Kilka pytań.
Część moich znajomych stosuje Dietę Optymalną z bardzo dobrymi rezultatami. Nie wyłączając mojej małżonki i mnie, lecz wyłoniło się pytań, na które nie znalazłem w książce odpowiedzi: 1. Czy można słodzić potrawy i napoje sacharyną?
2. Lekarze w Niemczech - nie nastawieni krytycznie do pańskich teorii - są jednak zdania, że jeżeli człowiek zjada na dobę zbyt mało węglowodanów, to obciąża zbytnio wątrobę. Czy to prawda? 3. Czy można, stosując dietę optymalną zażywać dodatkowo witaminy E i inne. 4. Czy pana recepta na chleb ukaże się w książce kucharskiej? 5. Czy picie około 1 litra kawy dziennie (z dodatkiem tłustej śmietany) uważa pan za szkodliwe? To pytania, które zadały mi w Niemczech osoby władające kiepsko językiem polskim (jednak stosują Dietę Optymalną z wielkim zadowoleniem i sukcesem). Prosiły mnie o ich przekazanie. Jedna osoba wyzbyła się kłopotliwej alergii, jaką była nękana od lat. Lekarz był zachwycony jej wynikami badań laboratoryjnych po 3 miesiącach stosowania Diety Optymalnej niestety pozostaje sceptycznie ustosunkowany - - może dlatego, że nie zna języka i nie może pana książki przeczytać sam. Prenumeruję "Dziennik Zachodni" jednak tylko wydanie z piątku, więc nie wszystkie odpowiedzi pana doktora mogę czytać. I.K.
Odpowiedź:
"Dieta Optymalna" jest obecnie tÅ‚umaczona na jÄ™zyk niemiecki i powinna ukazać siÄ™ na rynku we wrzeÅ›niu. Odpowiadam na pytania: 1. Potrawy i napoje można (przejÅ›ciowo) sÅ‚odzić sacharynÄ… czy innymi sÅ‚odzikami, ale nie jest to przeważnie potrzebne ponieważ już po kilku, kilkunastu dniach Å»ywienia Optymalnego potrawy sÅ‚odkie przestajÄ… smakować. 2. Nie wystarczy być zdania, a trzeba wiedzieć. WÄ…troba nie lubi zbyt dużo biaÅ‚ka, bo musi je przetwarzać na mocznik, co kosztuje i przy czym traci siÄ™ wodór, który można byÅ‚oby spalić z pożytkiem dla organizmu. Na 1 atom azotu organizm traci 2 atomy wodoru, gdy wydala go w postaci mocznika, 3 atomy wodoru ,gdy wydala go w amoniaku i 4 atomy wodoru, gdy wydala go w jonie amonowym. Aby nie tracić zbyt dużo wodoru, trzeba jeść biaÅ‚ka możliwie maÅ‚o. A potrzeba go tym mniej, czym to biaÅ‚ko jest bardziej wartoÅ›ciowe biologicznie. Przy okazji z każdych 100 g biaÅ‚ka organizm może wytworzyć okoÅ‚o 56g wÄ™glowodanów, co dodatkowo obciąża pracÄ… wÄ…trobÄ™. WÄ…troba nie lubi zmieniać wÄ™glowodanów na tÅ‚uszcze i cholesterol, a musi to robić, gdy czÅ‚owiek zjada wÄ™glowodanów Å›rednie iloÅ›ci. JedzÄ…cy chudo muszÄ… zjadać znacznie wiÄ™cej wÄ™glowodanów i znacznie wiÄ™cej "kalorii”, bo wÄ™glowodany sÄ… zÅ‚ym źródÅ‚em energii, same nie chcÄ… siÄ™ spalać w technice, a tym bardziej w organizmie, w którym proces spalania wÄ™glowodanów przebiega w kilkunastu etapach, przy pomocy kilkunastu enzymów (maszyn), które siÄ™ zużywajÄ…, które trzeba wciąż budować i to praktycznie w każdej komórce. Potrzebne sÄ… duże iloÅ›ci magnezu, witaminy B1 i potrzebne sÄ… inne skÅ‚adniki. JedzÄ…cy chudo musi znacznÄ… wiÄ™kszość energii uzyskać z wÄ™glowodanów, bo nie zjada lepszych paliw, jakimi sÄ… tÅ‚uszcze. Proces spalania wÄ™glowodanów (tak zwana glikoliza) może zachodzić w każdej komórce, a nie musi tylko w wÄ…trobie, stÄ…d przy wÄ™glowodanowym modelu żywienia wÄ…troba nie jest przeciążona pracÄ…. Najgorszym dla czÅ‚owieka jest model żywienia, przy którym ilość energii pozyskiwana ze spalania wÄ™glowodanów wynosi 35-40%, ze spalania tÅ‚uszczów okoÅ‚o 50%, a reszta z biaÅ‚ka. Zmniejszenie iloÅ›ci energii pozyskiwanej ze spalania wÄ™glowodanów, przesuwa czÅ‚owieka bliżej stoÅ‚u, a jej zwiÄ™kszenie pÄ™dzi w kierunku pastwiska. Aby znów trafić do stoÅ‚u, trzeba zjadać tylko tyle wÄ™glowodanów, aby ilość energii z nich pozyskiwanej byÅ‚a możliwie maÅ‚a, ale nie za maÅ‚a. Na ogół najkorzystniej jest spożywać okoÅ‚o 0,8g wÄ™glowodanów na 1 kg należnej wagi ciaÅ‚a na dobÄ™, czyli dla czÅ‚owieka o wyroÅ›cie 170cm bÄ™dzie to okoÅ‚o 50-55g wÄ™glowodanów na dobÄ™. Gdy ilość wÄ™glowodanów spożywanych zbliża siÄ™ do 100g na dobÄ™ nie powoduje to żadnych szkód, a tylko czÅ‚owiek jest nieco mniej sprawny fizycznie, bo wykorzystuje wiÄ™cej gorszego paliwa, przez co lepszego mniej. Gdy spożycie wÄ™glowodanów zbliża siÄ™ do 150g/dobÄ™, a sÄ… to wÄ™glowodany spożywane w postaci skrobi (ziemniaki, mÄ…ka) już wzrasta poziom cholesterolu i trójglicerydów, ale jeszcze miażdżyca rozwijać siÄ™ nie może. Natomiast cukier owocowy (fruktoza), spożywany w iloÅ›ci ponad 100g na czczo, już może powodować szkody. WÄ…troba bardzo nie lubi, gdy musi przetwarzać spożywane wÄ™glowodany na trójglicerydy, a nastÄ™pnie cholesterol. A musi je przetwarzać, gdy organizm nie potrzebuje ich spalać, bo ma dostÄ™pne inne lepsze paliwo jakimi sÄ… tÅ‚uszcze. Przy normalnym poziomie wolnych kwasów tÅ‚uszczowych i glukozy we krwi, tkanki czÅ‚owieka na 40g pobieranych wolnych kwasów tÅ‚uszczowych, pobierajÄ… tylko okoÅ‚o 1g wÄ™glowodanów. Bo ich nie chcÄ…, a mogÄ… ich nie chcieć, gdy majÄ… inne, lepsze paliwo, jakim sÄ… wolne kwasy tÅ‚uszczowe. SÄ… tÅ‚uszcze lepsze o wyższej wartoÅ›ci biologicznej i sÄ… gorsze. SÄ… tÅ‚uszcze zawierajÄ…ce dużo energii w akumulatorach (zwiÄ…zki fosforowe wysokoenergetyczne) i sÄ… takie (roÅ›linne), które tej dodatkowej energii nie majÄ…, ale i tak sÄ… znacznie lepszym źródÅ‚em energii od weglowodanów. NajwiÄ™cej tych zwiÄ…zków i gotowych półproduktów wystÄ™puje w żółtku jaj i szpiku. Jeżeli w badaniu"naukowym" okazaÅ‚o siÄ™, że ta sama ilość tÅ‚uszczów z żółtek powoduje 4 razy wiÄ™kszy wzrost poziomu trójglicerydów i cholesterolu niż jakiekolwiek inne tÅ‚uszcze, to uczeni mogÄ… wyciÄ…gnąć tylko jeden wniosek i taki wniosek wyciÄ…gnÄ™li : tÅ‚uszcze z żółtek jaj sÄ… 4 razy gorsze od innych tÅ‚uszczów. Faktycznie jest zupeÅ‚nie odwrotnie. To tÅ‚uszcze z żółtek sÄ… 4 razy lepsze od innych tÅ‚uszczów. O tych zależnoÅ›ciach już pisaÅ‚em, ale przypominam: organizm może spożyte wÄ™glowodany spalić w procesie glikozy lub może je przetworzyć na trójglicerydy, a nastÄ™pnie na cholesterol. Czynników, które na te procesy wpÅ‚ywajÄ… (część tak zwanych czynników ryzyka: miÄ™kka woda, ciepÅ‚o, niedobór tlenu, palenie tytoniu, ruch fizyczny, praca umysÅ‚owa i inne) jest dużo, ale mogÄ… one przejawiać swoje dziaÅ‚anie tylko w obecnoÅ›ci okreÅ›lonej iloÅ›ci wÄ™glowodanów w diecie. Ta sama ilość tÅ‚uszczu w diecie spowoduje, że organizm np. musi spalić 50% spożywanych wÄ™glowodanów, a 50% przetworzy na tÅ‚uszcz. Gdy tÅ‚uszczu bÄ™dzie mniej tym wiÄ™cej wÄ™glowodanów organizm spalić musi, a mniej może przetworzyć na tÅ‚uszcz i cholesterol. Gdy wartość biologiczna tÅ‚uszczu (żółtka szpik kostny) jest najwyższa, to organizm nie potrzebuje wÄ™glowodanów spalać, a może (musi) przetworzyć ich 4 razy wiÄ™cej niż przy tej samej iloÅ›ci spożytego tÅ‚uszczu, co powoduje znaczny wzrost syntezy trójglicerydów i cholesterolu. Å»ywieniowcy i lekarze wyciÄ…gajÄ… sÅ‚uszny wedÅ‚ug nich wniosek, że tÅ‚uszcze z żółtek czy szpiku sÄ… najgorsze, chociaż prawda jest odwrotna. 3. Wszystkie witaminy, mineraÅ‚y i inne ważne skÅ‚adniki wystÄ™pujÄ… w Diecie Optymalnej w najkorzystniejszych iloÅ›ciach i proporcjach. Każda ingerencja w organizm, a takÄ… ingerencjÄ… jest dodanie jakieÅ› witaminy, czy skÅ‚adnika mineralnego, powodować musi i powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Zatem nie ma sensu wydawać pieniÄ™dzy na odżywki czy witaminy, ani ich zjadać, pod warunkiem, że dokÅ‚adnie przestrzega siÄ™ moich zaleceÅ„. 4. Recepta na chleby ukazaÅ‚a siÄ™ w Książce Kucharskiej. Podaje ona m. innymi za ile pieniÄ™dzy można kupić tÄ™ samÄ… ilość biaÅ‚ka i (lub) tÅ‚uszczu, kupujÄ…c różne produkty. Gdy tÄ™ samÄ… ilość można kupić za 1 zÅ‚ to, po co wydawać 20, 50 czy 150 zÅ‚. Jak dotÄ…d najbardziej wartoÅ›ciowe dla czÅ‚owieka produkty można kupić najtaniej. 5. Gdy czÅ‚owiek czuje siÄ™ dobrze po wypiciu 1 litra kawy na dzieÅ„, to może sobie tÄ™ kawÄ™ pić. Organizm przy Å»ywieniu Optymalnym Å‚atwo dostosowuje siÄ™ do tej iloÅ›ci kawy i wówczas nie szkodzi mu ona.
Jan Kwaśniewski więcej... |