Artykuły opublikowane

Czy to normalne?
01-11-2006

Wyniki badań.

     Od poÅ‚owy kwietnia stosujÄ™ dietÄ™ optymalnÄ…. CieszÄ™ siÄ™, że mam Pana książkÄ™ i dziÄ™ki tej diecie jestem wreszcie zdrowa!
     NiepokojÄ™ siÄ™ poziomem cholesterolu. W koÅ„cu wrzeÅ›nia miaÅ‚am HDL - 69, LDL - 231, Lipoproteiny 30,1 (norma 25 - 35). Na diecie cholesterol mi wzrósÅ‚ i tylko lipoproteiny obniżyÅ‚y siÄ™ o 5,4. Mój lekarz byÅ‚ niezadowolony z wyników, ale ja tak wspaniale siÄ™ czujÄ™, że z tej diety zrezygnować wcale nie chcÄ™ i nie zrezygnujÄ™!



     Moje koleżanki, które też sÄ… na PaÅ„skiej diecie czujÄ… siÄ™ również dobrze, Ewa chorujÄ…ca od lat na tarczycÄ™ odstawiÅ‚a lekarstwa, bo staÅ‚y siÄ™ jej niepotrzebne. Mówi, że wreszcie normalnie żyje.
     Panie Doktorze! Dlaczego ta książka nie jest wydana w innych jÄ™zykach? Mam dużo znajomych za granicÄ…, którzy sÄ… bardzo tÄ… dietÄ… zainteresowani, ale nie rozumiejÄ… polskiego. PytajÄ… dlaczego?
     Czytam odpowiedzi na listy czytelników z "Dziennika Zachodniego", czytajÄ… je też moi znajomi z Mölln, Hamburga i Lubeki.
                                E.T.

Odpowiedź:
     Wiele osób pisze do mnie, że na Diecie Optymalnej czuli siÄ™ bardzo dobrze do czasu, gdy zrobili sobie badania krwi, a lekarz przestraszyÅ‚ ich, że sÄ… nieprawidÅ‚owe.
     Najważniejsze dla chorego jest, aby mógÅ‚ wyleczyć siÄ™ z chorób, na które choruje, aby go nic nie bolaÅ‚o, by mógÅ‚ cieszyć siÄ™ życiem. Gatunek ludzki, z powodu niewÅ‚aÅ›ciwego odżywiania, jest gatunkiem zdegenerowanym i chorym. Normy w poziomie cholesterolu, lipidów, trójglicerydów i innych zwiÄ…zków zwykle badanych, sÄ… normami wÅ‚aÅ›ciwymi dla przedstawicieli zdegenerowanego i chorego gatunku. Nie sÄ… normami dla jednostki, która odżywia siÄ™ w sposób najlepszy dla czÅ‚owieka.
     Nie sÄ… z tej prostej przyczyny, że tych norm nie okreÅ›lono dotychczas u ludzi zdrowych, stosujÄ…cych Å»ywienie Optymalne, bo takich ludzi nie byÅ‚o. Po przejÅ›ciu na DietÄ™ OptymalnÄ… skala przebudowy metabolizmu w organizmie i jego skÅ‚adu chemicznego zależy od poprzedniego modelu żywienia. Im bardziej różniÅ‚ siÄ™ on od optymalnego, tym przebudowa organizmu musi być wiÄ™ksza. Jest najwiÄ™ksza u dÅ‚ugoletnich jaroszów, w których organizmach powstajÄ… zaburzenia w przemianie materii, czasem niemożliwe do usuniÄ™cia po przejÅ›ciu na Å»ywienie Optymalne. Gdy organizm przez lata nie otrzymuje z pokarmem pewnych skÅ‚adników, to ogranicza lub likwiduje niepotrzebne szlaki metaboliczne. Gdy skÅ‚adniki te otrzyma w żywnoÅ›ci optymalnej, może mieć trudnoÅ›ci z ich przetwarzaniem. Gdy już nie może odtworzyć jakiegoÅ› szlaku metabolicznego, wystÄ™pujÄ… zaburzenia w organizmie, czÄ™sto rozwija siÄ™ okreÅ›lona choroba.
     Organizm ma duże możliwoÅ›ci uruchamiania innych, okrężnych szlaków metabolicznych, które umożliwiajÄ… życie, ale sÄ… dla organizmu mniej korzystne i same mogÄ… być przyczynÄ… zaburzeÅ„, czy okreÅ›lonych chorób. PrzykÅ‚adem takiej choroby jest biaÅ‚aczka szpikowa. Zachorowania nasilajÄ… siÄ™ na wiosnÄ™ (w Australii jesieniÄ…, czyli na ich wiosnÄ™) gdy wzrost temperatury otoczenia wpÅ‚ywa na skÅ‚ad diety ludzi. Ta zmiana odżywiania stwarza warunki dla zachorowaÅ„ na biaÅ‚aczki. Leukocyty u czÅ‚owieka wystÄ™pujÄ… w iloÅ›ciach 2000 - 3500 w jednym mm3 krwi, a ich ilość szybko wzrasta przy infekcjach, szczególnie bakteryjnych. Ich głównym zadaniem jest wchÅ‚anianie i zabijanie bakterii chorobotwórczych. ZabijajÄ… je przy pomocy nadtlenku wodoru, który wytwarzajÄ… tylko wówczas, gdy dysponujÄ… "liniami technologicznymi" do jego produkcji.
     Gdy leukocyty potrafiÄ… przetwarzać glukozÄ™ w szlaku pentozowym i majÄ… potrzebne enzymy do jej przetwarzania w ten sposób, to mogÄ… wytwarzać nadtlenek wodoru, znany w postaci rozcieÅ„czonej jako woda utleniona. Gdy zgubiÄ… ten szlak metaboliczny, rozwija siÄ™ biaÅ‚aczka.
     Zmiana diety na optymalnÄ… może stworzyć warunki do ponownego uruchomienia tego szlaku w leukocytach (i wówczas biaÅ‚aczka ustÄ™puje), ale nie zawsze jest to możliwe.
     U części byÅ‚ych dÅ‚ugoletnich jaroszów wystÄ™pujÄ… podobne zaburzenia w metabolizmie, które nie zawsze organizm może usunąć. Dlatego u części tych ludzi pojawiajÄ… siÄ™ pewne zaburzenia w metabolizmie, powodujÄ…ce na przykÅ‚ad wysoki poziom cholesterolu we krwi.
     Im bardziej poziom cholesterolu wzrasta po przejÅ›ciu na Å»ywienie Optymalne, tym wiÄ™ksza i szybsza jest przebudowa organizmu. Przebudowa organizmu musi być najwiÄ™ksza u dÅ‚ugoletnich jaroszów, stÄ…d u nich najczęściej spotykany jest najwiÄ™kszy wzrost poziomu cholesterolu we krwi.
     Ale ten cholesterol z rozwojem miażdżycy nie ma żadnego zwiÄ…zku przyczynowego, bowiem od dawna wykazano w naukach podstawowych (biochemia), że poziom cholesterolu we krwi nie jest zależny od iloÅ›ci cholesterolu spożywanego w pokarmie, i nie ma wpÅ‚ywu na rozwój miażdżycy.
     Wykazano, że obniżenie poziomu cholesterolu we krwi lekami, czy dietÄ… niskokalorycznÄ… i niskotÅ‚uszczowÄ…, nawet nie zwalnia postÄ™pujÄ…cych uprzednio procesów miażdżycowych.
     Przy szybkim ustÄ™powaniu miażdżycy, co ma zawsze miejsce po przejÅ›ciu na Å»ywienie Optymalne, wzrasta, czasem znacznie, poziom cholesterolu HDL, czyli "dobrego" cholesterolu. Poziom wzrastajÄ…cy oznacza szybsze cofanie siÄ™ miażdżycy. U stosujÄ…cych miażdżycorodny sposób żywienia poziom cholesterolu dobrego (HDL) jest niski i gdy lekarzowi uda siÄ™ go zwiÄ™kszyć o kilka procent, uważa to za sukces. U stosujÄ…cych Å»ywienie Optymalne i (jeszcze) chorych na miażdżycÄ™ ustÄ™powanie zmian miażdżycowych może być bardzo szybkie, a poziom cholesterolu dobrego może znacznie przekraczać współczesne normy.
     W medycynie uważa siÄ™, że gdy cholesterol HDL jest wyższy od 60 - 65 mg% to jest korzystnie i gdy ilość cholesterolu HDL jest wiÄ™ksza niż 20% ogólnego poziomu cholesterolu, to również jest korzystne dla organizmu.
     Ale u osób stosujÄ…cych moje zalecenia poziom cholesterolu HDL (dobrego) czÄ™sto przekracza 100 mg%. SpotykaÅ‚em nawet poziom 170 i 193 mg% cholesterolu dobrego (HDL), a ilość cholesterolu dobrego wynosiÅ‚a 51 czy 57% ogólnej iloÅ›ci cholesterolu, czyli znacznie przekraczaÅ‚a współczesne "dobre normy".
     Co mówi przeciÄ™tny lekarz, gdy spotka takie wyniki? Najczęściej straszy chorego, że jego wyniki sÄ… zÅ‚e. Gdy poziom cholesterolu HDL jest wysoki, a poziom trójglicerydów niski (najlepiej poniżej 60 mg%) to ogólny poziom cholesterolu, nawet gdy przekracza 500 mg% nie ma żadnego znaczenia, a Å›wiadczy tylko o intensywnoÅ›ci przebudowy organizmu. Lekarze o tych zależnoÅ›ciach nie wiedzÄ…, ale straszyć ludzi muszÄ….
     Pisze pani, że jej koleżanka Ewa wyleczyÅ‚a siÄ™ dziÄ™ki Å»ywieniu Optymalnemu z choroby tarczycy, a leki staÅ‚y siÄ™ zbÄ™dne. Å»ywienie optymalne może wyleczyć zarówno nadczynność, jak i niedoczynność tarczycy, ale nie jest to reguÅ‚Ä…. Tarczyca nie jest w organizmie sama i niezależna. Zależy od przysadki, nadnerczy, ukÅ‚adu wegetatywnego (przewaga ukÅ‚adu sympatycznego w nadczynnoÅ›ci i parasympatycznego w niedoczynnoÅ›ci) i nie zawsze jest możliwe peÅ‚ne uporzÄ…dkowanie zależnoÅ›ci i funkcji tak skomplikowanej i misternie ze sobÄ… powiÄ…zanej konstrukcji. JeÅ›li istnieje potrzeba zażywania leków na nadczynność czy niedoczynność tarczycy, to trzeba je brać. Gdy choroba ustÄ…pi można (i trzeba) leki odstawić.
     Pyta pani, dlaczego moje książki nie sÄ… wydawane w innych jÄ™zykach, mimo dużego na nie zapotrzebowania. SÄ… dwie przyczyny. Pierwsza, to Å›wiadome dziaÅ‚anie, aby Polacy jako pierwsi mogli skorzystać z mojej wiedzy i wygrać wyÅ›cig do zdrowia i rozumu tak w kraju, jak i wÅ›ród Polonii. DrugÄ… przyczynÄ… jest to, że wielcy wydawcy, wydajÄ…cy głównie knoty, nie potrafiÄ… zrozumieć rzeczy najprostszych.

                                                            Jan KwaÅ›niewski.
więcej...

Copyright by Jan Kwaśniewski.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski