Kuchnia Optymalna

Pączki wyśmienite
19-02-2004
T.K.

Składniki:
-  1 kg maki mÄ…ki pszennej typ 500
-  0,5kg żółtek
-  0,5 l Å›mietany 30%
-  0,2 kg masÅ‚a
-  0,08 kg drożdży
-  0,06 kg cukru
-  0,5 kg powideÅ‚ Å›liwkowych lub innego nadzienia wg  uznania
-  0,2 kg cukru pudru do posypania
-  2 kg smalcu do smażenia.



Wykonanie:

Śmietanę lekko podgrzać, dodać żółtka, stopione masło, cukier, rozkruszone drożdże oraz mąkę. Wszystko dobrze wyrobić do gęstości ciasta podobnego, jak na kluski kładzione. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki postawić je do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasta formować pączki, poczym zostawić do wyrośnięcia. Bardzo ważny jest stopień wyrośnięcia pączków: za słabo - paczki małe, twarde; za mocno - pączki płaskie, zapadnięte. W głębokim naczyniu rozgrzać smalec do temp. około 160 stopni C i wypiekać pączki 5 minut z jednej strony i pięć minut z drugiej. Uwaga - zbyt gorący tłuszcz może być przyczyną niedopieczenia pączków, gdyż zbyt szybkie ciemnienie skórki zmusza do skrócenia czasu wypieku. Po lekkim odparowaniu pączki posypać cukrem pudrem.

100 g zawiera:
 B - 6,3 T - 35,8 W - 29,8 
 B : T : W = 1 : 5,7 : 4,7

PROCES  PRODUKCJI  PÄ„CZKÓW:

  1. przygotowanie ciasta
  2. formowanie pączków
  3. wypiekanie
  4. pakowanie
  5. przygotowanie do wysyłki
źródło inf. PPH Janiccy

 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski