Składniki: - 30 dag masła - 4 żółtka - 1 całe jajko - 10 dag mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 5 dag cukru (kryształu lub pudru)
MiÄ™kkie masÅ‚o ucierać w naczyniu drewnianÄ… paÅ‚kÄ… (najlepiej w makutrze), na puszystÄ… biaÅ‚Ä… masÄ™. NastÄ™pnie dodać cukier i nadal ucierać, aż masa zwiÄ™kszy objÄ™tość. MÄ…kÄ™ ziemniaczanÄ… wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian do maÅ›lanej masy po Å‚yżce mÄ…ki i po 1 żółtku, caÅ‚y czas energicznie ucierajÄ…c. Na koÅ„cu dodać caÅ‚e jajko i ucierać jeszcze przez jakiÅ› czas. Masa powinna być równomierna i jednolita. BlachÄ™ do pieczenia natÅ‚uÅ›cić odrobinÄ… masÅ‚a i rozsmarować na niej równomiernie masÄ™ maÅ›lano-żółtkowÄ…. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C i piec ok. 15 min, aż wierzch siÄ™ zrumieni. Po wyÅ‚Ä…czeniu piekarnika blachÄ™ od razu wyjąć i jeszcze gorÄ…ce ciasto pokroić ostrym nożykiem na ciasteczka o dowolnych ksztaÅ‚tach. Jeszcze ciepÅ‚e ciasteczka zdjąć z blachy (żeby nie przywarÅ‚y) i uÅ‚ożyć na półmisku.
Uwagi: - wszystkie składniki ciasta winny mieć temperaturę pokojową, - ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez kilka tygodni, - ciasto może stanowić podkład pod dowolne optymalne ciasta: sernik, makowiec itp., - zamiast pałką ciasto można ucierać mikserem, - można przygotować kakaową wersję ciasteczek dodając do ucieranego ciasta 1-2 łyżki kakao, - do masy można dodać wanilię lub inne dodatki smakowe - z wierzchu ciasteczka można posypać cukrem pudrem, cynamonem, ozdobić polewą czekoladową, bakaliami itp. - ciasteczka piaskowe zdecydowanie wzbogacą stół wielkanocny.
100g gotowej potrawy zawiera:
B - 4,2 T - 55,6 W - 26,8 |
kaloryczność 627 kcal |
B : T : W = 1 : 13,2 : 6,4 |
gotowej potrawy - 0,5 kg |
Uwaga - produkt dostępny w ofercie PPH - Janiccy. |