Artykuły opublikowane

Czy można...?
15-08-2006

Kilka pytań.

     Część moich znajomych stosuje DietÄ™ OptymalnÄ… z bardzo dobrymi rezultatami. Nie wyÅ‚Ä…czajÄ…c mojej małżonki i mnie, lecz wyÅ‚oniÅ‚o siÄ™  pytaÅ„, na które nie znalazÅ‚em w książce odpowiedzi:
1. Czy można słodzić potrawy i napoje sacharyną?



2. Lekarze w Niemczech - nie nastawieni krytycznie do pańskich teorii - są jednak zdania, że
    jeżeli czÅ‚owiek zjada na dobÄ™ zbyt maÅ‚o wÄ™glowodanów, to obciąża zbytnio wÄ…trobÄ™. Czy to
    prawda?
3. Czy można, stosując dietę optymalną zażywać dodatkowo witaminy E i inne.
4. Czy pana recepta na chleb ukaże się w książce kucharskiej?
5. Czy picie około 1 litra kawy dziennie (z dodatkiem tłustej śmietany) uważa pan za szkodliwe?
      To pytania, które zadaÅ‚y mi w Niemczech osoby wÅ‚adajÄ…ce kiepsko jÄ™zykiem polskim (jednak stosujÄ… DietÄ™ OptymalnÄ… z wielkim zadowoleniem i sukcesem). ProsiÅ‚y mnie o ich przekazanie. Jedna osoba wyzbyÅ‚a siÄ™ kÅ‚opotliwej alergii, jakÄ… byÅ‚a nÄ™kana od lat. Lekarz byÅ‚ zachwycony jej wynikami badaÅ„ laboratoryjnych po 3 miesiÄ…cach stosowania Diety Optymalnej niestety pozostaje sceptycznie ustosunkowany -  - może dlatego, że nie zna jÄ™zyka i nie może pana książki przeczytać sam. PrenumerujÄ™ "Dziennik Zachodni" jednak tylko wydanie z piÄ…tku, wiÄ™c nie wszystkie odpowiedzi pana doktora mogÄ™ czytać.
                                                                                        I.K.

 Odpowiedź:

"Dieta Optymalna"  jest obecnie tÅ‚umaczona na jÄ™zyk niemiecki i powinna ukazać siÄ™ na rynku we wrzeÅ›niu.
Odpowiadam na pytania:
1.  Potrawy i napoje można (przejÅ›ciowo) sÅ‚odzić sacharynÄ… czy innymi sÅ‚odzikami, ale nie jest
     to przeważnie potrzebne ponieważ już po kilku, kilkunastu dniach Å»ywienia Optymalnego
     potrawy sÅ‚odkie przestajÄ… smakować.
2.  Nie wystarczy być zdania, a trzeba wiedzieć. WÄ…troba nie lubi zbyt dużo biaÅ‚ka, bo musi je
     przetwarzać na mocznik, co kosztuje i przy czym traci siÄ™ wodór, który można byÅ‚oby spalić
     z pożytkiem dla organizmu. Na 1 atom azotu organizm traci 2 atomy wodoru, gdy wydala go
     w postaci mocznika, 3 atomy wodoru ,gdy wydala go w amoniaku i 4 atomy wodoru, gdy
     wydala go w jonie amonowym. Aby nie tracić zbyt dużo wodoru, trzeba jeść biaÅ‚ka możliwie
     maÅ‚o. A potrzeba go tym mniej, czym to biaÅ‚ko jest bardziej wartoÅ›ciowe biologicznie. Przy
     okazji z każdych 100 g biaÅ‚ka organizm może wytworzyć okoÅ‚o 56g wÄ™glowodanów, co
     dodatkowo obciąża pracÄ… wÄ…trobÄ™. WÄ…troba nie lubi zmieniać wÄ™glowodanów na tÅ‚uszcze i
     cholesterol, a musi to robić, gdy czÅ‚owiek zjada wÄ™glowodanów Å›rednie iloÅ›ci. JedzÄ…cy
     chudo muszÄ… zjadać znacznie wiÄ™cej wÄ™glowodanów i znacznie wiÄ™cej "kalorii”, bo
     wÄ™glowodany sÄ… zÅ‚ym źródÅ‚em energii, same nie chcÄ… siÄ™ spalać w technice, a tym bardziej
     w organizmie, w którym proces spalania wÄ™glowodanów przebiega w kilkunastu etapach,
     przy pomocy kilkunastu enzymów (maszyn), które siÄ™ zużywajÄ…, które trzeba wciąż
     budować i to praktycznie w każdej komórce. Potrzebne sÄ… duże iloÅ›ci magnezu, witaminy B1
     i potrzebne sÄ… inne skÅ‚adniki. JedzÄ…cy chudo musi znacznÄ… wiÄ™kszość energii uzyskać z
     wÄ™glowodanów, bo nie zjada lepszych paliw, jakimi sÄ… tÅ‚uszcze. Proces spalania
     wÄ™glowodanów (tak zwana glikoliza) może zachodzić w każdej komórce, a nie musi tylko w
     wÄ…trobie, stÄ…d  przy wÄ™glowodanowym modelu żywienia wÄ…troba nie jest przeciążona
     pracÄ…. Najgorszym dla czÅ‚owieka jest model żywienia, przy którym ilość energii pozyskiwana
     ze spalania wÄ™glowodanów wynosi 35-40%, ze spalania tÅ‚uszczów okoÅ‚o 50%, a reszta z
     biaÅ‚ka. Zmniejszenie iloÅ›ci energii pozyskiwanej ze spalania wÄ™glowodanów, przesuwa
     czÅ‚owieka bliżej stoÅ‚u, a jej zwiÄ™kszenie pÄ™dzi w kierunku pastwiska. Aby znów trafić do
     stoÅ‚u, trzeba zjadać tylko tyle wÄ™glowodanów, aby ilość energii z nich pozyskiwanej byÅ‚a
     możliwie maÅ‚a, ale nie za maÅ‚a. Na ogół najkorzystniej jest spożywać okoÅ‚o 0,8g
     wÄ™glowodanów na 1 kg należnej wagi ciaÅ‚a na dobÄ™, czyli dla czÅ‚owieka o wyroÅ›cie 170cm
     bÄ™dzie to okoÅ‚o 50-55g wÄ™glowodanów na dobÄ™. Gdy ilość wÄ™glowodanów spożywanych
     zbliża siÄ™ do 100g na dobÄ™ nie powoduje to żadnych szkód, a tylko czÅ‚owiek jest nieco mniej
     sprawny fizycznie, bo wykorzystuje wiÄ™cej gorszego paliwa, przez co lepszego mniej. Gdy
     spożycie wÄ™glowodanów zbliża siÄ™ do 150g/dobÄ™, a sÄ… to wÄ™glowodany spożywane w
     postaci skrobi (ziemniaki, mÄ…ka) już wzrasta poziom cholesterolu i  trójglicerydów, ale
     jeszcze miażdżyca rozwijać siÄ™ nie może. Natomiast cukier owocowy (fruktoza), spożywany
     w iloÅ›ci ponad 100g na czczo, już może powodować szkody. WÄ…troba bardzo nie lubi, gdy
     musi przetwarzać spożywane wÄ™glowodany na trójglicerydy, a nastÄ™pnie cholesterol. A
     musi je przetwarzać, gdy organizm nie potrzebuje ich spalać, bo ma dostÄ™pne inne lepsze  
     paliwo jakimi sÄ… tÅ‚uszcze. Przy normalnym poziomie wolnych kwasów tÅ‚uszczowych i glukozy
     we krwi, tkanki czÅ‚owieka na 40g pobieranych wolnych kwasów tÅ‚uszczowych, pobierajÄ…
     tylko okoÅ‚o 1g wÄ™glowodanów. Bo ich nie chcÄ…, a mogÄ… ich nie chcieć, gdy majÄ… inne, lepsze
     paliwo, jakim sÄ… wolne kwasy tÅ‚uszczowe. SÄ… tÅ‚uszcze lepsze o wyższej wartoÅ›ci biologicznej
     i sÄ… gorsze. SÄ… tÅ‚uszcze zawierajÄ…ce dużo energii w akumulatorach (zwiÄ…zki fosforowe
     wysokoenergetyczne) i sÄ… takie (roÅ›linne), które tej dodatkowej energii nie majÄ…, ale i tak
     sÄ… znacznie lepszym źródÅ‚em energii od weglowodanów. NajwiÄ™cej tych zwiÄ…zków i
     gotowych półproduktów wystÄ™puje w żółtku jaj i szpiku.
     Jeżeli w badaniu"naukowym" okazaÅ‚o siÄ™, że ta sama ilość tÅ‚uszczów z żółtek powoduje 4
     razy wiÄ™kszy wzrost poziomu trójglicerydów i cholesterolu niż jakiekolwiek inne tÅ‚uszcze, to 
     uczeni mogÄ… wyciÄ…gnąć tylko jeden wniosek i taki wniosek wyciÄ…gnÄ™li : tÅ‚uszcze z żółtek jaj
     sÄ… 4 razy gorsze od innych tÅ‚uszczów. Faktycznie jest zupeÅ‚nie odwrotnie. To tÅ‚uszcze z
     żółtek sÄ… 4 razy lepsze od innych tÅ‚uszczów.
     O tych zależnoÅ›ciach już pisaÅ‚em, ale przypominam:
     organizm może spożyte wÄ™glowodany spalić w procesie glikozy lub może je przetworzyć na 
     trójglicerydy, a nastÄ™pnie na cholesterol. Czynników, które na te procesy wpÅ‚ywajÄ… (część
     tak zwanych czynników ryzyka: miÄ™kka woda, ciepÅ‚o, niedobór tlenu, palenie tytoniu, ruch
     fizyczny, praca umysÅ‚owa i inne) jest dużo, ale mogÄ… one przejawiać swoje dziaÅ‚anie tylko
     w obecnoÅ›ci okreÅ›lonej iloÅ›ci wÄ™glowodanów w diecie. Ta sama ilość tÅ‚uszczu w diecie
     spowoduje, że organizm np. musi spalić 50% spożywanych wÄ™glowodanów, a 50%
     przetworzy na tÅ‚uszcz. Gdy tÅ‚uszczu bÄ™dzie mniej tym wiÄ™cej wÄ™glowodanów organizm
     spalić musi, a mniej może przetworzyć na tÅ‚uszcz i cholesterol. Gdy wartość biologiczna
     tÅ‚uszczu (żółtka szpik kostny) jest najwyższa, to organizm nie potrzebuje wÄ™glowodanów
     spalać, a może (musi) przetworzyć ich 4 razy wiÄ™cej niż przy tej samej iloÅ›ci spożytego
     tÅ‚uszczu, co powoduje znaczny wzrost syntezy trójglicerydów i cholesterolu. Å»ywieniowcy i
     lekarze wyciÄ…gajÄ… sÅ‚uszny wedÅ‚ug nich wniosek, że tÅ‚uszcze z żółtek czy szpiku sÄ…
     najgorsze, chociaż prawda jest odwrotna.
3. Wszystkie witaminy, minerały i inne ważne składniki występują w Diecie Optymalnej w
     najkorzystniejszych iloÅ›ciach i proporcjach. Każda ingerencja w organizm, a takÄ… ingerencjÄ…
     jest dodanie jakieÅ› witaminy, czy skÅ‚adnika mineralnego, powodować musi i powoduje
     zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Zatem nie ma sensu wydawać pieniÄ™dzy na
     odżywki czy witaminy, ani ich zjadać, pod warunkiem, że dokÅ‚adnie przestrzega siÄ™ moich
     zaleceÅ„.
4.  Recepta na chleby ukazaÅ‚a siÄ™ w Książce Kucharskiej. Podaje ona m. innymi za ile pieniÄ™dzy
     można  kupić tÄ™ samÄ… ilość biaÅ‚ka i (lub) tÅ‚uszczu, kupujÄ…c różne produkty. Gdy tÄ™ samÄ… ilość
     można kupić za 1 zÅ‚ to, po co wydawać 20, 50 czy 150 zÅ‚. Jak dotÄ…d najbardziej
     wartoÅ›ciowe dla czÅ‚owieka produkty można kupić najtaniej.
5. Gdy człowiek czuje się dobrze po wypiciu 1 litra kawy na dzień, to może sobie tę kawę pić.
     Organizm przy Å»ywieniu Optymalnym Å‚atwo dostosowuje siÄ™ do tej iloÅ›ci kawy i wówczas nie
     szkodzi mu ona.

                                                             Jan KwaÅ›niewski
wiÄ™cej... 

Copyright by Jan Kwaśniewski.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski