|
Miesięcznik OSBO |
Miesięcznik OSBO - Organizacji Pożytku Publicznego.
Treść referatu wygłoszonego na Konferencji we Lwowie:
Lwów, kwiecień 2008 r.
lek. med. Jan KwaÅ›niewski Ciechocinek – Polska
„Z potraw które siÄ™ zjada powstajÄ… wszystkie choroby ludzkie”
Herodot
O przyczynowym leczeniu chorób i Prądach Selektywnych. Od 1965 r. pracowałem w Wojskowym Sanatorium w Ciechocinku. Specjalizowałem się w medycynie fizykalnej i balneoklimatologii. Kazano mi być dietetykiem. Poznałem skład chemiczny produktów spożywczych. Uporządkowałem je według proporcji występujących między głównymi składnikami odżywczymi. Następnie na podstawie nauk podstawowych ułożyłem najlepszy biochemicznie model żywienia człowieka, oparty ponadto o ...
skład mleka kobiecego, mleka różnych zwierząt, a także o skład diety ludzi żyjących najdłużej i najbardziej zdrowych - Masajów, Hunzów, mieszkańców górskich rejonów Gruzji, Azerbejdżanu, Jakucji. Życie to białko. Jakie białko, takie życie. Najlepszym biochemicznie jest białko najbardziej zbliżone składem do białek organizmu ludzkiego: żółtka jaj, podroby, mięso. Potrzebna jest najlepsza energia. Taką energią jest ATP i inne związki fosforowe wysokoenergetyczne, które występują w żółtkach, wątrobie, nerkach, sercach i w mięsie, także w szpiku kostnym i móżdżku. Potrzebne jest najlepsze paliwo, a są nim wolne kwasy tłuszczowe maksymalnie uwodornione, o długich łańcuchach. Potrzebna jest niewielka ilość węglowodanów. Tylko tyle, aby organizm nie musiał wydalać z moczem ciał ketonowych. Trzeba wiedzieć kiedy np. żółtka jaj, czy masło są pożyteczne dla człowieka, a kiedy powodują największe szkody.
„Szpik jest to pożywienie najdoskonalej dla czÅ‚owieka przysposobione przez naturÄ™” – wiedziaÅ‚ grecki lekarz Galen. Trzeba wiedzieć kiedy jest on najlepszy, a kiedy najbardziej szkodliwy.
W mleku kobiecym w Polsce w latach 70-tych na 1 g biaÅ‚ka przypadaÅ‚o 3,16 g tÅ‚uszczu i 5,85g wÄ™glowodanów. Ponad 90% tych wÄ™glowodanów organizm czÅ‚owieka przemieniaÅ‚ w tÅ‚uszcz, Dziecko karmione piersiÄ… okoÅ‚o 85% energii otrzymuje w tÅ‚uszczu. Moje zÅ‚ote proporcje (jak je okreÅ›liÅ‚ prof. Wolfgang Lutz) sÄ… nastÄ™pujÄ…ce: B:T:W jak 1:3,5 i okoÅ‚o 0,8 g wÄ™glowodanów na 1 kg należnej wagi ciaÅ‚a. Jedyny model żywienia oparty o prawa obowiÄ…zujÄ…ce w naukach Å›cisÅ‚ych nazwaÅ‚em „Å»ywieniem Optymalnym” (w skrócie Å»O) aby podkreÅ›lić, że nie jest to jeszcze jedna dieta, a po prostu jest to sposób na zdrowe, godne i szczęśliwe życie. Od 40 lat zalecaÅ‚em ten model żywienia chorym na różne choroby. Choroby szybko ustÄ™powaÅ‚y, doÅ‚Ä…czaÅ‚y siÄ™ różne korzystne dla funkcjonowania organizmu efekty, poprawiaÅ‚a siÄ™ jakość życia. „Nie ma nieuleczalnie chorych, niedostatecznÄ… jest tylko nasza wiedza” pisaÅ‚ prof. Julian Aleksandrowicz. Prawdziwym jest spostrzeżenie Herodota o przyczynach chorób, zatem leczeniem przyczynowym wszystkich (prawie) chorób jest wÅ‚aÅ›ciwe dla czÅ‚owieka odżywianie, czyli oparte na prawach, które sprawdzaÅ‚y siÄ™ w naukach podstawowych. W 1974 roku ówczesny Premier RzÄ…du wydaÅ‚ zarzÄ…dzenie w sprawie wprowadzenia w życie Programu Poprawy Wyżywienia Narodu. MiaÅ‚ to być mój program. Wprowadzenie programu przesuniÄ™to w czasie, po wykonaniu badaÅ„ na zwierzÄ™tach, a jeÅ›li te okażą siÄ™ pomyÅ›lne, to na ludziach chorych na różne choroby. PowoÅ‚ano specjalnÄ… KomisjÄ™ na czele z prof. Aleksandrowiczem. Badania na zwierzÄ™tach (prof. ST. Berger) wykazaÅ‚y, że Å»O spowodowaÅ‚o najbardziej korzystny rozwój zwierzÄ…t, zwiÄ™kszyÅ‚o objÄ™tość mózgów o 8%, zdolność uczenia poprawiÅ‚a siÄ™ o 40% w stosunku do karmionych dietÄ… lotników wojskowych, uważanÄ… za najlepszÄ… dla czÅ‚owieka. W mózgach zwierzÄ…t znaleziono najwyższy poziom ATP i innych zwiÄ…zków fosforowych aktywnych i tÅ‚uszczów, czyli przysÅ‚owiowego oleju w gÅ‚owie. W badaniach na mężczyznach chorych na miażdżycowe zwężenie tÄ™tnic wieÅ„cowych, inne choroby, przeważnie otyÅ‚ych; po 6 miesiÄ…cach obserwacji (w badaniach braÅ‚o udziaÅ‚ 11 profesorów i docentów pod kierunkiem prof. H. Rafalskiego) stwierdzono istotny spadek wagi u otyÅ‚ych. Å»O nie spowodowaÅ‚o żadnych uchwytnych niekorzystnych zmian w stanie zdrowia, spowodowaÅ‚o poprawÄ™ sprawnoÅ›ci fizycznej, poprawÄ™ wydolnoÅ›ci ukÅ‚adu krążenia, zÅ‚agodzenie objawów choroby wieÅ„cowej, poprawÄ™ sprawnoÅ›ci ukÅ‚adu oddechowego. Nie wzrósÅ‚ poziom cholesterolu i kwasu moczowego, wzrósÅ‚ poziom cholesterolu HDL, spadÅ‚ poziom trójglycerydów. Recenzenci pracy prof. J, TatoÅ„ i prof. J. Hasik podkreÅ›lili wysoki poziom wykonanych badaÅ„ w ani jednym przypadku nie stwierdzono pogorszenia stanu zdrowia, a poprawÄ™ lub ustÄ…pienie chorób stwierdzono u WSZYSTKICH. Wyników badaÅ„ nie opublikowano, a gÅ‚Ä™boko je ukryto. Komisja zaleciÅ‚a wykonanie badaÅ„ na dużych grupach chorych. Minister Nauki przeznaczyÅ‚ duże pieniÄ…dze na te badania. OpracowaÅ‚em z prof. Rafalskim plany badaÅ„ na lata 1982-1986. PodjÄ™to wstÄ™pne prace dotyczÄ…ce koniecznych zmian w produkcji roÅ›linnej i zwierzÄ™cej, aby dostosować wytwarzanie żywnoÅ›ci nadajÄ…cej siÄ™ dla ludzi, a zaprzestać wytwarzania żywnoÅ›ci powodujÄ…cej szkody znacznie wiÄ™ksze niż alkohol, tytoÅ„, narkotyki i inne trucizny. W dniu 11 grudnia 1981 r. byÅ‚em na spotkaniu z ministrem Rolnictwa poÅ›wiÄ™conym koniecznoÅ›ci dużych zmian w gospodarce żywnoÅ›ciowej. Minister Rolnictwa i Gospodarki Å»ywnoÅ›ciowej Jerzy Wojtecki byÅ‚ czÅ‚owiekiem myÅ›lÄ…cym. ZrozumiaÅ‚, ze trzeba zmienić caÅ‚a gospodarkÄ™ żywnoÅ›ciowÄ…. PodjÄ…Å‚ wstÄ™pne decyzje w tej sprawie. Ale w dniu 13 grudnia przymaszerowaÅ‚ stan wojenny, pieniÄ…dze na badania przepadÅ‚y. W latach 1987-90 prowadziÅ‚em AkademiÄ™ Zdrowia Arkadia, w której przebywaÅ‚o na 2-3 tygodniowych turnusach 1665 chorych na choroby przeważnie nieuleczalne. Leczeniem przyczynowym byÅ‚o Å»ywienie Optymalne, leczeniem pomocniczym byÅ‚y prÄ…dy selektywne, które wprowadziÅ‚em do lecznictwa na podstawie teoretycznych prac austriackiego fizjologa A. Henssage. Leczenie farmakologiczne byÅ‚o znacznie (o 93%) ograniczone. W ani jednym przypadku nie wystÄ…piÅ‚o pogorszenie stanu zdrowia, poprawÄ™ lub wyleczenie z różnych chorób spotykano prawie w każdym przypadku. W dniu 02-10-2006 na stronie internetowej Polskiej Akademii Nauk zamieszczono informacjÄ™ Instytutu Medycyny DoÅ›wiadczalnej i Klinicznej ( http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=755 ) o wynikach badaÅ„ 30 zdrowych ludzi, stosujÄ…cych Å»O od Å›rednio ponad 5 lat. W konkluzji napisano: „omówione badania nie potwierdzajÄ… hipotezy o miażdzycorodnoÅ›ci diety KwaÅ›niewskiego”. Badani w wieku Å›rednio 50-62 lat byli ZDROWI! W styczniu 2008 r. opublikowano wyniki badaÅ„ przeprowadzonych u 117 osób stosujÄ…cych Å»ywienie Optymalne w Katedrze Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Badano 62 kobiety i 55 mężczyzn w wieku od 18 do 75 lat. Badania nie potwierdziÅ‚y szkodliwoÅ›ci Å»ywienia Optymalnago. Kobiety stosujÄ…ce Å»O spożywaÅ‚y Å›rednio 66% energii w stosunku do zalecanych norm, a mężczyźni tylko 60%. Badani nie odczuwali gÅ‚odu ani pragnienia w stopniu spotykanym u stosujÄ…cych inne modele żywienia. Badania nie potwierdziÅ‚y hipotezy o miażdzycorodnoÅ›ci Å»O. PotwierdziÅ‚y to, że stosujÄ…cy Å»O cieszÄ… siÄ™ dobrym zdrowiem.
lek. med. Jan Kwaśniewski
c.d. - w pliku .doc - OPTYMALNI nr 105 |