Kuchnia Optymalna

Ciasteczka twarogowe.
26-02-2005

Składniki:
- 15 dag tłustego sera twarogowego
- 15 dag masła
- 15 dag mąki pszennej tortowej lub krupczatki
- 2 żółtka
- 1 dag cukru pudru



   Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać pokrojone na kawałki schłodzone masło. Twaróg przetrzeć przez sitko, zemleć w maszynce lub po prostu rozetrzeć drewnianą pałką i dodać do pozostałych składników. Całość siekać ostrym nożem (niezbyt długo), aż powstaną małe grudki ciasta, wówczas wykonać wgłębienie, wybić do niego jedno żółtko, po czym jeszcze raz posiekać ciasto dokładnie. Następnie szybko wyrobić ciasto rękami, masa nie musi być jednolita i zwarta, składniki nie powinny zbytnio się rozgrzać. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię, pergamin lub ściereczkę i schłodzić co najmniej ½ godziny w lodówce.
   Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 3-5 mm i wycinać dowolne kształty najlepiej specjalnym ostrym nożykiem do krojenia ciastek. Ciastka układać na blasze. W naczyniu roztrzepać drugie żółtko z odrobiną wody i smarować ciasteczka za pomocą pędzelka lub łyżeczki. Tak przygotowane ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec 15-20 min, aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu zaraz wyjmować, pozwolić, aby tłuszcz wsiąkł do środka i jeszcze ciepłe ciasteczka równomiernie posypać cukrem pudrem.

Uwagi:
- składniki ciasta powinny być mocno schłodzone przed wykonaniem, dzięki temu ciastka lepiej
  wyrosną i uzyskają warstwową strukturę upodabniającą je do ciastek francuskich,
- ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, składniki ciasta należy przede wszystkim dobrze
  posiekać nożem,
- im dłuższy czas schładzania przygotowanego ciasta, tym lepiej, ciasto najlepiej będzie
  wyrastać jeśli będziemy je schładzać co najmniej 12 godzin,
- ważne jest wykrawanie ciastek ostrym nożykiem lub foremkami o ostrych brzegach, aby
  brzegi ciastek nie były zbyt mocno przyciśnięte, pozwoli to na leprze wyrastanie ciastek,
- surowe ciastka można dowolnie przybrać dodatkami smakowymi (patrz: przepis na pierniczki
  na miodzie) lub też już po upieczeniu posypać np. cukrem waniliowym,
  cynamonem, startą skórką cytrynową itp.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 14,4 T - 43,9 W - 34,3      kaloryczność 605 kcal
 B : T : W = 1 : 3,1 : 2,4   gotowej potrawy - 0,35 kg 

Uwaga - produkt dostępny w ofercie PPH - Janiccy.


 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
więcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski