Kuchnia Optymalna

Sos cebulowy z pieczarkami
08-02-2004
T.K.

Podstawowe składniki:
- 50 dag cebuli
- 500 ml śmietanki 30 %
- sól lub jarzynka (niekoniecznie)
- mielony pieprz czarny lub biały do smaku

 

Ponadto:
- 50 dag pieczarek
- 2 pęczki natki pietruszki

 

Na patelnię z grubym dnem wlać śmietankę i rozgrzać (można też podstawić płytkę żaroodporną). Przyprawić odrobiną soli lub jarzynki oraz pieprzem. Cebulę obrać i posiekać dość drobno (najlepiej w półplasterki), a następnie dodać do rozgrzanej śmietanki. Zmniejszyć ogień i dusić całość pod przykryciem co najmniej 20 minut a nawet dłużej, aż cebula zacznie się rozpadać. W ten sposób otrzymujemy podstawowy sos cebulowy.



W tym czasie umyć pieczarki, osuszyć i pokroić na plasterki (najlepiej użyć do tej czynnoÅ›ci dobrej jakoÅ›ci krajalnicy do jajek na twardo). Dorzucić pokrojone pieczarki do sosu cebulowego, lekko wymieszać i dusić jeszcze ok. 20 minut, aż pieczarki „puszczÄ… sok”, a cebula prawie caÅ‚kowicie zniknie. Można wówczas zdjąć pokrywkÄ™ i odparować nieco wody, aż do uzyskania odpowiedniej gÄ™stoÅ›ci sosu (wedÅ‚ug uznania). NatkÄ™ pietruszki drobniutko posiekać i na samym koÅ„cu dodać do sosu, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez ok. jednÄ… minutÄ™, po czym wyÅ‚Ä…czyć. Ważne jest, aby natkÄ™ dodać dopiero na samym koÅ„cu, ponieważ zachowuje wówczas piÄ™kny, zielony kolor i nadaje potrawie wyjÄ…tkowy, Å›wieży aromat. Sos podawać natychmiast.

 

Uwagi:
- sos cebulowy można przyrzÄ…dzić bez żadnych dodatków, może też stanowić bazÄ™ wyjÅ›ciowÄ…  
  do tworzenia różnego rodzaju sosów: np. zamiast pieczarek można dodać pokrojone 
  pomidory, oliwki, szparagi, patisony, gotowany groszek, fasolkÄ™, posiekanÄ… drobno mÅ‚odÄ…
  kapustÄ™, podduszonÄ… marchewkÄ™ itp.
- sos stanowi znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięs duszonych, smażonych, czy
  pieczonych; bardzo dobrze smakuje ze smażonymi polÄ™dwiczkami, schabem –  jako
  uzupeÅ‚nienie tÅ‚uszczu, ale jak najbardziej można go podawać również do tÅ‚ustych miÄ™s,
- sosem można polewać bezpośrednio kawałki mięsa lub pokrojone czy utłuczone gotowane
   ziemniaki, czy też optymalne kluski (np. kluski z jajek i sera, kluseczki żółtkowe, itp.) oraz inne
   dodatki warzywne wedÅ‚ug uznania,
- kluski optymalne polane takim sosem można podawać jako danie bezmięsne,
- zamiast natki pietruszki można dodać dowolną zieleninę: koperek, szczypiorek, bazylię,
   tymianek, itp.,
- oprócz lub zamiast soli, jarzynki, czy pieprzu można dodać inne przyprawy: mieloną gałkę
   muszkatoÅ‚owÄ…, imbir, mielone ziele angielskie, owoce jaÅ‚owca, majeranek, itp.
- dodatek stosownej ilości białego wytrawnego wina lub octu winnego podkreśli walory
   smakowe sosu.
- można zupełnie zrezygnować z dodawania przypraw, wówczas sos uzyskuje wyjątkowo
  delikatny, wyraźnie sÅ‚odkawy posmak (100g cebuli zawiera 6,1 g wÄ™glowodanów!).

 

100g sosu cebulowego zawiera:

 

 B - 1,8 T - 16,7 W - 3,4     kaloryczność 179 kcal
 B : T : W = 1 : 9,3 : 1,9   gotowej potrawy - 0,9kg 


100g sosu cebulowego z pieczarkami zawiera:

 B - 2,2 T - 11,5 W - 3,7      kaloryczność 136 kcal
 B : T : W = 1 : 5,2 : 1,7   gotowej potrawy - 1,3kg
 


 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski