O doborze pokarmów.
Czy przygotowując obiady można mięso zastępować żółtkami jaj kurzych?
Odpowiedź: Można. Nawet z pożytkiem dla organizmu. Żółtka są bardziej wartościowe od mięsa.
Po przystosowaniu organizmu do Żywienia Optymalnego i po jego gruntownej przebudowie i "remoncie", zapotrzebowanie na energię, białko, składniki mineralne, witaminy, nawet na wodę, znacznie się obniża. Białka trzeba wówczas starać się zjadać możliwie mało. Aby można go zjadać mało, musi to być białko najwyższej jakości. Międzynarodowym wzorcem określającym wartość biologiczną białka są białka zawarte w pełnych jajach kurzych. Każde inne białka są już gorsze. Białko jaj to tylko białko, dobre dla organizmów rosnących. Dla człowieka dorosłego, zamiast jaj, lepsze są żółtka. Białka w żółtkach są znacznie lepsze. Jajecznica na boczku z 3 żółtkami na śniadanie wystarcza dla optymalnego do godziny 15 - 16. Gdy zje tę samą ilość boczku z 3 jajkami całymi poczuje się chęć na jedzenie wcześniej, mimo że w kaloriach zjadło się więcej. Nadmiar białka jest przetwarzany na węglowodany, te na kwasy tłuszczowe, a azot zawarty w białku jest wydalany w postaci mocznika. Aby wydalić cząsteczkę azotu w moczniku trzeba bezpowrotnie stracić 2 cząsteczki wodoru. Gdy organizm jest słaby, wątroba uszkodzona i nie może całego azotu wydalić w moczniku (przetworzyć go na mocznik) to straty są jeszcze większe. Azot wydalany jest w amoniaku (NH3), lub w jonie amonowym (NH4) a w tych wypadkach aby wydalić jedną cząstkę azotu, trzeba stracić 3 lub 4 cząstki wodoru. Białek nie należy wyrzucać. Z dodatkiem orzechów, masła, otrąb, czy małej mąki trzeba samemu wypiekać chleby optymalne - białkowe. Taki chleb posmarowany grubo masłem, lub zamieniony na grzanki przyrządzany na maśle na patelni, jest dobrym dodatkiem do jajecznicy z żółtek. Dobrym obiadem może być gęsty, tłusty rosół z żółtkami. Trzeba pamiętać przy tym, aby dostarczyć organizmowi przynamniej tyle węglowodanów, aby on nie musiał wytwarzać ciał ketonowych. Bo to się nie opłaca. Bo ciała ketonowe, których nie mogą (nie chcą) spalić w całości serce i mózg, są wydalane z moczem. Powoduje to straty wodoru. Mózg i serce wolą spalać ciała ketonowe, niż wolne kwasy tłuszczowe czy glukozę. Ale możliwości ich spalania też są ograniczone. Wytwarzanie ciał ketonowych występuje w głodzie i na diecie bogatotłuszczowej, gdy ilość dostarczanych węglowodanów jest zbyt mała. Są to łagodne postacie ketozy, natomiast ketoza, w niewyrównanej cukrzycy może powodować groźne skutki.
Jan Kwaśniewski więcej... |