Składniki: - 15 dag tłustego sera twarogowego - 15 dag masła - 15 dag mąki pszennej tortowej lub krupczatki - 2 żółtka - 1 dag cukru pudru
Na stolnicÄ™ przesiać mÄ…kÄ™. Dodać pokrojone na kawaÅ‚ki schÅ‚odzone masÅ‚o. Twaróg przetrzeć przez sitko, zemleć w maszynce lub po prostu rozetrzeć drewnianÄ… paÅ‚kÄ… i dodać do pozostaÅ‚ych skÅ‚adników. CaÅ‚ość siekać ostrym nożem (niezbyt dÅ‚ugo), aż powstanÄ… maÅ‚e grudki ciasta, wówczas wykonać wgÅ‚Ä™bienie, wybić do niego jedno żółtko, po czym jeszcze raz posiekać ciasto dokÅ‚adnie. NastÄ™pnie szybko wyrobić ciasto rÄ™kami, masa nie musi być jednolita i zwarta, skÅ‚adniki nie powinny zbytnio siÄ™ rozgrzać. Z gotowego ciasta uformować kulÄ™, zawinąć jÄ… w foliÄ™, pergamin lub Å›ciereczkÄ™ i schÅ‚odzić co najmniej ½ godziny w lodówce. SchÅ‚odzone ciasto rozwaÅ‚kować na placek o gruboÅ›ci 3-5 mm i wycinać dowolne ksztaÅ‚ty najlepiej specjalnym ostrym nożykiem do krojenia ciastek. Ciastka ukÅ‚adać na blasze. W naczyniu roztrzepać drugie żółtko z odrobinÄ… wody i smarować ciasteczka za pomocÄ… pÄ™dzelka lub Å‚yżeczki. Tak przygotowane ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec 15-20 min, aż ciastka siÄ™ zrumieniÄ…. Po upieczeniu zaraz wyjmować, pozwolić, aby tÅ‚uszcz wsiÄ…kÅ‚ do Å›rodka i jeszcze ciepÅ‚e ciasteczka równomiernie posypać cukrem pudrem.
Uwagi: - składniki ciasta powinny być mocno schłodzone przed wykonaniem, dzięki temu ciastka lepiej wyrosną i uzyskają warstwową strukturę upodabniającą je do ciastek francuskich, - ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, składniki ciasta należy przede wszystkim dobrze posiekać nożem, - im dłuższy czas schładzania przygotowanego ciasta, tym lepiej, ciasto najlepiej będzie wyrastać jeśli będziemy je schładzać co najmniej 12 godzin, - ważne jest wykrawanie ciastek ostrym nożykiem lub foremkami o ostrych brzegach, aby brzegi ciastek nie były zbyt mocno przyciśnięte, pozwoli to na leprze wyrastanie ciastek, - surowe ciastka można dowolnie przybrać dodatkami smakowymi (patrz: przepis na pierniczki na miodzie) lub też już po upieczeniu posypać np. cukrem waniliowym, cynamonem, startą skórką cytrynową itp.
100g gotowej potrawy zawiera:
B - 14,4 T - 43,9 W - 34,3 |
kaloryczność 605 kcal |
B : T : W = 1 : 3,1 : 2,4 |
gotowej potrawy - 0,35 kg |
Uwaga - produkt dostępny w ofercie PPH - Janiccy. |