Artykuły opublikowane

Prawo zachowania energii.
29-09-2006

Miokardiopatia przerostowa.

     Mam 44 lata, mieszkam w Szczawnicy, jestem inwalidÄ… II grupy. Niezdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy jest spowodowana u mnie chorobÄ… serca zwanÄ… miokardiopatiÄ… przerostowÄ… IVg. wg NYHA.



     ChorujÄ™ od piÄ™ciu lat. Kilkakrotnie przebywaÅ‚em w szpitalach. Po każdym pobycie w szpitalu nastÄ™powaÅ‚a krótkotrwaÅ‚a poprawa. Stopniowo dolegliwoÅ›ci w postaci dusznoÅ›ci spoczynkowej i przy minimalnym wysiÅ‚ku narastaÅ‚y. Zaufanie do tak zwanej medycyny konwencjonalnej straciÅ‚em po ostatnim, zaaplikowaniu mi leku, który pogorszyÅ‚ mój stan zdrowia. Z dnia na dzieÅ„ spadaÅ‚o mi ciÅ›nienie i byÅ‚em coraz sÅ‚abszy. ZajrzaÅ‚em do ulotki doÅ‚Ä…czonej do leku, w którym czarnym, powiÄ™kszonym drukiem widniaÅ‚ napis: "Zakaz stosowania w miokardiopatii III-IV gr. wg NYHA".
     Kolega udostÄ™pniÅ‚ mi książkÄ™ " Dieta optymalna". ZrozumiaÅ‚em i natychmiast zaczÄ…Å‚em jeść optymalnie. StraciÅ‚em 8kg i prawie caÅ‚kowicie ustÄ…piÅ‚y dusznoÅ›ci spoczynkowe, co pozwala mi na spokojny sen w nocy.
     Do napisania tego listu zainspirowaÅ‚a mnie dr D.S.
                                                             S.S.

 Drogi Panie Doktorze!
     PrzesyÅ‚am list, który napisaÅ‚ pacjent bez efektów leczony w klinice kardiologicznej w Krakowie. DoÅ‚Ä…czona karta informacyjna podkreÅ›la zÅ‚y stan zdrowia chorego i kwalifikuje go do grupy oczekujÄ…cych na przeszczep serca. Obecnie pan Szczepaniak już nie musi "wypatrywać" dawcy serca - na PaÅ„skiej diecie czuje siÄ™ tak dobrze.
                                                             dr D.S.

 Odpowiedź:
    
Miokardiopatia przerostowa, na którą pan niepotrzebnie zachorował, jest spowodowana szczególnym, niekorzystnym modelem żywienia, który wymusza na sercu, aby ono uzyskiwało część energii ze spalania węglowodanów w procesie glikolizy. Serce musi to robić, gdy nie ma lepszych paliw czy lepszych źródeł energii.
     Już w 1937r. doÅ›wiadczalnie wykazano (Th. Hockerts i W. Lamprecht), że powstajÄ…ce w wÄ…trobie ATP jest przenoszone do mięśni serca przez krwinki czerwone, gdzie ATP zostaje "rozÅ‚adowane" z energii i odesÅ‚ane do powtórnego naÅ‚adowania. Nie tylko wÄ…troba wytwarza ATP dla potrzeb serca czy mózgu. RobiÄ… to też inne tkanki i narzÄ…dy.
     ATP jest kluczowym zwiÄ…zkiem wysokoenergetycznym. Powstaje go w organizmie okoÅ‚o 1kg na 1kg wagi ciaÅ‚a na dobÄ™, czyli u czÅ‚owieka o wadze 70kg - powstaje okoÅ‚o 70kg ATP. OczywiÅ›cie caÅ‚a czÄ…steczka ATP nie jest rozkÅ‚adana na czynniki pierwsze. Z ATP powstaje ADP po odÅ‚Ä…czeniu wysokoenergetycznej reszty fosforanowej. A ADP po naÅ‚adowaniu najczęściej w wÄ…trobie, oddaje gotowÄ… energiÄ™ w narzÄ…dach uprzywilejowanych, takich jak mózg i wÅ‚aÅ›nie serce.
     Serce jest zdrowe, najbardziej sprawne i najmniejsze, gdy nic nie musi spalać, a caÅ‚Ä… energiÄ™ otrzymuje z ATP. Osoby stosujÄ…ce DietÄ™ OptymalnÄ… czÄ™sto mnie powiadamiali, że po 6 i wiÄ™cej miesiÄ…cach wykonane badanie ich serca wskazywaÅ‚o na jego znaczne zmniejszenie, nawet o poÅ‚owÄ™. Przy okazji zmniejszania siÄ™ serca opisywano również ustÄ™powanie wad serca o typie niedomykalnoÅ›ci zastawek.
     Najczęściej kardiolog wówczas mówiÅ‚ , że musiaÅ‚a zajść pomyÅ‚ka i niedomykalnoÅ›ci zastawek nigdy nie byÅ‚o.
     Gdy brakuje ATP serce musi spalać różne "paliwa" w wiÄ™kszej lub mniejszej iloÅ›ci. ATP brakuje, gdy narzÄ…dy je wytwarzajÄ…ce, głównie dla potrzeb mózgu i serca, nie mogÄ… wytworzyć go tyle ile potrzeba. MogÄ… wytwarzać go tym mniej, im skÅ‚ad diety jest bardziej odmienny od Å»ywienia Optymalnego. Gdy nagle zmniejszy siÄ™ podaż ATP dla serca i mózgu, organizm wytwarza dla tych narzÄ…dów tak zwane ciaÅ‚a ketonowe, co ma miejsce w cukrzycy, w gÅ‚odówce, na diecie niskowÄ™glowodanowej i na Diecie Optymalnej z brakiem w niej wÄ™glowodanów lub ze zbyt maÅ‚Ä… ich iloÅ›ciÄ….
     W tych stanach organizm musi wytwarzać sam glukozÄ™. Dla wytworzenia jednej gramoczÄ…steczki glukozy organizm musi zużyć energiÄ™ z 6 gramoczÄ…steczek ATP. Glukoza wytwarzana jest głównie z biaÅ‚ka mięśni. Z tÅ‚uszczów nie może być wytwarzana.
     Gdy serce musi spalać kwasy tÅ‚uszczowe lub (i) pozyskiwać energiÄ™ z zamiany kwasu pirogronowego na mlekowy, to serce jest chore na chorobÄ™ wieÅ„cowÄ….
    Gdy musi przetwarzać wÄ™glowodany na trójglicerydy, dla pozyskania tlenu, jest chore na niewydolność krążenia.
    Gdy musi spalać glukozÄ™ w procesie glikolizy, jest chore na miokardiopatiÄ™ przerostowÄ…. Czym wiÄ™cej musi spalać glukozy, tym robi siÄ™ wiÄ™ksze i cięższe oraz mniej wydolne.
     Glukoza jest bardzo zÅ‚ym paliwem w ogóle, a dla serca w szczególnoÅ›ci. Jeden g glukozy waży aż trzy gramy, gdyż jest dostarczany razem z dwoma gramami wody. Zatem faktycznie serce, czy inne tkanki, ze spalenia 1g glukozy z wodÄ…, która siÄ™ nie pali, ale waży, uzyskuje tylko 1,24kcal/g.
     A 1g kwasu tÅ‚uszczowego nasyconego, o dÅ‚ugim Å‚aÅ„cuchu po spaleniu daje ponad 10kcal, czyli 8 razy wiÄ™cej. Lepiej siÄ™ jeździ na paliwie dajÄ…cym 8 razy wiÄ™cej energii z jednego grama. Tak w organizmie, jak i w technice.
     Dla przyspieszenia ustÄ™powania chorób serca należy siÄ™ tak odżywiać, aby w pożywieniu byÅ‚o możliwie dużo ATP i innych zwiÄ…zków wysokoenergetycznych i możliwie dużo wodoru, jak najlepszego "paliwa".
     Jeden g wodoru daje aż 34,3kcal po spaleniu go z tlenem na wodÄ™ "destylowanÄ…". Trzeba jeść tak, aby organizm traciÅ‚ możliwie maÅ‚o wodoru na wydalanie azotu z biaÅ‚ek. Tylko komórki nowotworów potrafiÄ… wydalać azot w postaci dwutlenku azotu. CzÅ‚owiek musi wydalać go w moczniku, amoniaku lub w jonie amonowym, tracÄ…c odpowiednio 2, 3, lub 4 czÄ…steczki wodoru na 1 czÄ…stkÄ™ azotu.
     Trzeba zatem jeść możliwie maÅ‚o biaÅ‚ka, a można go jeść najmniej, gdy jest ono o najwyższej wartoÅ›ci biologicznej. W chorobach serca trzeba preferować w Diecie Optymalnej: szpik, rosoÅ‚y, żółtka, wÄ…tróbki, nerki, miÄ™so, serca drobiowe, cielÄ™ce i wieprzowe. Dobre sÄ… gÄ™ste rosoÅ‚y oraz tÅ‚uszcz i sos pozostaÅ‚y po pieczeniu miÄ™sa.

                                                                    Jan KwaÅ›niewski.
wiÄ™cej... 

Copyright by Jan Kwaśniewski.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski