Kuchnia Optymalna

Wywar z nóżek wieprzowych
03-07-2004

Składniki:
- 1,7 kg nóżek wieprzowych
- włoszczyzna (40-50 dag)
- koperek, natka pietruszki lub inna zielenina
- jarzynka.



  Nóżki oczyÅ›cić, umyć i wÅ‚ożyć do garnka o szerokim dnie tak, aby wszystkie nóżki zmieÅ›ciÅ‚y siÄ™ na dnie naczynia. MiÄ™so zalać ok. 2,5 l zimnej wody, po czym ustawić garnek na Å›rednim ogniu. Wsypać jarzynkÄ™ do smaku (1-2 Å‚yżki stoÅ‚owe) i caÅ‚ość zagotować. NastÄ™pnie zmniejszyć ogieÅ„, przykryć garnek i gotować wywar 2 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać do wywaru obranÄ… i umytÄ… wÅ‚oszczyznÄ™ i gotować razem jeszcze 45 minut do godziny. Wywar wyÅ‚Ä…czyć i nieco przestudzić. Potem wyjąć nóżki oraz wÅ‚oszczyznÄ™. ZupÄ™ przecedzić do mniejszego garnka, po czym odparować jeszcze przez kilkanaÅ›cie minut, aby pozostaÅ‚o okoÅ‚o 1 litra czystego wywaru. MiÄ™so z nóżek oddzielić od koÅ›ci, pokroić na niezbyt duże kawaÅ‚ki, po czym wrzucić do odparowanego wywaru. Koperek lub innÄ… zieleninÄ™ posiekać i dodać do zupy, po czym caÅ‚ość zagotować.
Zupę nalać do talerzy i zaraz podawać.

Uwagi:
- jest to znakomita kolagenowa zupa, mogąca stanowić gotowe danie lub też można ją
  urozmaicić pod wzglÄ™dem smaku dodajÄ…c np. przetarte pomidory, czy też gotowy przecier
  pomidorowy, przecier ogórkowy, buraczki, botwinkÄ™, itp.,
- można podawać czysty wywar (bez nóżek) – do picia lub na jego bazie przygotować dowolnÄ…
  zupÄ™, a nóżki podawać oddzielne, np. obsmażone w tÅ‚uszczu na patelni lub we frytkownicy,
- dodatkowo można dodać do gotowania wywaru inne mięsa, np. golonkę, żeberka itp.,
- ugotowaną włoszczyznę można pokroić i dodać do zupy lub też zrobić z niej dowolną sałatkę
  z majonezem,
- można przygotowywać wywar o dowolnej gęstości, zależnie od ilości dodanej wody,
  pamiÄ™tajÄ…c, że zmienia siÄ™ wówczas skÅ‚ad potrawy (zmniejsza siÄ™ lub zwiÄ™ksza siÄ™ zawartość
  skÅ‚adników w 100 g gotowej potrawy),
- potrawę można przez kilka dni przechowywać w lodówce, można też zimny stężały wywar
  przeÅ‚ożyć do torebek i zamrozić,
- wywar można rozlać do małych salaterek, dodać nieco posiekanej zieleniny, pokrojone
  gotowane warzywa, groszek konserwowy (niekonieczne) oraz czÄ…ski ugotowanych na twardo
  jajek i schÅ‚odzić, otrzymamy wówczas znakomite zimne nóżki. Podawać skropione octem lub
  sokiem z cytryny.

100g potrawy zawiera:

 B - 5,7 T - 5,2 W - 0,0      kaloryczność 70 kcal
 B : T : W = 1 : 0,9 : 0,0   gotowej potrawy - 1,7 kg 


 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski