Artykuły opublikowane

Cholesterol.
11-08-2006

O cholesterolu.(cz.II)

15. Po przejÅ›ciu na Å»ywienie Optymalne poziom cholesterolu może wzrosnąć tym wyżej, im poprzedni model żywienia bardziej byÅ‚ oddalony od Å»ywienia Optymalnego.
Zatem najbardziej może on wzrastać u jaroszy. SpotykaÅ‚em u tych ludzi poziomy cholesterolu powyżej 800 mg%. Czym wiÄ™ksza musi być przebudowa organizmu przy przejÅ›ciu na Å»ywienie Optymalne, tym bardziej może wzrosnąć ogólny poziom cholesterolu, co nie oznacza, że jest to dla czÅ‚owieka szkodliwe.



16. Gdy poziom cholesterolu dobrego HDL jest większy niż 20% ogólnej ilości cholesterolu we
       krwi, to miażdżyca, jeÅ›li byÅ‚a, cofa siÄ™.
       Przy poziomie cholesterolu dobrego HDL 200 mg%, a takie poziomy wystÄ™powaÅ‚y u ludzi
       mÅ‚odszych, u których miażdżyca ustÄ™puje bardzo szybko, nawet ogólny poziom
       cholesterolu wynoszÄ…cy 800 mg% nie bÄ™dzie zbyt wysoki.
       A tak w ogóle to cholesterolu badać nie trzeba. Ważne jest badanie poziomu surowca, z 
       którego cholesterol powstaje. Z glukozy powstajÄ… trójglicerydy, a dopiero z trójglicerydów
       cholesterol. JeÅ›li poziom trójglicerydów we krwi jest niższy od 100 mg%, a jeszcze lepiej -
       poniżej 60 mg%, to jest bardzo dobrze, niezależnie od ogólnego poziomu cholesterolu we 
       krwi. Gdy surowca do wytwarzania cholesterolu jest maÅ‚o, powstaje go również maÅ‚o i
       nigdy nie jest wówczas wytwarzany w komórkach bÅ‚ony wewnÄ™trznej tÄ™tnic i nigdy
       zmiany miażdżycowe nie mogÄ… siÄ™ pojawić, czy istniejÄ…ce - postÄ™pować.
       Przy niskim poziomie trójglicerydów we krwi organizm może wytwarzać tylko niewielkÄ… ilość
       cholesterolu, nawet gdy ogólny poziom cholesterolu jest wysoki. Cholesterol może być
       wysoki i tak jest najczęściej nie dlatego, że organizm za dużo go wytwarza, a dlatego, że
       za maÅ‚o do wydala. Wydalanie cholesterolu z organizmu czÅ‚owieka dorosÅ‚ego jest trudne i
       energetycznie kosztowne. Gdy organizm ma pilniejsze prace do wykonania, odkÅ‚ada
       wydalanie cholesterolu na późniejszy okres, gdy wykona prace ważniejsze. Okres ten
       trwa tym dÅ‚użej, im uprzedni model żywienia bardziej różniÅ‚ siÄ™ od optymalnego, im wiÄ™cej
       cholesterolu znajduje siÄ™ w organizmie w różnych tkankach i im czÅ‚owiek jest starszy.
17. Gdy organizm nie może już wytwarzać cholesterolu i jego poziom we krwi jest bardzo niski -
      czÅ‚owieka umiera.
      Obserwowano znacznie wyższÄ… Å›miertelność chorych z niskim poziomem cholesterolu w
      klinikach kardiologicznych (do 10 razy) w porównaniu do chorych na te same choroby, u
      których cholesterol byÅ‚ wysoki.
18. Stosowanie leków na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi jest bez sensu i często bywa
      szkodliwe. Od dawna stosowany lek o nazwie Clofibrat, powoduje duże szkody w
      organizmie i 2 - 3 razy czÄ™stsze wystÄ™powanie zachorowaÅ„ na raka. Najbardziej obniżajÄ…
      poziom cholesterolu we krwi leki i inne trucizny, które najbardziej obciążajÄ… pracÄ…, czy
      uszkadzajÄ… wÄ…trobÄ™ tak, że nie może ona już wytwarzać wiÄ™kszych iloÅ›ci cholesterolu.
      Cholesterolu bać siÄ™ nie należy. Lepiej żyć dÅ‚użej i zdrowiej z wysokim jego poziomem, ale
      przy niskim poziomie trójglicerydów, niż umierać z bardzo niskim poziomem cholesterolu we 
      krwi.
      Po przejÅ›ciu na DietÄ™ OptymalnÄ…, u zdecydowanej wiÄ™kszoÅ›ci ludzi, szybko spada poziom
      cholesterolu i trójglicerydów, a wzrasta poziom cholesterolu dobrego HDL. Ci ludzie sÄ… 
      zadowoleni, jest im dobrze i nie narzekajÄ…. Tym innym też jest dobrze, ale po badaniu 
      poziomu cholesterolu, gdy okaże siÄ™ on zbyt wysoki (wg współczesnych norm okreÅ›lanych
      za prawidÅ‚owe, które sÄ… tylko prawidÅ‚owe dla osobników biologicznie zdegenerowanych)
      przestajÄ… siÄ™ czuć dobrze, a czujÄ… siÄ™ jeszcze gorzej po wizycie u lekarza, który ich straszy,
      bo tak go nauczono. Informacja o wysokim poziomie cholesterolu zostaje zamieniona w
      instynkt, a "tam gdzie dziaÅ‚a instynkt rozum przystÄ™pu mieć nie może" - pisaÅ‚ Karol Darwin.
      Wszystkie normy i poziomy różnych zwiÄ…zków badanych w organizmie ludzkim zostaÅ‚y
      okreÅ›lone za prawidÅ‚owe dla obecnie żyjÄ…cych ludzi, odżywiajÄ…cych siÄ™ tak, jak żywi siÄ™ 
      wiÄ™kszość ludzi, a nie tak jak odżywiać siÄ™ powinni.
     "Wszystko co siÄ™ rusza i żyje, daÅ‚em ci za pożywienie" - nakazaÅ‚ Noemu jego Bóg. BibliÄ™ 
      napisali ludzi o umysÅ‚ach dostosowanych do odbierania informacji  "nie z tego Å›wiata".
      Synowie Aarona i ich dalsi potomkowie mieli zjadać najpierw "caÅ‚Ä… tÅ‚ustość jego", gdy zjedli
      tÅ‚ustość mogli doÅ‚ożyć wÄ…tróbkÄ™, nerkÄ™ i nieco miÄ™sa z prawej Å‚opatki. ZwierzÄ™ musiaÅ‚o być
      mÅ‚ode, bez żadnej skazy, karmione wyÅ‚Ä…cznie mlekiem, jeszcze lepiej, gdy przez 2 matki,
      aby byÅ‚o tÅ‚uÅ›ciejsze.
      Gdy siÄ™ nie wie, kiedy żółtka powodujÄ… miażdżycÄ™, a kiedy jÄ… najszybciej leczÄ…, lepiej na 
      temat miażdżycy nic nie mówić.
19. Obniżenie poziomu cholesterolu przy pomocy leków, przez stosowanie diety
      niskokalorycznej i niskotÅ‚uszczowej, czy na inne stosowane sposoby, nie zwalnia postÄ™pu
      zmian miażdżycowych w tÄ™tnicach.
20. Hiperlipidemie pierwotne, przy istnieniu których mężczyźni wymierajÄ… w mÅ‚odym wieku, 
      wystÄ™pujÄ… tylko u ludzi, w których diecie wÄ™glowodany stanowiÄ… 35 - 40% w przeliczeniu
      na wartość kalorycznÄ…. Å»adne geny nie zmuszajÄ… czÅ‚owieka, aby zjadaÅ‚ akurat tyle
      wÄ™glowodanów.
21. Miażdżyca nie jest chorobÄ… dziedzicznÄ…. Dziedziczy siÄ™ model żywienia wyniesiony z domu 
      rodzinnego, a dopiero on jest ewentualnie przyczynÄ… miażdżycy.
22. CiÅ›nienie krwi jest niskie wówczas, gdy organizm nie ma siÅ‚y go podnieść i gdy nie jest 
      zmuszony go podnosić. BezpoÅ›redniÄ… przyczynÄ… nadciÅ›nienia jest odżywianie powodujÄ…ce
      niedostateczne odżywianie mózgu. Mózg wymusza poprawÄ™ swojego zaopatrzenia przez
      wzrost ciÅ›nienia krwi, przez przyspieszenie krążenia krwi, gdyż wytwarzane w nadciÅ›nieniu
      zwiÄ…zki zwężajÄ…ce naczynia tÄ™tnicze, zwężajÄ… je tylko w pozostaÅ‚ych tkankach, ale nigdy w
      mózgu.
      Przy Diecie Optymalnej ciÅ›nienie 160/90 jest bezpieczne, gdyż tÄ™tnice sÄ… elastyczne i 
      znacznie bardziej wytrzymaÅ‚e, obniży siÄ™ ono po zakoÅ„czonej przebudowie organizmu. Po
      wprowadzeniu Å»ywienia Optymalnego nadciÅ›nienie chwiejne znika po 2 - 3 dniach u ponad
      90% chorych, pozostali muszÄ… czekać dÅ‚użej.
23. Leków na obniżenie poziomu cholesterolu brać nie należy przy stosowaniu Żywienia
      Optymalnego.

                                                                   Jan KwaÅ›niewski.
Piśmiennictwo

Copyright by Jan Kwaśniewski.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski