|
T.K. |
Książka prof. Stanisława K. Wiąckowskiego.
Polecam osobom stosujÄ…cym Å»ywienie Optymalne książkÄ™ prof. S.K. WiÄ…ckowskiego wydanÄ… w 2003 r., ponieważ w peÅ‚ni zasÅ‚uguje ona na przeczytanie i przemyÅ›lenie. Wykazuje ona jak bardzo zostaÅ‚a zdegradowana żywność, którÄ… jedzÄ… ludzie i Å›rodowisko w którym muszÄ… żyć. Bardzo trudno bÄ™dzie odbudować to, co zostaÅ‚o zdegradowane lub zniszczone, ale innej drogi nie ma. „Czeka nas albo renesans czÅ‚owieczeÅ„stwa, albo wielka zagÅ‚ada” – pisaÅ‚ prof. WÅ‚. Sedlak. Na razie kroczymy szybkim krokiem do wielkiej zagÅ‚ady o czym nie wiedzÄ… ani uczeni, ani politycy, ani zwykli ludzie, a dostrzegajÄ… jedynie stosujÄ…cy Å»ywienie Optymalne. W celu
poszerzenia wiedzy szczególnie Ci ostatni powinni dokładnie przestudiować książkę prof. Wiąckowskiego. Znajdą w niej dużo wiedzy i gotowych odpowiedzi na to co czynić należy, aby zatrzymać i odwrócić marsz ku wielkiej zagładzie. Prof.zw.dr hab.inż. Stanisław K. Wiąckowski stosujący od pewnego czasu Żywienie Optymalne, opublikował ponad 460 prac naukowych i popularnonaukowych, w tym wiele książek. Jest znany nie tylko w kraju, ale i za granicą, szczególnie w USA i na Kubie, gdzie rozwiązywał wiele problemów związanych z ekologią. Za prowadzone prace był wielokrotnie nagradzany przez Wydział Rolnictwa USA oraz przez Ministra Edukacji Narodowej. W X kadencji Sejmu był Przewodniczącym Sejmowej Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa. Był również delegatem polskiego Sejmu do Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy w Strasburgu, twórcą i przewodniczącym pierwszego w dziejach polskiego parlamentaryzmu Ekologicznego Klubu Parlamentarnego oraz doradcą Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa. Autor ma duże doświadczenie dydaktyczne zdobyte w pracy na uczelniach rolniczych, uniwersytetach i politechnikach.
Polecana przeze mnie książka jest kolejnÄ… pozycjÄ… autora dotyczÄ…cÄ… ekologii i ochrony Å›rodowiska uzupeÅ‚nionÄ… szczególnie w zagadnienia dotyczÄ…ce rolnictwa, zdrowia i edukacji. SkÅ‚adajÄ… siÄ™ na niÄ… fragmenty wystÄ…pieÅ„ na licznych konferencjach naukowych w kraju i za granicÄ…, które dotÄ…d nie byÅ‚y publikowane, bÄ…dź publikowane w bardzo maÅ‚ych nakÅ‚adach. Prof. WiÄ…ckowski majÄ…c 75 lat jest w dalszym ciÄ…gu aktywny zawodowo – wykÅ‚ada na Politechnice ÅšwiÄ™tokrzyskiej i pisze książki. WyraziÅ‚ zgodÄ™, aby informacje o Nim i to co napisaÅ‚ w swej książce na temat Å»ywienia Optymalnego opublikować na mojej stronie internetowej – www.dr-kwasniewski.pl .
Na stronie 228 tej książki napisaÅ‚: „Zadaniem przyszÅ‚ych lekarzy powinno być nie tyle wypisywanie obusiecznych lekarstw, ile uÅ›wiadamianie spoÅ‚eczeÅ„stwu, jak żyć, aby nie chorować”.
O Å»ywieniu Optymalnym napisaÅ‚: „Obiektywizm naukowy wymaga naÅ›wietlenia diety optymalnej Dr. Jana KwaÅ›niewskiego, która podważa dotychczasowe poglÄ…dy i pÅ‚ynie zdecydowanie pod prÄ…d. StworzyÅ‚ on i wypraktykowaÅ‚ nowy sposób żywienia, który różni siÄ™ diametralnie od gÅ‚oszonej oficjalnie dietetyki. Jest to dieta prawdziwie matematyczna, gdzie bardzo dokÅ‚adnie liczy siÄ™ kalorie i pilnuje odpowiednich proporcji miÄ™dzy biaÅ‚kami, tÅ‚uszczami i wÄ™glowodanami. Ten sposób na życie okazaÅ‚ siÄ™ tani, bo je siÄ™ bardzo maÅ‚o, bardzo rzadko jest siÄ™ gÅ‚odnym, bo je siÄ™ rzeczy najbardziej wartoÅ›ciowe. Dieta optymalna po raz pierwszy podaÅ‚a w wÄ…tpliwość oficjalnie podawane przyczyny miażdżycy. Na miażdżycÄ™ choruje wiele zwierzÄ…t jak np. sÅ‚onie afrykaÅ„skie, gdy w okresie pory suchej muszÄ… jeść roÅ›linność, w której wartość (i zawartość) biaÅ‚ka jest najniższa w stosunku do wÄ™glowodanów. Powszechnie mówi siÄ™, że przyczynÄ… miażdżycy jest palenie papierosów a przecież sÅ‚onie nie palÄ…, że jest niÄ… masÅ‚o, Å›mietana, boczek, żółtko jaja, tÅ‚uste miÄ™so, a przecież sÅ‚onie tych produktów nie jedzÄ…, że powoduje jÄ… stres, a przecież sÅ‚onie nie majÄ… wrogów naturalnych, że nasila miażdżycÄ™ brak ruchu i siedzÄ…ca praca, a przecież sÅ‚onie dużo chodzÄ… itd. Wniosek jaki z tego wypÅ‚ywa może być tylko jeden, że nie te przyczyny powodujÄ… miażdżycÄ™. Wprawdzie uczeni zauważyli, że Grenlandzcy Eskimosi nie chorujÄ… na miażdżycÄ™ i wyciÄ…gnÄ™li z tego wniosek, że jest to wynik wielonienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych omega 3, ale nie chcieli zauważyć, że nie jest to jedyna rzecz, którÄ… tam spożywajÄ… ignorujÄ…c pokarm podstawowy: miÄ™so i tÅ‚uszcze nasycone oraz minimalnÄ… ilość wÄ™glowodanów. Å»ywienie Optymalne okazaÅ‚o siÄ™ w praktyce niewiarygodnie skutecznym sposobem leczenia wielu chorób. (...) Warto podkreÅ›lić, że Dr KwaÅ›niewski zwracaÅ‚ siÄ™ z proÅ›bÄ… o zainteresowanie siÄ™ tÄ… dietÄ… do Premiera Piotra Jaroszewicza i ten powoÅ‚aÅ‚ specjalnÄ… komisjÄ™ zÅ‚ożonÄ… ze znakomitych polskich lekarzy jak Profesorowie Aleksandrowicz, Berger, Hasik, Rafalski i TatoÅ„, którzy oficjalnie uznali jÄ… za nieszkodliwÄ…, a w bardzo wielu przypadkach korzystnÄ… w leczeniu wielu trudnych do wyleczenia chorób. Warto wiÄ™c zapoznać siÄ™ z faktami i wyciÄ…gnąć wnioski z jej przydatnoÅ›ci dla każdego z nas.” – tyle prof. WiÄ…ckowski o Å»ywieniu Optymalnym.
Powszechnie stosowane związki chlorowcoorganiczne i pestycydy stosowane w ochronie roślin, zatruwają żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Tabela 3,5 str. 49 z książki prof. Wiąckowskiego podaje skutki powodowane dla ludzi przez te związki. Jeden tylko przykład: - dostają się do organizmu głównie przez przewód pokarmowy; głównie w rybach i skorupiakach morskich; rakotwórcze; powodują choroby skóry, chorobę wieńcową, arteriosklerozę, nadciśnienie i cukrzycę; w zatruciach ostrych następuje porażenie układu nerwowego i śmierć przez porażenie ośrodka oddechowego i obrzęk płuc; w zatruciach podstawowych występują zaburzenia słuchu, koordynacji ruchów i zanik mięśni.; w zatruciach przewlekłych ogólne osłabienie, bóle głowy, zaburzenia psychiczne; lindan powoduje zaburzenia w szpiku kostnym zmniejszając zdolność wytwarzania czerwonych ciałek krwi; DDT i DDE są embriotoksyczne i teratogenne; są bardzo toksyczne dla organizmów wodnych; zwiększają umieralność ryb; zmniejszają ich zdolności rozrodcze i wzrost; DDT powoduje zmniejszenie grubości skorupek ptasich jaj i spadek populacji ptaków; kumulują się w ciele morskich ssaków obniżając ich rozrodczość (ta. Wg. Namieśnik, Jaśkowski, 1995).
W dniu 9 i 10 stycznia radio i telewizja podaÅ‚y wiadomość, że Å‚ososie w USA sÄ… tak zatrute, że zaleca siÄ™ ich spożycie nie częściej, niż raz w miesiÄ…cu. Wprawdzie organizmy stosujÄ…cych Å»ywienie Optymalne dużo Å‚atwiej radzÄ… sobie z wszelkimi substancjami toksycznymi, ale to nie powód aby nie musieli omijać zatrutych produktów żywnoÅ›ciowych, a szczególnie „owoców morza”. Owoce, jarzyny, zboża, ziemniaki i inne pÅ‚ody rolne sÄ… powszechnie zatruwane przez nawozy sztuczne stosowane w dużym nadmiarze, przez trucizny owadobójcze, grzybobójcze i chwastobójcze. W procesie przetwórczym dodaje siÄ™ do żywnoÅ›ci okoÅ‚o tysiÄ…ca sztucznych substancji chemicznych w UE i aż 3000 takich dodatków w przodujÄ…cych w zatruwaniu ludnoÅ›ci Stanach Zjednoczonych. Nie ma nieszkodliwych dla zdrowia sztucznych dodatków. Nawet prawie wszystkie witaminy podawane w nadmiarze powodujÄ… okreÅ›lone szkody. Uczeni nie mogÄ… wiedzieć, zatem nie wiedzÄ…, jakie skutki spowoduje spożycie szynki do której dodano 30-40 sztucznych produktów, nawet w dawkach dozwolonych dla każdego z nich z osobna. Trzeba być bardzo naiwnym aby wierzyć, że dodawanie do żywnoÅ›ci trucizn i „dozwolonych” substancji z którymi organizmy żywe od miliardów lat nigdy siÄ™ nie stykaÅ‚y, może nie być szkodliwe.
Dlatego dobrze jest kupować żywność oznaczoną znakiem ŻO, do której dodaje się wyłącznie naturalne przyprawy i dodatki.
W ramach programu badawczego zapoczÄ…tkowanego zarzÄ…dzeniem Premiera Piotra Jaroszewicza, na zamówienie koordynatora badaÅ„ prof. H. Rafalskiego, napisaÅ‚em w czasie dwóch tygodni 2 prace naukowe na temat miażdżycy i otyÅ‚oÅ›ci, poparte obszernym piÅ›miennictwem naukowym do roku 1980. Prace te oceniÅ‚ prof. Rafalski jako bardzo przydatne dla niego i innych (11) uczonych biorÄ…cych udziaÅ‚ w badaniach. Te dwie prace (fragmenty) i trzecia popularnonaukowa („Nie tylko o otyÅ‚oÅ›ci”) wkrótce bÄ™dÄ… zamieszczone na mojej stronie internetowej www.dr-kwasniewski.pl.
Już w 1968 r. znaÅ‚em rzeczywistÄ… przyczynÄ™ miażdżycy piszÄ…c: „Aby czÅ‚owiek mógÅ‚ zachorować na miażdżycÄ™ musi on żywić siÄ™ na tyle źle, aby komórki bÅ‚ony wewnÄ™trznej jego tÄ™tnic musiaÅ‚y wykorzystywać glukozÄ™ i na tyle „dobrze”, aby ta glukoza byÅ‚a przetwarzana komórkach bÅ‚ony wewnÄ™trznej tÄ™tnic w cyklu pentozowym”.
Najbardziej rakotwórczym i miażdżycorodnym czynnikiem jest insulina. Przyczyną nadmiaru insuliny jest spożywanie nadmiaru glukozy (węglowodanów). Przyczyną zatem miażdżycy jest glukoza. W błonie wewnętrznej aorty zdrowej poziom magnezu wynosi ZERO, a poziom cholesterolu również ZERO. Brak magnezu oznacza, że na pewno nie jest w tych komórkach spalana glukoza, a brak cholesterolu oznacza, że na pewno nie jest w nich przetwarzana glukoza na trójglicerydy, tlen i cholesterol w szlaku pentozowym.
Od ponad 30 lat poziom nauk podstawowych już byÅ‚ na tyle wystarczajÄ…cy, aby czÅ‚owiek wyposażony w rozlegÅ‚Ä… wiedzÄ™, posiadajÄ…cy umysÅ‚ syntetyczny, poszukujÄ…cy prawdy i przyczyn rzeczy dla ludzi najważniejszych, mógÅ‚ znaleźć faktycznÄ… przyczynÄ™ miażdżycy i innych chorób o dotychczas nieznanych przyczynach ich powstawania. Tak też siÄ™ staÅ‚o. Doprowadzenie do badaÅ„ na zwierzÄ™tach i na ludziach chorych, które wykazaÅ‚y nieszkodliwość metody i bardzo korzystne efekty jej stosowania w prawie każdym przypadku u ludzi chorych i uważajÄ…cych siÄ™ za zdrowych, potwierdzone na wielu ludziach w Polsce i innych krajach - wszystko to traktowane jest przez uczonych, jakby tych wielu „cudów” wcale siÄ™ nie zdarzyÅ‚o.
MiaÅ‚ racjÄ™ prof. WÅ‚odzimierz Sedlak gdy pisaÅ‚: „Dlatego bez skrupułów pokazujÄ™, że współczeÅ›ni uczeni sÄ… jak strusie. WypinajÄ… wielce oÅ›wiecone dupy, a gÅ‚owy chowajÄ… w piasek. Zmuszać cholera do myÅ›lenia, chwytać za gardÅ‚o. Przecież umierajÄ…cy czekajÄ…”
Najbardziej tragicznym i najbardziej szkodliwym w skutkach jest to, że ci uczeni też nie są winni. Oni muszą zwalczać to, co pozornie zagraża ich pozycji naukowej i zawodowej związanej najczęściej z bardzo wąską specjalizacją, uniemożliwiającą ogarnięcie całości organizmu człowieka chorego.
Głównym powodem przeszczepów serca u ludzi młodych w Australii jest obecnie miokardiopatia przerostowa. W Polsce jest podobnie. Przeszczep serca kosztuje kilkaset tysięcy złotych, a chory do końca życia musi brać drogie i nieobojętne dla jego zdrowia leki.
Żywienie Optymalne przyczynowo i za darmo leczy i wylecza chorego z miokardiopatii przerostowej, po kilkunastu miesiącach serce robi się małe i zdrowe bez żadnych leków, a po prostu przez usunięcie przyczyny choroby, o której współczesna nauka nie wie nic.
Profesor, czy lekarz żyjący z przeszczepów serca musi zwalczać metodę i jej odkrywcę, która pozwala na szybkie, bezpłatne wyleczenie choroby.
Społeczeństwo jest obciążane olbrzymimi kosztami na tak zwaną opiekę zdrowotną, a zawsze jest za mało pieniędzy. Po wprowadzeniu leczenia przyczynowego chorób w krótkim czasie pieniędzy w służbie zdrowia byłoby za dużo i można byłoby w każdym roku zmniejszać sumę przeznaczaną na ten cel.
Prof. WÅ‚odzimierz Sedlak podaÅ‚ gotowÄ… receptÄ™ na pozbycie siÄ™ tych pracowników sÅ‚użby zdrowia, którzy wciąż domagajÄ… siÄ™ „wiÄ™kszego kopyta, wiÄ™cej pieniÄ™dzy, liczniejszego personelu” – recepta brzmi: „ a tu potrzebna jest wymiana uczonawego idioty, zazwyczaj naczelnego”. Na razie jest zbyt maÅ‚o lekarzy optymalnych, aby mogli oni zastÄ…pić niekompetentnych uczonych.
Jan Kwaśniewski. |