Artykuły opublikowane

Sarkoidoza.
11-07-2006

Sarkoidoza, symptomy paranoidalne, paradentoza.

 

     Å»ywiÄ™ siÄ™ "po ludzku" dopiero od 5 miesiÄ™cy. Przed 20 laty chorowaÅ‚am na sarkoidozÄ™ i byÅ‚am leczona dużymi dawkami encortonu. MyÅ›lÄ™, że tamto leczenie miaÅ‚o niemaÅ‚y wpÅ‚yw na moje problemy psychiczne, które nasiliÅ‚y siÄ™ w okresie przekwitania. Trzy lata temu zachorowaÅ‚am na chorobÄ™ typu psychicznego. Stwierdzono symptomy paranoidalne. LeczyÅ‚am siÄ™, lecz staraÅ‚am siÄ™ jak najszybciej "uciec" od leków, które ogÅ‚upiaÅ‚y mnie, nie miaÅ‚am siÅ‚y i chÄ™ci do życia, nie umiaÅ‚am pracować, pÅ‚ywać,



nawet nie chciało mi się wykonać najprostszych czynności. Potem zaczęłam stosować klimaren, ale czułam się źle. Obecnie nie stosuję żadnych leków i hormonów. Czuję się bardzo dobrze, pracuję zawodowo, pływam, biegam po 10 km. Po prostu żyję. Nie mam już paradentozy. Wreszcie nie przejmuję się hałasem ulicznym, zanieczyszczeniem naszego miasta, różnymi smrodami z pobliskiej huty itp. Bardzo proszę o radę co mam jeszcze robić, żeby choroba typu paranoidalnego nie powtórzyła się, gdyż każdy mi wmawia, że to będzie cykliczne. Będę wdzięczna za radę, gdyż boję się powrotu koszmarów, które mnie bardzo męczyły.

 

W. A. z Krakowa

 

Odpowiedź:

   Leczenie dużymi dawkami hormonów sterydowych przez rok, jak byÅ‚o w pani przypadku, spowodowaÅ‚o poważne i różnorodne zmiany w metabolizmie, w czynnoÅ›ci gruczołów wydzielania wewnÄ™trznego. Wszystkie procesy w organizmie sÄ… sterowane bezpoÅ›rednio, bÄ…dź poÅ›rednio wprowadzanymi do organizmu substratami. Najważniejsze z nich pochodzÄ… z pożywienia. PozostaÅ‚e czynniki wpÅ‚ywajÄ…ce na organizm jak ciążenie, tlen do oddychania, woda do picia, fale elektromagnetyczne, temperatura i wszystkie inne czynniki dziaÅ‚ajÄ…ce na organizm sÄ… staÅ‚e i niewiele siÄ™ zmieniajÄ…. PozostajÄ… te najważniejsze - substraty dostarczane w pożywieniu, które bardzo czÄ™sto i przez caÅ‚e ludzkie życie - zmieniajÄ… siÄ™. W zależnoÅ›ci od tego jakie sÄ… i jak siÄ™ zmieniajÄ…, powodujÄ… okreÅ›lone skutki w organizmie. JeÅ›li czÅ‚owiek żywi siÄ™ "pastwiskowo" to wÅ‚aÅ›nie jego dieta wymusza nadmierne wytwarzanie katecholamin (adrenalina, noradrenalina, dopamina) czy hormonów tarczycy, a zmniejszone wytwarzanie hormonów sterydowych (takich jak encorton) i powoduje zmniejszenie wytwarzanie hormonu wzrostowego przysadki, chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, jest przyczynÄ… wielu chorób zaliczanych do tak zwanych zespołów antymiażdżycowych: choroba Buergera, stwardnienie rozsiane boczne zanikowe choroba Bechterewa, goÅ›ciec przewlekÅ‚y postÄ™pujÄ…cy i inne kolagenozy czÄ™ste infekcje wirusowe i bakteryjne o cięższym przebiegu niż to siÄ™ spotyka u ludzi przy innych modelach żywienia. SpoÅ›ród tych ludzi rekrutujÄ… siÄ™ narkomani alkoholicy, oni chorujÄ… na neurasteniÄ™, na pewne choroby psychiczne typu maniakalnego, nowotwory zÅ‚oÅ›liwe. Nawet ciężko chorzy - kurczowo trzymajÄ… siÄ™ życia i nie popeÅ‚niajÄ… samobójstw. Choroby psychiczne z dominujÄ…cymi stanami depresyjnymi wystÄ™pujÄ… przy innych modelach żywienia - z obszaru żywienia "korytkowego". Ten model żywienia wymusza nadprodukcjÄ™ hormonów wzrostowego przysadki, które sÄ… przyczynÄ… wyższÄ… szeregu chorób cywilizacyjnych, a w odniesieniu do czynnoÅ›ci mózgu - stanów depresyjnych i chorób psychicznych z komponentami depresyjnymi. Nadmierne wytwarzanie hormonu wzrostowego przysadki jest przyczynÄ… nieszczÄ™snych "dorodnych pokoleÅ„", nasila postÄ™py miażdżycy, sprzyja otyÅ‚oÅ›ci i wystÄ…pieniu cukrzycy typu II. W wymienionych chorobach wystÄ™puje zwiÄ™kszony poziom hormonu wzrostowego przysadki. Hormony sterydowe powodujÄ… stany depresyjne i tendencje samobójcze. Wszyscy mÅ‚odzi samobójcy, którym próba siÄ™ powiodÅ‚a i ci którym siÄ™ nie udaÅ‚o, majÄ… podwyższony, czÄ™sto znacznie poziom hormonów sterydowych w surowicy krwi. Samobójstwa popeÅ‚niajÄ… najczęściej ludzie zdrowi i mÅ‚odzi, a nie ci których życie nacechowane jest cierpieniem i niedolÄ…. Niektóre choroby wystÄ™pujÄ… sezonowo. Na przykÅ‚ad biaÅ‚aczki, choroba Buergera, stwardnienie rozsiane, goÅ›ciec przewlekÅ‚y postÄ™pujÄ…cy, inne choroby wykazujÄ… szczyt zachorowaÅ„ na wiosnÄ™, gdy temperatura wzrasta, a dzieÅ„ siÄ™ wydÅ‚uża, wystÄ™pujÄ… okreÅ›lone zmiany w diecie zachodzÄ…ce poza Å›wiadomoÅ›ciÄ… czÅ‚owieka.

 

Te zmiany polegają głównie na zwiększeniu spożycia węglowodanów, spadku spożycia białka, tłuszczu i kalorii, czyli zmieniają one skład diety na bardziej "pastwiskowy". Stąd częściej występują na wiosnę zachorowania na choroby powodowane dietą pastwiskową. Stany depresyjne i choroby psychiczne przebiegające z komponentami depresyjnymi pojawiają się częściej późną jesienią i zimą i są spowodowane zmianami w diecie zachodzącymi poza świadomością człowieka. Zmiany te przesuwają chorego w kierunku żywienia "korytkowego". Po przejściu na Dietę Optymalną czynność mózgu radykalnie się zmienia. Przy tym modelu żywienia organizm dostarcza dla mózgu najlepsze źródła energii, a te powodują, że czynność umysłu jest zdrowa. Człowiek przestaje być niewolnikiem, przestaje się bać. Wspólną cechą u ludzi jest chętne podejmowanie działań z góry skazanych na niepowodzenie.

Takich dziaÅ‚aÅ„ nie podejmujÄ… ludzie stosujÄ…cy dostatecznie dÅ‚ugo Å»ywienie Optymalne. Nie walczÄ… z wiatrakami, nie bijÄ… gÅ‚owÄ… w mur. Wiatraki omijajÄ…, a w murze potrafiÄ… znaleźć dziurÄ™. Nie drażniÄ… ich rzeczy, o których wiedzÄ…, że sÄ… zÅ‚e, bowiem wiedzÄ…, że nie mogÄ… mieć wpÅ‚ywu ( na razie ) na ich zmianÄ™. PrzestajÄ… mieć poglÄ…dy, przestajÄ… wierzyć a poszukujÄ… wiedzy. Tak przynajmniej bywa u wiÄ™kszoÅ›ci z nich. Utrzymanie optymalnego modelu żywienia przez paniÄ…, praktycznie wyklucza możliwość nawrotu dolegliwoÅ›ci psychicznych ponieważ nie zaistniejÄ… czynniki, które te zaburzenia powodujÄ…. Dobrze jest, zwÅ‚aszcza w poczÄ…tkowym okresie diety, zwiÄ™kszyć spożycie produktów zawierajÄ…cych gotowe "części zamienne" dla mózgu oraz produktów zawierajÄ…cych gotowe źródÅ‚a energii dla mózgu. Można jeść móżdżek okoÅ‚o 10-15 dag/tydzieÅ„, żółtka, szpik, wÄ…trobÄ™ i nerki. Po 3 miesiÄ…cach należy zwiÄ™kszyć spożycie tÅ‚uszczów do 5-6g na 1g biaÅ‚ka. BiaÅ‚ka potrzeba tym mniej, czym to biaÅ‚ko posiada wyższÄ… wartość biologicznÄ…. Dość czÄ™stym bÅ‚Ä™dem wystÄ™pujÄ…cym u zaczynajÄ…cych Å»ywienie Optymalne, jest wyÅ‚Ä…czenie ze spożycia wÄ™glowodanów lub zbyt duże ich ograniczenie. Należy spożywać okoÅ‚o 0,8 g wÄ™glowodanów na1 kg wagi należnej ciaÅ‚a, a nie bÄ™dzie w moczu ciaÅ‚ ketonowych i organizm nie bÄ™dzie musiaÅ‚ sam wytwarzać potrzebnych mu wÄ™glowodanów. Po co ma to robić? Rozum nakazuje, aby potrzebnÄ… ilość wÄ™glowodanów dostarczyć w pożywieniu. Nie jest konieczne, aby w każdym posiÅ‚ku wystÄ™powaÅ‚y wÄ™glowodany. MogÄ… być posiÅ‚ki bezwÄ™glowodanowe, a nastÄ™pnie mogÄ… zawierać wÄ™glowodany. WÄ™glowodany można dostarczać w kilku wybranych produktach: ziemniak, jarzyny, owoce jagodowe, sernik. Lody wedÅ‚ug przepisu z książki " Dieta Optymalna" lub " Książka Kucharska - 700 przepisów”. Można w innych produktach. Tabele wartoÅ›ci produktów spożywczych, które znajdujÄ… siÄ™ w moich książkach, podajÄ… zawartość wÄ™glowodanów w 100g produktu. Można i trzeba z nich korzystać, gdy dostarczamy wÄ™glowodany w innych produktach. GranicÄ… bezpiecznÄ… dla czÅ‚owieka dorosÅ‚ego jest okoÅ‚o 1,5 g wÄ™glowodanów na 1 kg wagi należnej ciaÅ‚a na dobÄ™, czyli do 100 g dla czÅ‚owieka o wadze 70 kg. Nie powoduje to żadnych istotnych szkód, poza tym, że gospodarka energetyczna organizmu jest nieco mniej sprawna.

 

                                                                              Jan KwaÅ›niewski.

więcej...

Copyright by Jan Kwaśniewski.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski