Celiakia.
Dietę Optymalną stosuję już od siedmiu miesięcy. Czuję się świetnie, schudłam, ustąpiły nawracające zapalenia krtani i kłopoty z opryszczką. Ale mam 12-letniego syna chorego na celiakię, czyli zespół złego wchłaniania. Od grudnia 1996r. był na diecie bezglutenowej, bez wyraźnej poprawy. Od sierpnia 1997r, czyli już pięć miesięcy, syn jest na Diecie Optymalnej. Zauważyłam pozytywne zmiany u niego, ale są objawy, które mnie niepokoją.
Pozytywne to: duży przypÅ‚yw energii, jednoczeÅ›nie syn staÅ‚ siÄ™ mniej nerwowy. Przed zastosowaniem diety byÅ‚ nadpobudliwy. Minęły kÅ‚opoty z naukÄ…, które zdarzaÅ‚y siÄ™ w poprzednich latach szkolnych (szczególnie matematyka), teraz wszystko rozumie i szybko siÄ™ uczy. Stolec unormowany oddaje jeden raz dziennie, przedtem syn robiÅ‚ 2-3 razy dziennie z bolesnymi skurczami brzucha. Syn ma wszystkie zdrowe zÄ™by, nawet uniknÄ…Å‚ przebarwienia szkliwa, które miaÅ‚ na zÄ™bach z powodu brania dużej iloÅ›ci antybiotyków we wczesnym dzieciÅ„stwie. Jest odporny na choroby. Objawy, które mnie niepokojÄ…: co jakiÅ› czas zdarzajÄ… siÄ™ bóle gÅ‚owy i wymioty. SÄ… one rzadsze niż przedtem, ale sÄ…. Na policzkach ma nadal skazÄ™ biaÅ‚kowÄ…. Czy te objawy przy dalszym stosowaniu diety ustÄ…piÄ…? Czy jest nadzieja, że kosmyki jelitowe odrosnÄ…? ProszÄ™ o odpowiedź w „Dzienniku Zachodnim", gdyż wiem, że dzieci chorujÄ…cych na celiakiÄ™ jest bardzo dużo. Może któraÅ› z mam zechce zastosować tÄ™ wspaniaÅ‚Ä… dietÄ™ u swojego dziecka. K.P.
Odpowiedź: BezpoÅ›redniÄ… przyczynÄ… celiakii jest biaÅ‚ko roÅ›linne pochodzÄ…ce głównie z pszenicy, zwane glutenem. Choroba ujawnia siÄ™ tylko u tych dzieci, czy dorosÅ‚ych ( wówczas nazywa siÄ™ sprue rodzima), którzy majÄ… pewien defekt umiejscowiony w komórkach bÅ‚ony Å›luzowej jelit. Sam defekt nie powoduje choroby, jeÅ›li dziecko, czy dorosÅ‚y nie spożywa glutenu. Aby nie byÅ‚o choroby, nie należy jeść glutenu. Po przejÅ›ciu na DietÄ™ OptymalnÄ… choroba stopniowo ustÄ™puje, jak to staÅ‚o siÄ™ u pani syna. Po dÅ‚uższym czasie skaza biaÅ‚kowa może ustÄ…pić, a zmiany w jelitach spowodowane chorobÄ… powinny siÄ™ cofnąć. PrzyczynÄ… wyższÄ… wszelkich skaz biaÅ‚kowych i wszelkich alergii pokarmowych jest niekorzystne odżywianie. Organizm dziecka, czy czÅ‚owieka dorosÅ‚ego odżywiany optymalnie, nie musi oszczÄ™dzać energii i rozkÅ‚ada wszystkie biaÅ‚ka zwierzÄ™ce i roÅ›linne do aminokwasów, a te nie szkodzÄ…. Przy niekorzystnym modelu żywienia organizm oszczÄ™dzać musi. Trawienie również biaÅ‚ek, to ciężka praca. Organizm wytwarza przeciwciaÅ‚a przeciwko obcym biaÅ‚kom tym częściej, im bliżej „ubogiego pastwiska” (dieta jarska) siÄ™ znajduje. Dlatego np. przeciwciaÅ‚a przeciwko biaÅ‚ku bydlÄ™cemu z mleka wystÄ™pujÄ… najczęściej u dzieci karmionych sztucznie mieszankami na bazie mleka krowiego, wraz z wiekiem dziecka ich poziom siÄ™ obniża i jest najniższy u dorosÅ‚ych w wieku 35-45 lat. NastÄ™pnie wzrasta powoli, a radykalnie w wieku emerytalnym, gdy dochody ludzi na emeryturze nagle siÄ™ zmniejszajÄ… i muszÄ… oni oszczÄ™dzać na jedzeniu. Przy podaży energii w „paliwach” niskiej jakoÅ›ci, a takimi sÄ… wÄ™glowodany, energii i biaÅ‚ka, magnezu oraz niektórych witamin brakuje. Brakuje szczególnie jaroszom. To powoduje, że organizm musi oszczÄ™dzać energiÄ™ również przy trawieniu. Dlatego tak ważne jest trawienie wstÄ™pne poza organizmem, które zachodzi przy pomocy metod stosowanych w szeroko pojÄ™tej obróbce kulinarnej. Im lepiej potrafimy strawić zjadane produkty poza organizmem, tym mniej organizm musi przeznaczyć na trawienie energii, biaÅ‚ka, witamin skÅ‚adników mineralnych. Przy niedoborach energii organizm oszczÄ™dza. OszczÄ™dza przez to, że nie koÅ„ca trawi spożywane biaÅ‚ka oraz przez to, że wchÅ‚aniajÄ…c wiÄ™ksze fragmenty częściowo strawionych biaÅ‚ek może te fragmenty zużywać do budowy, czy regeneracji wÅ‚asnych tkanek. JeÅ›li te fragmenty sÄ… zbyt duże, organizm wytwarza przeciwko nim przeciwciaÅ‚a, a reakcja antygen-przeciwciaÅ‚o jest przyczynÄ… wyższÄ… prawie wszystkich, chorób uważanych za alergiczne. JeÅ›li wchÅ‚aniane fragmenty biaÅ‚ka sÄ… mniejsze i skÅ‚adajÄ… siÄ™ z niewielkiej iloÅ›ci aminokwasów, to organizm nie wytwarza przeciwko nim przeciwciaÅ‚. SÄ… wykorzystywane w caÅ‚oÅ›ci do budowy i odbudowy tkanek, co jest czÄ™stÄ… przyczynÄ… wymuszonych pomyÅ‚ek w budowie, a także zatruć ciążowych, nadmiernej wagi przy urodzeniu dziecka, oraz licznych wad wrodzonych. Organizm woli budować z aminokwasów, czyli prostych cegieÅ‚ek, ale czÄ™sto musi korzystać z biaÅ‚kowego „gruzu” gdy jego przewód pokarmowy nie do koÅ„ca rozkÅ‚ada biaÅ‚ka i gdy brakuje mu energii na budowÄ™ z prostych cegieÅ‚ek. Z wiÄ™kszych kawaÅ‚ków „gruzu” (jest to tak zwany azot polipeptydowy) buduje siÄ™ szybciej i przy mniejszym nakÅ‚adzie energii, ale buduje siÄ™ byle jak. Prawie nie byÅ‚oby u dzieci wad wrodzonych gdyby kobiety w ciąży wiedziaÅ‚y jak powinny siÄ™ odżywiać, aby dziecko byÅ‚o zdrowe, a sama ciąża bez powikÅ‚aÅ„, poród bez nadmiernego bólu. ObowiÄ…zkiem każdego paÅ„stwa jest nauczenie przyszÅ‚ych matek co powinny jeść i stworzenie tym matkom warunków, aby mogÅ‚y siÄ™ optymalnie odżywiać. Tu jest poczÄ…tek Å‚aÅ„cucha przyczyn i skutków, z którego pochodzÄ… wszystkie pozostaÅ‚e przyczyny u skutki, decydujÄ…ce o zdrowiu i życiu jednostek, narodów, ludzkoÅ›ci.
Jan Kwaśniewski. więcej... |