Artykuły opublikowane

Bradytrofia.
17-10-2006

Bielactwo.

     Mój syn choruje na bielactwo od 6 roku życia. Obecnie ma 15 lat. Na początku miał parę siwych włosów i jasne plamy wokół oczu, a mając 7 lat miał je na całym ciele. Po wyjściu na słońce, kiedy normalna skóra opaliła się wyglądało to, delikatnie mówiąc nieestetycznie. Zaczęliśmy z nim chodzić do lekarzy, co trwało 7 lat, były naświetlania lampą, pobyty w szpitalu, smarowanie płynem, który uczulał skórę na słońce, branie beta-karotenu, ale w sumie rezultaty były znikome.



     W lipcu 1998 r. spotkaliśmy się z Panem w Gliwicach. Dowiedzieliśmy się od Pana i z Pańskich książek całej prawdy o żywieniu. Natychmiast podjęliśmy decyzję o przejściu na żywienie optymalne. Wszyscy jesteśmy zdrowi, szczuplejsi, spokojniejsi, że nie dopadnie nas jakaś straszna choroba.
     U syna w pierwszym roku żywienia optymalnego nic się nie działo. W tym roku latem już na dużej powierzchni białej skóry pojawiły się brązowe, nieregularne plamki, które zaczęły się powiększać, łączyć ze sobą, tworząc większe płaty brązowej skóry.
     Prawie całe białe plecy stały się prawie brązowe. Takie brązowe plamy wyszły także na rękach, nogach, brzuchu i twarzy. Jeszcze tylko nie ma ich na stopach i dłoniach. Gdyby w takiej ilości wchodził barwnik jak w tym roku, to syn najdalej za dwa lata byłby taki, jak inni. 
   Oby wreszcie doceniono Pana ogromną wiedzę i mądrość. Mam nadzieję, że napisze Pan o bielactwie w "Dzienniku Zachodnim".
                                                        G.S.

 Odpowiedź:
     Bielactwo nie jest chorobą zbyt częstą i nie powoduje też istotnych szkód w organizmie. Powoduje duże szkody w psychice człowieka, który czuje się inny i gorszy. Przyczyną bielactwa są zaburzenia w wegetatywnym unerwieniu skóry, a przyczyną tych zaburzeń jest określone, niekorzystne odżywianie.
     Dotychczasowe "leczenie" tej choroby jest objawowe, długoletnie, drogie i z zasady nieskuteczne. Jeśli zmiany na skórze czasem zmniejszają się zależy to bardziej od zmian w diecie niż od leczenia.
     Spotkałem wielu ludzi z bielactwem leczonym latami z podobnymi rezultatami, jak u syna Pani. Po przejściu na Żywienie Optymalne zmiany w skórze, spowodowane bielactwem, z zasady powoli cofają się, aż do wyleczenia po kilku latach.
     Skóra należy do tkanek słabo ukrwionych - bradytraficznych według Bürgera, dlatego skąpe lub bardzo złe odżywiani powoduje szybkie starzenie się skóry.
     Po przejściu na Dietę Optymalną jedne narządy dostają więcej i lepszych składników budulcowych i energii, a inne mniej.

     W organizmie, jak w społeczeństwie, są równi i równiejsi. Jedne tkanki są uprzywilejowane w zaopatrzeniu, inne są upośledzone pod tym względem. Najlepiej odżywiony w organizmie jest rdzeń kręgowy.
     Dzięki temu przez ostatnie tysiące lat nie urósł tak, jak urósł kręgosłup i cały człowiek A nie urósł dlatego właśnie, że jest najlepiej zaopatrzony. Dobre odżywianie daje niski wzrost, niską wagę ciała i późne dojrzewanie. Złe odżywianie daje wysoki wzrost, dużą wagę ciała, szybkie dojrzewanie i większe upośledzenie czynności umysłów ludzkich.
     Niektóre tkanki u człowieka dojrzewają już 10 roku życia, układ kostny u otyłych dziewczynek osiąga dojrzałość już w 12-13 roku życia, kora mózgowa w 26-28 roku życia, a rdzeń kręgowy dopiero w 45-50 roku życia.
     Według badań przeprowadzonych w USA, średnia długość życia osób wysokich - powyżej 210 cm wzrostu, wynosiła 41,5 roku, a średnia długość życia małych, poniżej 165 cm wzrostu wynosiła powyżej 85 lat.
     Po przejściu na Żywienie Optymalne narządy są przebudowywane szybciej lub wolniej, w zależności od ich ukrwienia i swojej „ważności” w organizmie. Bez mózgu i serca żyć się nie da, bez nóg ostatecznie można.
     U chorych na zaawansowana, uogólnioną miażdżycę zmiany miażdżycowe najszybciej ustępują z tętnic mózgowych, później wieńcowych a najpóźniej z tętnic kończyn dolnych.
Z tętnic rdzenia kręgowego nie ustępują, bo ich tam prawie nigdy nie ma.
     Z innych tkanek najlepiej ukrwiony (odżywiony) jest język, aczkolwiek u współczesnych ludzi, zwłaszcza płci żeńskiej, pracuje bardzo dużo, to nie występują w nim zmiany miażdżycowe. 
     Przeciążenie, przechładzanie, zwężanie tętnic powodowane paleniem tytoniu w dawce pobudzającej układ sympatyczny (do 15-20 papierosów na dobę ) sprzyja rozwojowi miażdżycy w tętnicach nóg, ale nie w tętnicach języka. Przeciążenie języka, jego przechładzanie przy jedzeniu lodów czy piciu zimnych płynów nie wpływa na powstanie miażdżycy w tętnicach języka. Nie ma zmian miażdżycowych w tętnicach języka u człowieka właśnie z powodu jego doskonałego zaopatrzenia w składniki budulcowe, energię i tlen.

     Nie może być i nie ma miażdżycy w tętnicach u człowieka, w jakimkolwiek narządzie czy tkance, jeśli zapotrzebowanie tętnic na te składniki jest w pełni pokryte. 
A może być pokryte tylko u stosujących Żywienie Optymalne.

     Osoby stosujące Żywienie Optymalne od razu można poznać po cerze. U stosujących moje zalecenia rok i dłużej skóra na twarzy jest zawsze piękna. To oznacza, że po dłuższym czasie Żywienia Optymalnego nawet tkanki słabo z zasady odżywione ( jak skóra ) mają się dobrze. 
     Czasem długotrwała choroba ze zmianami umiejscowionymi w skórze może spowodować trwałe zmiany organiczne, których organizm w pełni usunąć nie może.
     Tak czasami bywa w łuszczycy. U większości chorych na łuszczycę następuje wyleczenie u pozostałych większa lub mniejsza ale poprawa.

     Kolejność ustępowania bielactwa ze skóry syna świadczy o jej związku ze stopniem ukrwienia (odżywienia) skóry. Im skóra leży bliżej serca i im mniej jest narażona na przechładzanie, które powoduje zwężenie tętnic, zatem i pogorszenie ukrwienia tkanki, na ogół tym szybciej ustępują zmiany skórne.
     U pani syna już prawie na całym ciele zmiany ustąpiły lub ustępują. Pozostały jeszcze na dłoniach i stopach. I te powinny po dłuższym czasie ustąpić.
     W chorobach tkanki łącznej i skóry należy w Diecie Optymalnej spożywać więcej kolagenu, szczególnie skórek wieprzowych.
     Miałem pojedyncze obserwacje u chorych na bielactwo, że zmiany na skórze ustępowały szybciej, gdy skórki wieprzowe pochodziły od ras umaszczonych brązowo lub czarno. Teoretycznie jest możliwe, że dostarczanie większych ilości barwnika skóry w pożywieniu może spowodować szybsze cofanie się bielactwa, ale tego nie sprawdziłem.

                                                                           Jan Kwaśniewski.
więcej...

Copyright by Jan Kwaśniewski.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wicej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski