Żywienie Optymalne

Tabele cz. II - KRÓTKA INSTRUKCJA OBSŁUGI CZŁOWIEKA
02-02-2004

Tabela 5


Produkty zawierające białko roślinne i węglowodany praktycznie bez tłuszczu.



  

 

      Produkt (100 g) Kcal   Białko   Węglowodany   B : W
   Szpinak    19     1,9           2,2 1 : 1,1 
   Borówki suszone 342   29,0         34,0 1 : 1,2
   Pieczarki   31     2,6           3,5 1 : 1,3
   Brukselka   44     3,6           6,6 1 : 1,8
   Szparagi   16     1,3           2,5 1 : 2,0
   Kalafior   17     1,3           2,7 1 : 2,1
   Groszek zielony   44     3,6           7,5 1 : 2,5
   Ogórki kiszone   12     0,7           1,9 1 : 2,7
   Kapusta kiszona   20     1,1           3,4 1 : 3,1
   Fasolka szparagowa   38     2,2           6,9 1 : 3,1
   Grzyby świeże (średnio)     23     1,0           3,8 1 : 3,8
   Ogórki    11     0,5           2,1 1 : 4,2
   Czosnek 123     5,6         24,8 1 : 4,4
   Rzodkiewka   14     0,5           2,3 1 : 4,6
   Buraki   35     1,4           7,1 1 : 5,1
   Cebula   33     1,2           6,1 1 : 5,1
   Pomidory   27     0,8           4,8 1 : 6,0
   Marchew   23     0,7           5,4 1 : 7,7


Uwaga

Produkty powyższe praktycznie nie zawierają tłuszczu, mają mało białka i jest ono niskiej wartości biologicznej, niewiele też zawierają węglowodanów, natomiast dużo wody. Niepotrzebnie obciążają przewód pokarmowy, ich niestrawione składniki gniją w jelicie grubym, podtruwając organizm. Bez istotnych szkód dla organizmu mogą być spożywane w nieznacznych ilościach jako dodatki smakowe.

Tabela 6

Produkty zawierające trochę białka i dużo węglowodanów, praktycznie bez tłuszczu

   Produkt (100 g) Kcal   Białko   Węglowodany    B : W
   Agrest   17     1,1           3,4 1 : 3,1
   Porzeczki   22     1,2           4,8 1 : 4,0
   Jeżyny   30     1,3           6,4 1 : 4,9
   Sok z cytryny      7     0,3           1,6 1 : 5.3
   Maliny   29     0,9           5,6 1 : 6,2
   Melon   23     0,8           5,2 1 : 6,5
   Grapefruit   22     0,6           5,3 1 : 9,0
   Morele suszone 183     4,8         43,4 1 : 9,0
   Truskawki   26     0,6           6,2 1 : 10
   Pomarańcze   36     0,8           8,5 1 : 10
   Morele   28     0,6           6,7 1 : 11
   Kiwi    48     1,0         11,0 1 : 11
   Figi suszone 247     3,6         52,9 1 : 15
   Renklody   48     0,8         11,8 1 : 15
   Brzoskwinie   37     0,6           9,1 1 : 15
   Śliwki (średnio)   38     0,6           9,6 1 : 16
   Śliwki suszone 161     2,4         40,3 1 : 17
   Banany   77     1,1         19,2 1 : 17
   Czereśnie   47     0,6         11,9 1 : 20
   Mango   60     0,7         14,0 1 : 20
   Ananasy   46     0,5         11,6 1 : 23
   Winogrona   62     0,6         15,8 1 : 26
   Daktyle 248     2,0         63,9 1 : 32
   Jabłka   46     0,3         12,0 1 : 40
   Gruszki   41     0,2         10,6 1 : 53
   Rodzynki 247     1,1         64,4 1 : 58
   Dżem truskawkowy   204     0,6         64,6 1 : 107
   Mąka ziemniaczana 339     0,6         83,9 1 : 140
   Miód pszczeli 288     0,4         76,4  cukier
   Oranżada   20     0,0           5,0  cukier
   Coca cola   20     0,0           5,0  cukier
   Cukier 394     0,0       100,0  cukier

Uwaga

Produkty powyższe praktycznie nie zawierają tłuszczu. Zawarte w nich niewielkie ilości białka mają małą wartość biologiczną. Zawierają natomiast dużo wody i węglowodanów, czyli cukrów. W diecie optymalnej mają minimalne zastosowanie, jako dodatki smakowe oraz źródło węglowodanów.

Tabela 7

Produkty zawierające bardzo dużo węglowodanów, praktycznie bez tłuszczu

  Produkt (100 g) Kcal   Białko   Węglowodany    B : W
   Groch  349   23,8            60,2 1 : 2,5 
   Fasola  346   21,4            61,2 1 : 2,9
   Płatki owsiane  391   13,0            67,8 1 : 5,2
   Makaron  368   12,1            74,6 1 : 6,2
   Kasza (średnio)  350    9,8            72,8 1 : 7,4
   Bułka pszenna  250    6,9            52,6 1 : 7,6
   Bułka tarta  374    9,9            76,4 1 : 7,7
   Herbatniki  413    8,6            73,8 1 : 8,6
   Mąka (średnio)  348    8,3            75,1 1 : 9,0
   Chleb (średnio)    285    6,6            60,6 1 : 9,2
   Ryż  349    6,7            78,9 1 :11,8

Uwaga

W powyższej tabeli zestawione są produkty zbożowe. Zawierają one małe, niekiedy śladowe ilości tłuszczu o niskiej wartości biologicznej. Białko zawarte w produktach zbożowych — to białko roślinne o niskiej wartości biologicznej. W diecie optymalnej produkty te nie mają zastosowania a jeżeli tak — to w bardzo niewielkiej ilości, np. bułka tarta do panierowania lub posypywania foremek do pieczenia.

Tabela 8

Produkty zawieraj wszystkie główne składniki odżywcze.

      Produkt (100g) Kcal   Białko   Tłuszcz   Węglowodany     B : T : W
   Soja  442    34,9     18,1             34,8 1 : 0,5 : 1,0 
   Mąka sojowa tłusta  449    39,9     20,6             29,9 1 : 0,8 : 0,6
   Kakao  459    23,6     20,2             45,7 1 : 0,9 : 1,9
   Kaszanka  205    12,0     13,0             10,0 1 : 1,1 : 0,8
   Orzeszki ziemne  432    19,0     32,0               9,0 1 : 1,7 : 0,9
   Nasiona słonecznika  566    24,4     43,8             18,6 1 : 1,8 : 0,8
   Mak  542    19,5     40,8             12,1 1 : 2,1 : 0,6
   Orzechy pistacjowe  594    20,5     48,5             16,9 1 : 2,4 : 0,8
   Migdały gorzkie  577    20,0     52,0               7,6 1 : 2,6 : 0,4
   Migdały słodkie  332    10,0     28,0             10,0 1 : 2,8 : 1,0
   Orzechy włoskie łuskane    651    16,0     60,3             11,5 1 : 3,8 : 0,7
   Czekolada z orzechami   604    11,0     44,0             41,0 1 : 4,0 : 3,7
   Orzechy laskowe łuskane    646    14,4     63,0               6,0 1 : 4,4 : 0,4
   Czekolada (średnio)  559      6,0     33,4              58,7 1 : 5,6 : 9,8
   Czipsy (średnio)  554      6,0     40,0              51,0 1 : 6,7 : 8,5
   Czekolada gorzka  624      4,0     40,0              48,0 1 : 10 : 12
   Wiórki kokosowe  611      5,6     63,2                5,9 1 : 25 : 1,0

Uwaga

Powyższe produkty są pochodzenia roślinnego, ale niektóre nich zawierają dużo tłuszczu. Choć nie ma on najwyższej wartości biologicznej, produkty te mają dość duże zastosowanie w diecie optymalnej, np. mak, orzechy, migdały, ziarna słonecznika czy wiórki kokosowe. Można je spożywać w ilościach ograniczonych zawartością węglowodanów, np. czekolada ma dość dużo tłuszczu, ale węglowodanów jeszcze więcej.

źr. inf. - Dr Jan Kwaśniewski - Krótka instrukcja obsługi człowieka
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
więcej » 
Copyright © 2004-2014 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski