Aktualności

OPTYMALNI nr 106
21-05-2008
Miesięcznik OSBO

Miesięcznik OSBO - Organizacji Pożytku Publicznego

Treść referatu wygłoszonego na Konferencji we Lwowie:

                                                                                     Lwów,  kwiecieÅ„ 2008 r.

lek. med. Jan Kwaśniewski
Ciechocinek – Polska

     „Z potraw które siÄ™ zjada powstajÄ… wszystkie choroby ludzkie”

                                                                              Herodot

            O przyczynowym leczeniu chorób i PrÄ…dach Selektywnych.
    
Od 1965 r. pracowałem w Wojskowym Sanatorium w Ciechocinku. Specjalizowałem się w medycynie fizykalnej i balneoklimatologii.
   Kazano mi być dietetykiem. PoznaÅ‚em skÅ‚ad chemiczny produktów spożywczych. UporzÄ…dkowaÅ‚em je wedÅ‚ug proporcji wystÄ™pujÄ…cych miÄ™dzy głównymi skÅ‚adnikami odżywczymi.
   NastÄ™pnie na podstawie nauk podstawowych uÅ‚ożyÅ‚em najlepszy biochemicznie model żywienia czÅ‚owieka, oparty ponadto o ...



skład mleka kobiecego, mleka różnych zwierząt, a także o skład diety ludzi żyjących najdłużej i najbardziej zdrowych - Masajów, Hunzów, mieszkańców górskich rejonów Gruzji, Azerbejdżanu, Jakucji.
   Å»ycie to biaÅ‚ko. Jakie biaÅ‚ko, takie życie. Najlepszym biochemicznie jest biaÅ‚ko najbardziej zbliżone skÅ‚adem do biaÅ‚ek organizmu ludzkiego: żółtka jaj, podroby, miÄ™so. Potrzebna jest najlepsza energia. TakÄ… energiÄ… jest ATP i inne zwiÄ…zki fosforowe wysokoenergetyczne, które wystÄ™pujÄ… w żółtkach, wÄ…trobie, nerkach, sercach i w miÄ™sie, także w szpiku kostnym i móżdżku.
   Potrzebne jest najlepsze paliwo, a sÄ… nim wolne kwasy tÅ‚uszczowe maksymalnie uwodornione, o dÅ‚ugich Å‚aÅ„cuchach. Potrzebna jest niewielka ilość wÄ™glowodanów. Tylko tyle, aby organizm nie musiaÅ‚ wydalać z moczem ciaÅ‚ ketonowych.
   Trzeba wiedzieć kiedy np. żółtka jaj, czy masÅ‚o sÄ… pożyteczne dla czÅ‚owieka, a kiedy powodujÄ… najwiÄ™ksze szkody.

„Szpik jest to pożywienie najdoskonalej dla czÅ‚owieka przysposobione przez naturÄ™” – wiedziaÅ‚ grecki lekarz Galen. Trzeba wiedzieć kiedy jest on najlepszy, a kiedy najbardziej szkodliwy.

   W mleku kobiecym w Polsce w latach 70-tych na 1 g biaÅ‚ka przypadaÅ‚o 3,16 g tÅ‚uszczu i 5,85g wÄ™glowodanów. Ponad 90% tych wÄ™glowodanów organizm czÅ‚owieka przemieniaÅ‚ w tÅ‚uszcz, Dziecko karmione piersiÄ… okoÅ‚o 85% energii otrzymuje w tÅ‚uszczu.
   Moje zÅ‚ote proporcje (jak je okreÅ›liÅ‚ prof. Wolfgang Lutz) sÄ… nastÄ™pujÄ…ce: B:T:W jak 1:3,5 i okoÅ‚o 0,8 g wÄ™glowodanów na 1 kg należnej wagi ciaÅ‚a.
   Jedyny model żywienia oparty o prawa obowiÄ…zujÄ…ce w naukach Å›cisÅ‚ych nazwaÅ‚em „Å»ywieniem Optymalnym” (w skrócie Å»O) aby podkreÅ›lić, że nie jest to jeszcze jedna dieta, a po prostu jest to sposób na zdrowe, godne i szczęśliwe życie.
   Od 40 lat zalecaÅ‚em ten model żywienia chorym na różne choroby. Choroby szybko ustÄ™powaÅ‚y, doÅ‚Ä…czaÅ‚y siÄ™ różne korzystne dla funkcjonowania organizmu efekty, poprawiaÅ‚a siÄ™ jakość życia.
   „Nie ma nieuleczalnie chorych, niedostatecznÄ… jest tylko nasza wiedza” pisaÅ‚ prof. Julian Aleksandrowicz.
   Prawdziwym jest spostrzeżenie Herodota o przyczynach chorób, zatem leczeniem przyczynowym wszystkich (prawie) chorób jest wÅ‚aÅ›ciwe dla czÅ‚owieka odżywianie, czyli oparte na prawach, które sprawdzaÅ‚y  siÄ™ w naukach podstawowych.
   W 1974 roku ówczesny Premier RzÄ…du wydaÅ‚ zarzÄ…dzenie w sprawie wprowadzenia w życie Programu Poprawy Wyżywienia Narodu. MiaÅ‚ to być mój program. Wprowadzenie programu przesuniÄ™to w czasie, po wykonaniu badaÅ„ na zwierzÄ™tach, a jeÅ›li te okażą siÄ™ pomyÅ›lne, to na ludziach chorych na różne choroby.
Powołano specjalną Komisję na czele z prof. Aleksandrowiczem.
   Badania na zwierzÄ™tach (prof. ST. Berger) wykazaÅ‚y, że Å»O spowodowaÅ‚o najbardziej korzystny rozwój zwierzÄ…t, zwiÄ™kszyÅ‚o objÄ™tość mózgów o 8%, zdolność uczenia poprawiÅ‚a siÄ™ o 40% w stosunku do karmionych dietÄ… lotników wojskowych, uważanÄ… za najlepszÄ… dla czÅ‚owieka. W mózgach zwierzÄ…t znaleziono najwyższy poziom ATP i innych zwiÄ…zków fosforowych aktywnych i tÅ‚uszczów, czyli przysÅ‚owiowego oleju w gÅ‚owie.
  W badaniach na mężczyznach chorych na miażdżycowe zwężenie tÄ™tnic wieÅ„cowych, inne choroby, przeważnie otyÅ‚ych; po 6 miesiÄ…cach obserwacji (w badaniach braÅ‚o udziaÅ‚ 11 profesorów i docentów pod kierunkiem prof. H. Rafalskiego) stwierdzono istotny spadek wagi u otyÅ‚ych. Å»O nie spowodowaÅ‚o żadnych uchwytnych niekorzystnych zmian w stanie zdrowia, spowodowaÅ‚o poprawÄ™ sprawnoÅ›ci fizycznej, poprawÄ™ wydolnoÅ›ci ukÅ‚adu krążenia, zÅ‚agodzenie objawów choroby wieÅ„cowej, poprawÄ™ sprawnoÅ›ci ukÅ‚adu oddechowego.
   Nie wzrósÅ‚ poziom cholesterolu i kwasu moczowego, wzrósÅ‚ poziom cholesterolu HDL, spadÅ‚ poziom trójglycerydów.
   Recenzenci pracy prof. J, TatoÅ„ i prof. J. Hasik podkreÅ›lili wysoki poziom wykonanych badaÅ„ w ani jednym przypadku nie stwierdzono pogorszenia stanu zdrowia, a poprawÄ™ lub ustÄ…pienie chorób stwierdzono u WSZYSTKICH. Wyników badaÅ„ nie opublikowano, a gÅ‚Ä™boko je ukryto.
   Komisja zaleciÅ‚a wykonanie badaÅ„ na dużych grupach chorych. Minister Nauki przeznaczyÅ‚ duże pieniÄ…dze na te badania. OpracowaÅ‚em z prof. Rafalskim plany badaÅ„ na lata 1982-1986. PodjÄ™to wstÄ™pne prace dotyczÄ…ce koniecznych zmian w produkcji roÅ›linnej i zwierzÄ™cej, aby dostosować wytwarzanie żywnoÅ›ci nadajÄ…cej siÄ™ dla ludzi, a zaprzestać wytwarzania żywnoÅ›ci powodujÄ…cej szkody znacznie wiÄ™ksze niż alkohol, tytoÅ„, narkotyki i inne trucizny.
   W dniu 11 grudnia 1981 r. byÅ‚em na spotkaniu z ministrem Rolnictwa poÅ›wiÄ™conym koniecznoÅ›ci dużych zmian w gospodarce żywnoÅ›ciowej. Minister Rolnictwa i Gospodarki Å»ywnoÅ›ciowej Jerzy Wojtecki byÅ‚ czÅ‚owiekiem myÅ›lÄ…cym. ZrozumiaÅ‚, ze trzeba zmienić caÅ‚a gospodarkÄ™ żywnoÅ›ciowÄ…. PodjÄ…Å‚ wstÄ™pne decyzje w tej sprawie.
   Ale w dniu 13 grudnia przymaszerowaÅ‚ stan wojenny, pieniÄ…dze na badania przepadÅ‚y.
   W latach 1987-90 prowadziÅ‚em AkademiÄ™ Zdrowia Arkadia, w której przebywaÅ‚o na 2-3 tygodniowych turnusach 1665 chorych na choroby przeważnie nieuleczalne. Leczeniem przyczynowym byÅ‚o Å»ywienie Optymalne, leczeniem pomocniczym byÅ‚y prÄ…dy selektywne, które wprowadziÅ‚em do lecznictwa na podstawie teoretycznych prac austriackiego fizjologa A. Henssage. Leczenie farmakologiczne byÅ‚o znacznie (o 93%) ograniczone. W ani jednym przypadku nie wystÄ…piÅ‚o pogorszenie stanu zdrowia, poprawÄ™ lub wyleczenie z różnych chorób spotykano prawie w każdym przypadku.
   W dniu 02-10-2006 na stronie internetowej Polskiej Akademii Nauk  zamieszczono informacjÄ™ Instytutu Medycyny DoÅ›wiadczalnej i Klinicznej ( http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=755 )  o wynikach badaÅ„ 30 zdrowych ludzi, stosujÄ…cych Å»O od Å›rednio ponad 5 lat. W konkluzji napisano: „omówione badania nie potwierdzajÄ… hipotezy o miażdzycorodnoÅ›ci diety KwaÅ›niewskiego”.
   Badani w wieku Å›rednio 50-62 lat byli ZDROWI!
   W styczniu 2008 r. opublikowano wyniki badaÅ„ przeprowadzonych u 117 osób stosujÄ…cych Å»ywienie Optymalne w Katedrze Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Badano 62 kobiety i 55 mężczyzn w wieku od 18 do 75 lat. Badania nie potwierdziÅ‚y szkodliwoÅ›ci Å»ywienia Optymalnago. Kobiety stosujÄ…ce Å»O spożywaÅ‚y Å›rednio 66% energii w stosunku do zalecanych norm, a mężczyźni tylko 60%.
   Badani nie odczuwali gÅ‚odu ani pragnienia w stopniu spotykanym u stosujÄ…cych inne modele żywienia. Badania nie potwierdziÅ‚y hipotezy o miażdzycorodnoÅ›ci Å»O. PotwierdziÅ‚y to, że stosujÄ…cy Å»O cieszÄ… siÄ™ dobrym zdrowiem.

                                                           lek. med. Jan KwaÅ›niewski

c.d. - w pliku .doc - OPTYMALNI nr 105

www.optymalni.org.pl - Organizacja Pożytku Publicznego.

   
   
[Wstecz]

 Pliki do³±czone do artyku³u:
Opis/PlikRozmiarPobierz
OPTYMALNI nr 106 - plik - .doc.95 KBpobierz
 

Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski