Kuchnia Optymalna

Ciasteczka piaskowe.
19-03-2005

Składniki:
- 30 dag masła
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 10 dag mÄ…ki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dag cukru (kryształu lub pudru)



   MiÄ™kkie masÅ‚o ucierać w naczyniu drewnianÄ… paÅ‚kÄ… (najlepiej w makutrze), na puszystÄ… biaÅ‚Ä… masÄ™. NastÄ™pnie dodać cukier i nadal ucierać, aż masa zwiÄ™kszy objÄ™tość. MÄ…kÄ™ ziemniaczanÄ… wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian do maÅ›lanej masy po Å‚yżce mÄ…ki i po 1 żółtku, caÅ‚y czas energicznie ucierajÄ…c. Na koÅ„cu dodać caÅ‚e jajko i ucierać jeszcze przez jakiÅ› czas. Masa powinna być równomierna i jednolita.
   BlachÄ™ do pieczenia natÅ‚uÅ›cić odrobinÄ… masÅ‚a i rozsmarować na niej równomiernie masÄ™ maÅ›lano-żółtkowÄ….  Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C i piec ok. 15 min, aż wierzch siÄ™ zrumieni. Po wyÅ‚Ä…czeniu piekarnika blachÄ™ od razu wyjąć i jeszcze gorÄ…ce ciasto pokroić ostrym nożykiem na ciasteczka o dowolnych ksztaÅ‚tach. Jeszcze ciepÅ‚e ciasteczka zdjąć z blachy (żeby nie przywarÅ‚y) i uÅ‚ożyć na półmisku.

 Uwagi:
- wszystkie składniki ciasta winny mieć temperaturę pokojową,
- ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniÄ™tym naczyniu przez kilka tygodni,
- ciasto może stanowić podkład pod dowolne optymalne ciasta: sernik, makowiec itp.,
- zamiast pałką ciasto można ucierać mikserem,
- można przygotować kakaową wersję ciasteczek dodając do ucieranego ciasta 1-2 łyżki
  kakao,
- do masy można dodać wanilię lub inne dodatki smakowe
- z wierzchu ciasteczka można posypać cukrem pudrem, cynamonem, ozdobić polewą
  czekoladowÄ…, bakaliami  itp.
- ciasteczka piaskowe zdecydowanie wzbogacÄ… stół wielkanocny.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 4,2 T - 55,6 W - 26,8       kaloryczność 627 kcal
 B : T : W = 1 : 13,2 : 6,4   gotowej potrawy - 0,5 kg 

Uwaga - produkt dostępny w ofercie PPH - Janiccy.


 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski