Składniki: - 1,7 kg nóżek wieprzowych - włoszczyzna (40-50 dag) - koperek, natka pietruszki lub inna zielenina - jarzynka.
Nóżki oczyścić, umyć i włożyć do garnka o szerokim dnie tak, aby wszystkie nóżki zmieściły się na dnie naczynia. Mięso zalać ok. 2,5 l zimnej wody, po czym ustawić garnek na średnim ogniu. Wsypać jarzynkę do smaku (1-2 łyżki stołowe) i całość zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować wywar 2 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać do wywaru obraną i umytą włoszczyznę i gotować razem jeszcze 45 minut do godziny. Wywar wyłączyć i nieco przestudzić. Potem wyjąć nóżki oraz włoszczyznę. Zupę przecedzić do mniejszego garnka, po czym odparować jeszcze przez kilkanaście minut, aby pozostało około 1 litra czystego wywaru. Mięso z nóżek oddzielić od kości, pokroić na niezbyt duże kawałki, po czym wrzucić do odparowanego wywaru. Koperek lub inną zieleninę posiekać i dodać do zupy, po czym całość zagotować. Zupę nalać do talerzy i zaraz podawać.
Uwagi: - jest to znakomita kolagenowa zupa, mogÄ…ca stanowić gotowe danie lub też można jÄ… urozmaicić pod wzglÄ™dem smaku dodajÄ…c np. przetarte pomidory, czy też gotowy przecier pomidorowy, przecier ogórkowy, buraczki, botwinkÄ™, itp., - można podawać czysty wywar (bez nóżek) – do picia lub na jego bazie przygotować dowolnÄ… zupÄ™, a nóżki podawać oddzielne, np. obsmażone w tÅ‚uszczu na patelni lub we frytkownicy, - dodatkowo można dodać do gotowania wywaru inne miÄ™sa, np. golonkÄ™, żeberka itp., - ugotowanÄ… wÅ‚oszczyznÄ™ można pokroić i dodać do zupy lub też zrobić z niej dowolnÄ… saÅ‚atkÄ™ z majonezem, - można przygotowywać wywar o dowolnej gÄ™stoÅ›ci, zależnie od iloÅ›ci dodanej wody, pamiÄ™tajÄ…c, że zmienia siÄ™ wówczas skÅ‚ad potrawy (zmniejsza siÄ™ lub zwiÄ™ksza siÄ™ zawartość skÅ‚adników w 100 g gotowej potrawy), - potrawÄ™ można przez kilka dni przechowywać w lodówce, można też zimny stężaÅ‚y wywar przeÅ‚ożyć do torebek i zamrozić, - wywar można rozlać do maÅ‚ych salaterek, dodać nieco posiekanej zieleniny, pokrojone gotowane warzywa, groszek konserwowy (niekonieczne) oraz czÄ…ski ugotowanych na twardo jajek i schÅ‚odzić, otrzymamy wówczas znakomite zimne nóżki. Podawać skropione octem lub sokiem z cytryny.
100g potrawy zawiera:
B - 5,7 T - 5,2 W - 0,0 |
kaloryczność 70 kcal |
B : T : W = 1 : 0,9 : 0,0 |
gotowej potrawy - 1,7 kg | |