Aktualności

Kolejna faza badań Diety Optymalnej
23-05-2014
W celu oszacowania zdolności do wysiłku i towarzyszących mu zmian metabolicznych u osób pozostających na diecie Kwaśniewskiego zapraszamy ochotników do wzięcia udziału w badaniach prowadzonych w Zakładzie Fizjologii Stosowanej, Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego, PAN w Warszawie (adres ul. Pawińskiego 5, 02 – 106 Warszawa). Badania polegają na wykonaniu na wykonaniu umiarkowanego 90-minutowego wysiłku, podczas którego pobrane zostaną pobrane próbki krwi w celu oznaczenia stężenia hormonów tarczycy: fT3 i fT4, glukozy, insuliny, amin katecholowych (adrenaliny i noradrenaliny), oraz metabolitów: trójglicerydów (triacyloglicerols, TAG), wolnych kwasów tłuszczowych, a także prowadzona będzie analiza powietrza wydychanego (zużycie tlenu i produkcja dwutlenku węgla), co odzwierciedla tempo metabolizmu. Badania mają na celu ustalenie tolerancji wysiłku, jego hormonalnej regulacji, jak również sprawdzenie sposobu wykorzystania substratów energetycznych w czasie długiego wysiłku w warunkach diety ubogowęglowodanowej, bogatotłuszczowej. Dodatkowo oferujemy możliwość wykonania tzw. testu ściskania (hand grip test), mającego na celu ocenę czynności współczulnego układu nerwowego. Badanie to polega na ściskaniu przez 3 min. dynamometru dłoniowego z siłą odpowiadającą 30% maksymalnej siły dowolnego skurczu mięśni przedramienia, podczas którego będą rejestrowane: ciśnienie tętnicze oraz częstość skurczów serca. Zaproszenie kierowane jest do zdrowych osób, aktywnych, stosujących Dietę Optymalną dłużej niż 1 rok, które nie rozpoczęły jej stosowania w celu redukcji masy ciała. Procedura badawcza będzie wykonywania w pracowni czynnościowej Zakładu Fizjologii Chęć wzięcia udziału w badaniach należy zgłosić, dzwoniąc pod numer 500269554 (Marta Steczkowska). W przypadku konieczności dojazdu do Warszawy, istnieje możliwość ubiegania się o zwrot kosztów związanych z podróżą.

[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
więcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski