Aktualności

Badania.
02-10-2006
Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN

Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej
im.
M. Mossakowskiego PAN

Projekty:
    
Czynniki ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się dietą wysokotłuszczową.

Celem badań była ocena czynników ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się tzw. "dietą Kwaśniewskiego". Ta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa, ketogenna dieta jest uważana za miażdżycorodną i szkodliwą dla zdrowia - chociaż nie opublikowano żadnych badań dotyczących jej wpływu na organizm ludzki.



     GrupÄ™ badanÄ… stanowiÅ‚o 30 zdrowych mieszkaÅ„ców CzÄ™stochowy (17 kobiet, 13 mężczyzn, wiek 50,6'2,9 lat), które oÅ›wiadczyÅ‚y, że stosujÄ… "dietÄ™ KwaÅ›niewskiego" od co najmniej 1 roku (Å›rednio przez 5,0'0,5 lat). W surowicy osób badanych stwierdzono podwyższony poziom kwasu beta-hydroksymasÅ‚owego (289'44 mM/L), bardzo wysokie stężenie cholesterolu caÅ‚kowitego (282'9 mg/dL) i cholesterolu LDL (192'8 mg/dL), ale zarazem wysokie stężenie cholesterolu HDL (69'3 mg/dL) i niski poziom triglicerydów (103'8 mg/dL) oraz glukozy (89'1 mg/dL). Stężenia insuliny (6,5'0,7 mU/mL), homocysteiny (10,5'0,6 mM/L) i biaÅ‚ka C-reaktywnego (2,7'0,8 mg/L). Stężenie triglicerydów byÅ‚o ujemnie skorelowane z poziomem cholesterolu HDL (r=-0,54, P=0,004), a dodatnio z poziomem insuliny (r=0,75, P<10exp-5). Chociaż w badanej grupie cholesterol caÅ‚kowity i cholesterol HDL byÅ‚y wyraźnie podwyższone, to godne podkreÅ›lenia jest, że byÅ‚y to jedyne zwiÄ™kszone czynniki ryzyka miażdżycy w grupie badanej. W wyniku podwyższonego cholesterolu HDL współczynnik aterogennoÅ›ci (iloczyn [cholesterol caÅ‚kowity]/[cholesterol HDL]) wynosiÅ‚ u osób badanych 4,2'0,2, co nie wskazuje na zwiÄ™kszone zagrożenie miażdżycÄ….

     PodsumowujÄ…c, omówione badania nie potwierdzajÄ… hipotezy o miażdżycorodnoÅ›ci "diety KwaÅ›niewskiego".

Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski