|
Miesięcznik OSBO |
Miesięcznik OSBO - Organizacji Pożytku Publicznego.
KUCHNIA OPTYMALNA Arkadie od Kuchni Żeberka duszone z cebulą 1500 g żeberek 300 g cebuli 100 g śmietany 30% 400 g wywaru z włoszczyzny i kości 2 liście laurowe pieprz, sól - do smaku 50 g smalcu - do podsmażenia
Mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje ok. 125 g (wtedy mięsa mamy ok. 100 g). Kawałki obsmażyć na gorącym tłuszczu. Cebulkę posiekać. Żeberka układać w garnku, przesypując cebulą. Dodać liście laurowe, pieprz i trochę posolić. Wlać gorący wywar, tak by mięso było zakryte i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Smacznego!
Przepis poleca Arkadia Ciechocinek
c.d. - w pliku .doc - OPTYMALNI nr 111. |