Artykuły opublikowane

Dietetyka.
11-11-2006

Dieta niskokaloryczna, niskotłuszczowa.

     BÄ™dÄ…c naukowcem, muszÄ™ stwierdzić, że Australijczycy nie mogÄ… już być zaliczani do dobrze odżywianych narodów. W ciÄ…gu ostatnich kilku lat nastÄ…piÅ‚y dramatyczne zmiany w ich diecie. PrzemysÅ‚ spożywczy nastawiÅ‚ siÄ™ prawie caÅ‚kowicie na niskotÅ‚uszczowe, a jednoczeÅ›nie wysokocukrowe produkty.



     MiÄ™so obecnie tam sprzedawane pochodzi ze specjalnie wyhodowanych odmian bydÅ‚a, Å›wiÅ„, owiec i zawiera dużo mniej tÅ‚uszczu. Jest ono bez przerwy reklamowane przez różne media.
     Lekarze, mimo iż nie majÄ… pojÄ™cia o diecie, a może wÅ‚aÅ›nie dlatego, zostali caÅ‚kowicie ogÅ‚upieni opiniami propagowanymi przez zwolenników diet niskotÅ‚uszczowych. Na wszystkie choroby i na zdrowe życie zalecane sÄ… owoce, jarzyny i dużo wÄ™glowodanów. Jajko i masÅ‚o to pewna Å›mierć na atak serca; o smalcu nawet nikt nie wspomina. "PrzemysÅ‚ odchudzajÄ…cy" caÅ‚y czas odchudza nowe ofiary wyciÄ…gajÄ…c od nich ciężkie pieniÄ…dze za specjalnie przygotowane, niesmaczne posiÅ‚ki. Nawet australijscy Polacy porzucili tradycyjne receptury na wyroby miÄ™sne i dzisiaj kieÅ‚basa u polskiego rzeźnika jest super chuda.
     Kilka dni temu pokazaÅ‚o siÄ™ w sprzedaży jeszcze jedno mleko o niskiej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu, tym razem - 0,1 %.
     Pan twierdzi, że nie ma potrzeby przeprowadzania dalszych badaÅ„ klinicznych nad skutecznoÅ›ciÄ… "naszej" diety. Być może. Ale taka potrzeba może zaistnieć na gruncie australijskim, i wtedy ja chciaÅ‚bym w tym wziąć udziaÅ‚.
                                                                              B.S.

Odpowiedź:
     Przy dotychczasowym, przeciÄ™tnym modelu żywienia, byÅ‚o w Polsce źle, przy stosowaniu i rozpowszechnieniu zalecanych przez naukÄ™ modeli żywienia - bÄ™dzie dużo gorzej.
     Å»ywienie niskokaloryczne i niskotÅ‚uszczowe powoduje degradacjÄ™ umysÅ‚owÄ… czÅ‚owieka. Razienkow, w badaniach nad wpÅ‚ywem odżywiania na czynność mózgu, przeprowadzonych na wygÅ‚odzonych blokadÄ… mieszkaÅ„cach Leningradu udowodniÅ‚, że tÅ‚uszcze zwierzÄ™ce dziaÅ‚ajÄ… najbardziej korzystnie na czynność mózgu, biaÅ‚ka zwierzÄ™ce również, a wÄ™glowodany dziaÅ‚ajÄ… zawsze szkodliwie.
     Gdyby tylko udowodniÅ‚ i schowaÅ‚ do szuflady, mógÅ‚by jeszcze dÅ‚ugo pożyć, ale on dane opublikowaÅ‚, za co zostaÅ‚ rozstrzelany.
     U stosujÄ…cych diety niskokaloryczne i niskotÅ‚uszczowe prawie zawsze rozwija siÄ™ ciężka nerwica w typie neurastenii.
     Diety niskotÅ‚uszczowe powodujÄ… wzrost poziomu lipidów, depresjÄ™ i ogólne osÅ‚abienie. GÅ‚odzenie zawsze powoduje zaburzenia psychiczne, wiÄ™kszÄ… Å›miertelność, krótsze życie, przedwczesne starzenie , staÅ‚e uczucie zmÄ™czenia, bóle gÅ‚owy, zaburzenia rytmu serca, lÄ™ki, pÅ‚aczliwość, zaburzenia pamiÄ™ci i znaczny spadek wydolnoÅ›ci psycho-intelektualnej, powszechnie zaburzenia snu, zmniejszenie zdolnoÅ›ci do pracy i zmniejszenie wydajnoÅ›ci pracy.
     Diety niskokaloryczne, niskotÅ‚uszczowe, powodujÄ… zobojÄ™tnienie, obniżenie poczucia moralnoÅ›ci, postawy aspoÅ‚eczne i egoistyczne. ZwiÄ™kszenie spożycia tÅ‚uszczu u tych ludzi powoduje zmniejszenie stopnia otÄ™pienia umysÅ‚owego.

     W latach 70, w ramach programu badawczego zapoczÄ…tkowanego zarzÄ…dzeniem premiera, napisano pracÄ™ magisterskÄ… pod kierunkiem prof. StanisÅ‚awa Bergera, w której wykazano, że szczury na Diecie Optymalnej miaÅ‚y mózg wiÄ™kszy od szczurów na diecie niskokalorycznej i niskotÅ‚uszczowej aż o 8 % w jednym pokoleniu, zdolność uczenia lepszÄ… o 40 %, a w ich mózgach znaleziono najwyższy poziom zwiÄ…zków fosforowych aktywnych. ZwiÄ…zki te sÄ… noÅ›nikami czystej energii. SÄ… podobne do akumulatorów. Przy intensywnej pracy umysÅ‚owej wykazano, że ich poziom w mózgu szybko siÄ™ obniża.
     Głównym źródÅ‚em energii dla mózgu czÅ‚owieka sÄ… zwiÄ…zki wysokoenergetyczne, wytwarzane w wÄ…trobie i w innych narzÄ…dach, przenoszone z krwiÄ… do mózgu i serca oraz niektórych innych ważnych narzÄ…dów. W mózgu energia ta jest pobierana, a akumulatory kierowane do powtórnego naÅ‚adowania. Tak siÄ™ dzieje tylko przy Å»ywieniu Optymalnym.
     Przy każdym innym modelu żywienia mózg musi sam spalać różne "paliwa", dla pozyskania energii. Przy takim zasilaniu mózg poprawnie pracować nie może.
     Im mniej jest tÅ‚uszczu w diecie, tym w szerszym zakresie mózg musi sam wytwarzać potrzebnÄ… energiÄ™ i tym bardziej jego czynność jest upoÅ›ledzona. Wymuszanie na innych niskokalorycznych i niskotÅ‚uszczowych modeli żywienia przez ich stosowanie w szpitalach i w wielu sanatoriach, nachalne reklamowanie "zdrowej" żywnoÅ›ci i "zdrowych metod odżywiania", jest już przestÄ™pstwem.
    
     Pisze pan, że jest sam naukowcem i sam widzi, co dzieje siÄ™ w nauce. W Polsce, na szczęście, jeszcze nie ma mleka o zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu 0,1 %, ale wkrótce pewnie bÄ™dzie. A przecież dzieci, aby mogÅ‚y siÄ™ dobrze rozwijać i wyrosnąć na wartoÅ›ciowych, rozumnych i zdrowych ludzi, muszÄ… spożywać duże iloÅ›ci tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych. Mleko kobiece prawidÅ‚owo żywionej matki zawiera główne skÅ‚adniki odżywcze: biaÅ‚ko, tÅ‚uszcz i wÄ™glowodany w iloÅ›ciach i proporcjach najbardziej korzystnych dla rozwoju dziecka.
     W Polsce w mleku kobiecym na 1 g biaÅ‚ka przypada od 1,8 do 11 g tÅ‚uszczu, a jest to uzależnione wyÅ‚Ä…cznie sposobem odżywiania matki.
     JeÅ›li oseski w Polsce na jeden gram biaÅ‚ka w mleku matki otrzymujÄ… Å›rednio okoÅ‚o 3,2 g tÅ‚uszczu, w USA 4,3 g, a w Szwajcarii jeszcze wiÄ™cej, to wszelkie twierdzenia, iż tÅ‚uszcze zwierzÄ™ce sÄ… szkodliwe, sÄ… twierdzeniami faÅ‚szywymi!
     CzÅ‚owiek dorosÅ‚y potrzebuje mniej biaÅ‚ka od dziecka i znacznie mniej wÄ™glowodanów. U oseska i dziecka, które roÅ›nie, potrzebny jest wodór, zawarty w zwiÄ…zku zwanym NADPH2.
Powstaje on z glukozy przy jej przemianie w cyklu pentozowym. Efektem tej przemiany są trójglicerydy i cholesterol. Ok. 90 % spożywanych w mleku węglowodanów organizm oseska zamienia w ten sposób na tłuszcz, a tylko ok. 10 % spala.
     W efekcie, praktycznie jedynym źródÅ‚em energii dla oseska sÄ… tÅ‚uszcze, głównie nasycone, te z mleka kobiecego i te zrobione z wÄ™glowodanów.
     Å»ywienie Optymalne stwarza najbardziej korzystne warunki dla życia czÅ‚owieka w każdym okresie jego życia, gdyż jest zgodne z prawami dziaÅ‚ajÄ…cymi w fizyce i chemii. A z prawami potwierdzonymi doÅ›wiadczalnie w naukach Å›cisÅ‚ych siÄ™ nie dyskutuje.

                                                                          Jan KwaÅ›niewski.
więcej...

Copyright by Jan Kwaśniewski.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski