić, aby tÅ‚uszcz wsiÄ…kÅ‚ do Å›rodka i jeszcze ciepÅ‚e ciasteczka równomiernie posypać cukrem pudrem.

Uwagi:
- składniki ciasta powinny być mocno schłodzone przed wykonaniem, dzięki temu ciastka lepiej
  wyrosnÄ… i uzyskajÄ… warstwowÄ… strukturÄ™ upodabniajÄ…cÄ… je do ciastek francuskich,
- ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, składniki ciasta należy przede wszystkim dobrze
  posiekać nożem,
- im dłuższy czas schładzania przygotowanego ciasta, tym lepiej, ciasto najlepiej będzie
  wyrastać jeÅ›li bÄ™dziemy je schÅ‚adzać co najmniej 12 godzin,
- ważne jest wykrawanie ciastek ostrym nożykiem lub foremkami o ostrych brzegach, aby
  brzegi ciastek nie byÅ‚y zbyt mocno przyciÅ›niÄ™te, pozwoli to na leprze wyrastanie ciastek,
- surowe ciastka można dowolnie przybrać dodatkami smakowymi (patrz: przepis na pierniczki
  na miodzie) lub też już po upieczeniu posypać np. cukrem waniliowym,
  cynamonem, startÄ… skórkÄ… cytrynowÄ… itp.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 14,4 T - 43,9 W - 34,3      kaloryczność 605 kcal
 B : T : W = 1 : 3,1 : 2,4   gotowej potrawy - 0,35 kg 

Uwaga - produkt dostępny w ofercie PPH - Janiccy.


 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski