|
T.K. |
Ciastka francuskie są znakomitym wyrobem cukierniczym dla Optymalnych. Ciastka te składają się głównie z masła, mąki oraz śmietanki. Stanowią dobre uzupełnienie węglowodanów. Można je traktować zarówno jako deser jak i doskonałą przekąskę, np. w podróży. Ciastka te są szczególnie preferowane przez dzieci, ponieważ są niezwykle kruche i delikatne. Poniższy przepis stanowi wariant wzbogacony o dodatkową ilość tłuszczu oraz cukru.
SkÅ‚ad: - 8 upieczonych ciastek francuskich (ok. 10 dag) wÅ‚asnego wyrobu lub z PPH Janiccy - 5 dag masÅ‚a - 1 czubata Å‚yżeczka cukru pudru (6 g) - odrobina wody (do ¼ szklanki)
Na patelni rozgrzać masÅ‚o. UÅ‚ożyć ciastka francuskie na gorÄ…cym tÅ‚uszczu, każde posypać odrobinÄ… cukru pudru tak, aby zużyć go w caÅ‚oÅ›ci. NastÄ™pnie podlać wodÄ… i przykryć, aby ciastka podparowaÅ‚y, a z cukru powstaÅ‚ lukier. Po okoÅ‚o 10 minutach zdjąć pokrywkÄ™ i pozwolić odparować ciastkom jeszcze przez nastÄ™pne 10 minut, po czym wyÅ‚Ä…czyć gaz. Ciastka pozostawić na patelni jeszcze kilka minut (ok. 5), aby „wessaÅ‚y” caÅ‚e masÅ‚o.
Gotowe ciasteczka wyłożyć na talerz. Spożywać na ciepło lub na zimno.
100g zawiera:
B - 4,7 T - 62,4 W - 28,9 |
kaloryczność - 696 kcal |
B:T:W = 1 : 13,2 : 6,1 |
gotowej potrawy ok. 0,15 kg | |