Tabela 1
Produkty zawierające od 0 do 0,5 g tłuszczu na 1 g białka praktycznie bez węglowodanów.
Produkt (100g) |
Kcal |
Białko |
Tłuszcz |
B:T |
Żelatyna |
343 |
83,6 |
0,0 |
1 : 0,0 |
Białko jajka |
36 |
10,8 |
0,0 |
1 : 0,0 |
Dorsz (filety) |
69 |
16,5 |
0,3 |
1 : 0,0 |
Sandacz |
43 |
10,4 |
0,2 |
1 : 0,0 |
Szczupak |
47 |
11,0 |
0,3 |
1 : 0,0 |
Flądra |
29 |
6,7 |
0,2 |
1 : 0,0 |
Krewetki |
34 |
7,2 |
0,3 |
1 : 0,0 |
Okoń |
50 |
11,3 |
0,5 |
1 : 0,0 |
Ser twarogowy chudy |
104 |
21,2 |
1,2 |
1 : 0,1 |
Ostrygi surowe |
50 |
10,2 |
0,9 |
1 : 0,1 |
Cielęcina (udziec) |
92 |
17,2 |
2,4 |
1 : 0,1 |
Flaki wołowe |
84 |
16,0 |
2,2 |
1 : 0,1 |
Wątroba wołowa |
128 |
19,1 |
3,1 |
1 : 0,2 |
Polędwica wędzona wieprzowa |
133 |
24,5 |
3,9 |
1 : 0,2 |
Pstrąg z wody |
133 |
22,3 |
4,5 |
1 : 0,2 |
Ozór cielęcy |
91 |
14,7 |
3,6 |
1 : 0,2 |
Kurczak pieczony |
189 |
29,6 |
7,3 |
1 : 0,2 |
Indyk pieczony |
196 |
30,2 |
7,7 |
1 : 0,2 |
Halibut |
89 |
13,6 |
3,8 |
1 : 0,3 |
Wątroba wieprzowa |
124 |
19,1 |
4,7 |
1 : 0,3 |
Wątroba cielęca |
132 |
18,4 |
4,8 |
1 : 0,3 |
Serce wieprzowe |
110 |
16,4 |
4,7 |
1 : 0,3 |
Nerki wieprzowe |
108 |
16,0 |
4,5 |
1 : 0,3 |
Nogi cielęce i wołowe |
95 |
14,6 |
4,1 |
1 : 0,3 |
Wołowina (rostbef) |
123 |
17,4 |
5,9 |
1 : 0,3 |
Cielęcina (średnio) |
117 |
15,2 |
6,2 |
1 : 0,4 |
Łosoś wędzony |
167 |
19,6 |
9,2 |
1 : 0,4 |
Schab |
139 |
16,8 |
8,0 |
1 : 0,5 |
Pasztet rybny |
192 |
22,4 |
11,4 |
1 : 0,5 |
Uwaga
Produkty z tabeli 1 są wysokobiałkowe. Są one z reguły pochodzenia zwierzęcego, zawierają więc białko wartościowe. W Żywieniu Optymalnym mają duże zastosowanie, ale należy spożywać je w ograniczonej ilości i z dużą ilością tłuszczu, tak by na 1g tych produktów zjadać 2,5 — 3,5 g tłuszczów, najlepiej zwierzęcych.
Tabela 2
Produkty zawierające od 0,5 do 1,5g tłuszczu na 1g białka praktycznie bez węglowodanów
Produkt (100 g) |
Kcal |
Białko |
Tłuszcz |
B : T |
Ser biały tłusty |
168 |
17,9 |
9,2 |
1 : 0,5 |
Cielęcina |
129 |
14,9 |
7,7 |
1 : 0,5 |
Kiełbasa szynkowa wieprzowa |
154 |
17,2 |
9,5 |
1 : 0,5 |
Śledź |
87 |
8,8 |
5,8 |
1 : 0,6 |
Szprot bałtycki |
78 |
7,9 |
5,2 |
1 : 0,7 |
Pikling |
136 |
13,7 |
9,0 |
1 : 0,7 |
Ser edamski |
282 |
25,8 |
17,9 |
1 : 0,7 |
Łosoś |
129 |
12,7 |
8,7 |
1 : 0,7 |
Mózg cielęcy |
99 |
9,4 |
6,8 |
1 : 0,7 |
Sum |
98 |
9,2 |
6,8 |
1 : 0,7 |
Gęś pieczona |
323 |
28,0 |
22,4 |
1 : 0,8 |
Jajka kurze |
140 |
11,4 |
10,2 |
1 : 0,9 |
Nogi wieprzowe |
168 |
14,0 |
12,4 |
1 : 0,9 |
Szprot wędzony |
144 |
11,5 |
10,9 |
1 : 1,0 |
Bryndza |
282 |
21,8 |
20,8 |
1 : 1,0 |
Ser topiony tłusty |
238 |
18,4 |
17,5 |
1 : 1,0 |
Baranina (udziec) |
196 |
15,1 |
15,1 |
1 : 1,0 |
Kaczka pieczona |
313 |
22,8 |
23,6 |
1 : 1,0 |
Ozór wołowy |
176 |
13,0 |
13,8 |
1 : 1,0 |
Ser cheddar |
382 |
27,1 |
29,3 |
1 : 1,1 |
Golonka |
194 |
13,7 |
15,5 |
1 : 1,1 |
Sardynki w oleju |
302 |
20,6 |
24,4 |
1 : 1,2 |
Szynka surowa |
214 |
14,4 |
17,4 |
1 : 1,2 |
Kiełbasa krakowska |
224 |
15,0 |
18,2 |
1 : 1,2 |
Łopatka wieprzowa |
228 |
14,1 |
19,2 |
1 : 1,4 |
Węgorz wędzony |
231 |
13,7 |
19,3 |
1 : 1,4 |
Karkówka wieprzowa |
221 |
13,2 |
18,7 |
1 : 1,4 |
Makrela w oleju |
280 |
15,5 |
22,2 |
1 : 1,4 |
Kiełbasa myśliwska |
395 |
23,3 |
33,5 |
1 : 1,4 |
Szynka gotowana |
389 |
23,0 |
33,0 |
1 : 1,4 |
Mortadela |
220 |
13,0 |
18,7 |
1 : 1,4 |
Konserwa turystyczna |
276 |
15,9 |
23,6 |
1 : 1,5 |
Śledź w oleju (konserwa) |
344 |
19,7 |
29,4 |
1 : 1,5 |
Uwaga
W produktach zestawionych w powyższej tabeli oprócz białka znajdują się pewne ilości tłuszczu, ale zbyt małe, by zrównoważyć optymalnie zawartość białka. Mają duże zastosowanie w Żywieniu Optymalnym, lecz muszą być łączone z tłuszczem w proporcji około 2 - 2,5g tłuszczu na 1g tych produktów.
Tabela 3
Produkty zawierające od 1,5 do 3 g tłuszczu na 1g białka praktycznie bez węglowodanów.
Produkt (100 g) |
Kcal |
Białko |
Tłuszcz |
B : T |
Salceson podrobowy |
278 |
15,3 |
24,1 |
1 : 1,6 |
Baranina (średnio) |
231 |
12,5 |
20,1 |
1 : 1,6 |
Wołowina (średnio) |
184 |
10,0 |
16,0 |
1 : 1,6 |
Kiełbasa żywiecka |
333 |
18,0 |
29,0 |
1 : 1,6 |
Konserwa wieprzowa |
286 |
15,5 |
24,9 |
1 : 1,7 |
Wątrobianka |
307 |
15,3 |
27,3 |
1 : 1,8 |
Kiełbasa zwyczajna |
258 |
13,0 |
23,0 |
1 : 1,8 |
Wieprzowina (średnio) |
289 |
13,6 |
23,1 |
1 : 1,9 |
Żeberka |
241 |
11,3 |
21,7 |
1 : 1,9 |
Żółtko jajka |
355 |
16,3 |
31,9 |
1 : 2,0 |
Parówki |
273 |
12,0 |
25,0 |
1 : 2,0 |
Kiszka podgardlana |
233 |
10,0 |
21,0 |
1 : 2,1 |
Kiełbasa jałowcowa |
401 |
18,0 |
37,0 |
1 : 2,1 |
Salceson włoski |
288 |
12,8 |
26,3 |
1 : 2,1 |
Kiełbasa serdelowa |
260 |
11,3 |
23,9 |
1 : 2,1 |
Bekon wędzony |
597 |
24,6 |
53,4 |
1 : 2,2 |
Salceson czarny |
326 |
13,2 |
30,3 |
1 : 2,3 |
Pasztetowa |
347 |
13,3 |
32,6 |
1 : 2,4 |
Szynka gotowana tłusta |
429 |
15,9 |
40,6 |
1 : 2,6 |
Migdały gorzkie |
598 |
20,5 |
53,5 |
1 : 2,6 |
Bekon surowy |
405 |
14,0 |
37,4 |
1 : 2,7 |
Kiszka krwista |
379 |
12,0 |
35,0 |
1 : 3,0 |
Śmietanka 9% |
113 |
3,0 |
9,0 |
1 : 3,0 |
Uwaga
Wszystkie produkty z tabeli są pochodzenia zwierzęcego. Zawierają dosyć dużo tłuszczu, a te z końca tabeli zawierają go tyle, że w pełni pokrywają tłuszczem zawarte w nich białko.
Tabela 4
Produkty zawierające powyżej 3g tłuszczu na 1g białka praktycznie bez węglowodanów
Produkt (100 g) |
Kcal |
Białko |
Tłuszcz |
B : T |
Szproty wędzone woleju |
338 |
10,8 |
32,8 |
1 : 3,1 |
Pasztet z wątróbek rybnych |
408 |
12,9 |
39,6 |
1 : 3,1 |
Boczek wędzony |
477 |
12,7 |
47,3 |
1 : 3,8 |
Śmietana 12% |
140 |
3,0 |
12,0 |
1 : 4,0 |
Boczek wieprzowy surowy |
517 |
10,0 |
53,0 |
1 : 5,3 |
Podgardle wieprzowe |
576 |
6,7 |
61,0 |
1 : 9,1 |
Śmietana 30% |
290 |
2,0 |
30,0 |
1 : 15 |
Śmietana 36% (kremówka) |
344 |
2,0 |
36,0 |
1 : 18 |
Szpik wołowy |
822 |
3,2 |
89,9 |
1 : 28 |
Majonez |
666 |
2,1 |
71,5 |
1 : 34 |
Słonina świeża |
763 |
2,3 |
83,7 |
1 : 36 |
Łój |
924 |
0,9 |
99,0 |
tłuszcz |
Masło extra |
748 |
0,6 |
82,5 |
tłuszcz |
Margaryna |
738 |
0,0 |
82,0 |
tłuszcz |
Oliwa z oliwek |
896 |
0,0 |
99,0 |
tłuszcz |
Smalec wieprzowy topiony |
921 |
0,0 |
99,0 |
tłuszcz | |