Tłuszcze roślinne podnoszą poziom cholesterolu.
Szanowny Panie Doktorze! Dziś mijają 3 miesiące od dnia, kiedy pierwszy raz przeczytałem artykuł na temat żywienia optymalnego i tego samego dnia zacząłem się właściwie odżywiać. Mam 32 lata, jestem Słowakiem, lekarzem ze specjalnością: biochemik kliniczny, a równocześnie pracuję na oddziale chorób wewnętrznych w miejscowości niedaleko Trenczyna.
Wiem, że osiągnięcia i wiedza Pana to jest to, czego od dawna szukałem. Interesowałem się problematyką niskiego poziomu cholesterolu i zaobserwowałem, że większość pacjentów przyjmowanych do szpitala na odział wewnętrzny, ma normalny albo obniżony poziom cholesterolu. Dopiero wiedza Pana otworzyła mi oczy i wiem, jak teraz należy patrzeć na postępy w medycynie, co w ogóle jest ważne w naszym zawodzie. Moim marzeniem jest rozpowszechnianie Pana wiedzy w moim kraju. Chciałbym tłumaczyć Pana książki i inne artykuły na język słowacki. Również pragnę się nauczyć od Pana leczenia prądami selektywnymi. M.S.
Odpowiedź: Coraz wiÄ™cej lekarzy, z różnych krajów, zwÅ‚aszcza tych mÅ‚odszych, szczególnie zaznajomionych z biochemiÄ…, potrafi zrozumieć mojÄ… wiedzÄ™, poznać jÄ… praktycznie i skutecznie leczyć chorych. Ci, którzy pracujÄ… w powszechnej sÅ‚użbie zdrowia skarżą siÄ™, że taka praca jest bardzo stresujÄ…ca. Oto przychodzÄ… do nich ludzie chorzy, a oni, mimo że doskonale wiedzÄ… jak im skutecznie można pomóc, nie mogÄ… tego zrobić! Te same przyczyny, które u ludzi powodujÄ… choroby, powodujÄ… też zawsze znaczne upoÅ›ledzenie umysÅ‚u chorego. Bowiem organizm chory nie może dostarczyć wÅ‚aÅ›ciwej energii i "części zamiennych" dla swojego mózgu, a to musi powodować i powoduje zawsze patologicznÄ… jego czynność. ZrozumiaÅ‚em to już ponad 40 lat temu i dlatego byÅ‚o mi nieco lżej w pracy. WiedziaÅ‚em, że szkoda czasu do niektórych ludzi mówić, bo i tak zrozumieć nie mogÄ…. Ale zawsze próbowaÅ‚em, nawet gdy w ten sposób narażaÅ‚em siÄ™ na różne szykany. Lekarz, który chce pomagać chorym, dla którego dobro chorego jest dobrem najwyższym, inaczej postÄ™pować nie może. JeÅ›li tak wÅ‚aÅ›nie nie postÄ™puje, nie jest lekarzem z powoÅ‚ania. Powinien zmienić zawód. ByÅ‚em zadowolony, gdy udaÅ‚o mi siÄ™ skutecznie pomóc 1 - 2 chorym na 100. Dopóki osoby decydujÄ…ce o obliczu medycyny w danym kraju i politycy nie poznajÄ… wiedzy dla ludzi najważniejszej, lekarze nadal muszÄ… siÄ™ mÄ™czyć i przynajmniej starać siÄ™ chorym nie szkodzić. Zatem trzeba mojÄ… wiedzÄ™ rozpowszechniać oddolnie, przy pomocy takich lekarzy jak pan. Najszybciej i najczęściej umierajÄ… w szpitalach ludzie z obniżonym poziomem cholesterolu. Organizm w dwóch przypadkach wytwarza maÅ‚o cholesterolu: gdy nie musi go dużo wytwarzać i gdy nie może już go wytwarzać. Nie musi tego robić u pasterzy (Mann przed laty wÅ›ród Masajów znalazÅ‚ Å›redni poziom cholesterolu 110 - 120 mg% i poziom ten nie wzrastaÅ‚ z wiekiem) nie musi również u osób stosujÄ…cych Å»ywienie Optymalne, ale dopiero wówczas, gdy caÅ‚y organizm zostanie przebudowany, „wyremontowany”, wyleczony z chorób. Trwa to krócej u mÅ‚odszych i mniej chorych, może trwać dÅ‚ugo u starszych, mocno schorowanych, zwÅ‚aszcza u chorych z zaawansowanÄ… miażdżycÄ…. Czasokres ten może siÄ™ przedÅ‚użać, gdy chorzy popeÅ‚niajÄ… istotne bÅ‚Ä™dy w żywieniu. Ludzie na dietach niskokalorycznych i niskotÅ‚uszczowych, czy diecie jarskiej, ale ubogiej kalorycznie, majÄ… cholesterol niski z tego powodu, że organizm nie ma energii na jego wytwarzanie, bowiem wytwarzanie cholesterolu wiąże siÄ™ z dużym zużyciem energii, a jeÅ›li tej brakuje, synteza cholesterolu jest bardzo ograniczona, a jego poziom we krwi niski. SpotykaÅ‚em jaroszów, uzupeÅ‚niajÄ…cych swojÄ… dietÄ™ orzechami, sÅ‚onecznikiem, pestkami dyni - poziom cholesterolu u nich wynosiÅ‚ powyżej 600 mg%, a w jednym przypadku byÅ‚o to nawet 830 mg%. A przecież z tÅ‚uszczów zjadali oni głównie tÅ‚uszcze nienasycone, które wedÅ‚ug wiary lub poglÄ…dów wiÄ™kszoÅ›ci lekarzy, chroniÄ… przed wysokim poziomem cholesterolu we krwi i miażdżycÄ…. Z nadciÅ›nieniem jest podobnie jak z cholesterolem. Jest ono niskie w dwóch przypadkach: gdy organizm nie może go podnieść i gdy go nie musi podnosić. Gdy zachodzi pierwszy przypadek , Å‚Ä…czy siÄ™ on ze szczególnie szybkim starzeniem siÄ™ naczyÅ„ tÄ™tniczych. To przeważnie koÅ„czy siÄ™ krwotokiem mózgowym, gdy chory „poprawi” na tyle swoje odżywianie, że organizm bÄ™dzie miaÅ‚ siÅ‚y na podniesienie ciÅ›nienia. Tak bywaÅ‚o u więźniów obozów koncentracyjnych, gdy ich wyzwolono i pozwolono im jeść wszystko i do woli, tak byÅ‚o u mieszkaÅ„ców Leningradu po zakoÅ„czeniu blokady. Co do tÅ‚umaczenia moich książek na sÅ‚owacki, to proszÄ™ zwrócić najpierw uwagÄ™ na ich czeskie wydanie i niemieckie.
Jan Kwaśniewski. więcej... |