|
T.K. |
Podstawowe składniki: - 50 dag cebuli - 500 ml śmietanki 30 % - sól lub jarzynka (niekoniecznie) - mielony pieprz czarny lub biały do smaku
Ponadto: - 50 dag pieczarek - 2 pęczki natki pietruszki
Na patelnię z grubym dnem wlać śmietankę i rozgrzać (można też podstawić płytkę żaroodporną). Przyprawić odrobiną soli lub jarzynki oraz pieprzem. Cebulę obrać i posiekać dość drobno (najlepiej w półplasterki), a następnie dodać do rozgrzanej śmietanki. Zmniejszyć ogień i dusić całość pod przykryciem co najmniej 20 minut a nawet dłużej, aż cebula zacznie się rozpadać. W ten sposób otrzymujemy podstawowy sos cebulowy.
W tym czasie umyć pieczarki, osuszyć i pokroić na plasterki (najlepiej użyć do tej czynnoÅ›ci dobrej jakoÅ›ci krajalnicy do jajek na twardo). Dorzucić pokrojone pieczarki do sosu cebulowego, lekko wymieszać i dusić jeszcze ok. 20 minut, aż pieczarki „puszczÄ… sok”, a cebula prawie caÅ‚kowicie zniknie. Można wówczas zdjąć pokrywkÄ™ i odparować nieco wody, aż do uzyskania odpowiedniej gÄ™stoÅ›ci sosu (wedÅ‚ug uznania). NatkÄ™ pietruszki drobniutko posiekać i na samym koÅ„cu dodać do sosu, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez ok. jednÄ… minutÄ™, po czym wyÅ‚Ä…czyć. Ważne jest, aby natkÄ™ dodać dopiero na samym koÅ„cu, ponieważ zachowuje wówczas piÄ™kny, zielony kolor i nadaje potrawie wyjÄ…tkowy, Å›wieży aromat. Sos podawać natychmiast.
Uwagi: - sos cebulowy można przyrzÄ…dzić bez żadnych dodatków, może też stanowić bazÄ™ wyjÅ›ciowÄ… do tworzenia różnego rodzaju sosów: np. zamiast pieczarek można dodać pokrojone pomidory, oliwki, szparagi, patisony, gotowany groszek, fasolkÄ™, posiekanÄ… drobno mÅ‚odÄ… kapustÄ™, podduszonÄ… marchewkÄ™ itp. - sos stanowi znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju miÄ™s duszonych, smażonych, czy pieczonych; bardzo dobrze smakuje ze smażonymi polÄ™dwiczkami, schabem – jako uzupeÅ‚nienie tÅ‚uszczu, ale jak najbardziej można go podawać również do tÅ‚ustych miÄ™s, - sosem można polewać bezpoÅ›rednio kawaÅ‚ki miÄ™sa lub pokrojone czy utÅ‚uczone gotowane ziemniaki, czy też optymalne kluski (np. kluski z jajek i sera, kluseczki żółtkowe, itp.) oraz inne dodatki warzywne wedÅ‚ug uznania, - kluski optymalne polane takim sosem można podawać jako danie bezmiÄ™sne, - zamiast natki pietruszki można dodać dowolnÄ… zieleninÄ™: koperek, szczypiorek, bazyliÄ™, tymianek, itp., - oprócz lub zamiast soli, jarzynki, czy pieprzu można dodać inne przyprawy: mielonÄ… gaÅ‚kÄ™ muszkatoÅ‚owÄ…, imbir, mielone ziele angielskie, owoce jaÅ‚owca, majeranek, itp. - dodatek stosownej iloÅ›ci biaÅ‚ego wytrawnego wina lub octu winnego podkreÅ›li walory smakowe sosu. - można zupeÅ‚nie zrezygnować z dodawania przypraw, wówczas sos uzyskuje wyjÄ…tkowo delikatny, wyraźnie sÅ‚odkawy posmak (100g cebuli zawiera 6,1 g wÄ™glowodanów!).
100g sosu cebulowego zawiera:
B - 1,8 T - 16,7 W - 3,4 |
kaloryczność 179 kcal |
B : T : W = 1 : 9,3 : 1,9 |
gotowej potrawy - 0,9kg |
100g sosu cebulowego z pieczarkami zawiera:
B - 2,2 T - 11,5 W - 3,7 |
kaloryczność 136 kcal |
B : T : W = 1 : 5,2 : 1,7 |
gotowej potrawy - 1,3kg | |