Artykuły opublikowane

Ciąża.
12-07-2006

Morfologia krwi.

     Do napisania listu skłoniło mnie to, że leki, które przyjmuję, nie przynoszą prawie żadnej poprawy morfologii, tak istotnej w moim przypadku. Jestem w 30 tygodniu ciąży. Wyniki morfologii są następujące: hematokryt 32%, hemoglobina 10,5 g/l, krwinki czerwone 3.280.000 cm3. Przyjmuję żelazo w tabletkach i piję kiszony czerwony barszcz i pomimo tego morfologia cały czas wygląda podobnie. Lekarz prowadzący czarno rysuje moją przyszłość, a mnie sił nie przybywało. Proszę o pomoc.

                                                                         J.D.



Odpowiedź:
     Organizm kobiety w zaawansowanej ciąży jest dodatkowo znacznie obciążony. Do budowy organizmu zdrowego dziecka potrzebne jest wartościowe białko, możliwie najlepsza energia oraz więcej tlenu. A tlen przynosi hemoglobina z krwinek czerwonych. Preparaty żelaza mogą się nie wchłaniać, a sok z marchwi, czy buraków, tylko dlatego, że jest czerwony - nie poprawia morfologii krwi.
     Trzeba zastosować Żywienie Optymalne, preferując żółtka, szpik kostny, wątróbki z drobiu i wieprzowe, mięso czerwone masło i śmietanę, salceson czarny, kaszankę (zawiera 8-12% węglowodanów). Nasz organizm nie potrzebuje żelaza. Potrzebuje hemoglobiny do przenoszenia tlenu i wydalania dwutlenku węgla i potrzebuje mioglobiny dla magazynowania tlenu w mięśniach. Te właśnie produkty trzeba dostarczyć w pożywieniu.
     Na około 2 tygodnie przed planowanym porodem dobrze jest zwiększyć spożycie węglowodanów, najlepiej w postaci skrobi, do 100-120 g/dobę. Granica bezpieczna - do 150g. Taka dieta matki powoduje, że organizm dziecka wytwarza liczne enzymy do zamiany węglowodanów na tłuszcze - zyskując tlen, a tłuszcze na cholesterol, zyskując wodór. Bezpośrednio przed porodem wzrasta zawartość glikogenu (węglowodan ) w tkankach płodu 5-7 - nawet 11 razy.
     W czasie porodu, gdy występuje okresowe niedotlenienie, tak przygotowany przez dietę matki organizm noworodka , doskonale wytrzymuje okresy dłuższego niedoboru tlenu w czasie porodu, co powoduje znacznie mniejszą śmiertelność okołoporodową i zwiększa szansę na urodzenie zdrowego dziecka. Odporność bowiem tkanek płodu na niedotlenienie, wzrasta proporcjonalnie do zawartości glikogenu (awaryjnego źródła tlenu) we wszystkich tkankach. Także w tkankach chorych na otyłość, cukrzycę typu II i miażdżycę.
     Ponad połowa cukru, to tlen. Gramocząsteczka cukru prostego waży 180g. Składa się z 72g węgla, 12g wodoru i aż 96g tlenu. A 96g tlenu to w przeliczeniu na litry aż 67 l. tlenu.
     Jest to bardzo duża ilość tlenu, skoro serce człowieka w spoczynku zużywa na dobę około 42 litry tlenu. Gdy organizm noworodka przetworzy na tłuszcze tylko 60g glukozy z glikogenu w czasie porodu, to uzyska ponad 20 litrów tlenu, co pozwoli mu znacznie łatwiej przetrwać niedotlenienie okołoporodowe.

                                                                             Jan Kwaśniewski
więcej ...

Copyright by Jan Kwaśniewski.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wicej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski