|
T.K. |
Składniki: - 1 kg maki mąki pszennej typ 500 - 0,5kg żółtek - 0,5 l śmietany 30% - 0,2 kg masła - 0,08 kg drożdży - 0,06 kg cukru - 0,5 kg powideł śliwkowych lub innego nadzienia wg uznania - 0,2 kg cukru pudru do posypania - 2 kg smalcu do smażenia.
Wykonanie:
Śmietanę lekko podgrzać, dodać żółtka, stopione masło, cukier, rozkruszone drożdże oraz mąkę. Wszystko dobrze wyrobić do gęstości ciasta podobnego, jak na kluski kładzione. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki postawić je do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasta formować pączki, poczym zostawić do wyrośnięcia. Bardzo ważny jest stopień wyrośnięcia pączków: za słabo - paczki małe, twarde; za mocno - pączki płaskie, zapadnięte. W głębokim naczyniu rozgrzać smalec do temp. około 160 stopni C i wypiekać pączki 5 minut z jednej strony i pięć minut z drugiej. Uwaga - zbyt gorący tłuszcz może być przyczyną niedopieczenia pączków, gdyż zbyt szybkie ciemnienie skórki zmusza do skrócenia czasu wypieku. Po lekkim odparowaniu pączki posypać cukrem pudrem.
100 g zawiera:
B - 6,3 T - 35,8 W - 29,8 |
B : T : W = 1 : 5,7 : 4,7 | PROCES PRODUKCJI PĄCZKÓW:
- przygotowanie ciasta
- formowanie pączków
- wypiekanie
- pakowanie
- przygotowanie do wysyłki
|