Składniki: - 6 średnich plastrów wędzonej, parzonej szynki (ok. 30 dag) - 15 dag masła - 1-2 ogórki konserwowe (ok. 10 dag) - natka pietruszki (1 niecały pęczek) - szczypiorek lub szczypior - ewentualnie sól i pieprz do smaku
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, po czym posiekać bardzo drobniutko. Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) rozetrzeć pałką w misce na puszystą masę, po czym dodać posiekaną pietruszkę (ewentualnie sól oraz pieprz) i jeszcze ucierać przez chwilę do połączenia składników. Ogórki konserwowe pokroić wzdłuż na ćwiartki, przygotować kilka łodyżek szczypioru (szczypiorku). Na połówce każdego plastra szynki rozsmarować po trochu masła pietruszkowego, ułożyć po ćwiartce ogórka konserwowego, zwinąć w rulonik, po czym przewiązać łodyżką szczypioru. Jeśli łodyżka jest za długa, przyciąć ją nożem. Powstałe w ten sposób ruloniki układać na półmisku i podawać na stół.
Uwagi: - jest to elegancka, pożywna zimna przekÄ…ska na każdÄ… porÄ™ roku, - zamiast w ruloniki posmarowanÄ… szynkÄ™ można skÅ‚adać na czworo, - zamiast ogórków konserwowych można użyć kiszonych lub innych warzyw surowych lub ze sÅ‚oika (pomidory, patisony, dynia w occie itp.), - natkÄ™ pietruszki można zastÄ…pić drobno posiekanym szczypiorem, koperkiem, cebulÄ… lub zmiażdżonym czosnkiem, - do masy maÅ›lanej można dodać dowolne przyprawy: paprykÄ™, mielone ziele jaÅ‚owca, sól czosnkowÄ…, bazyliÄ™, tymianek, zioÅ‚a prowansalskie, pieprz zioÅ‚owy itp., - utarte masÅ‚o można nieco „rozrzedzić” odrobinÄ… gÄ™stej kwaÅ›nej Å›mietany lub serkiem homogenizowanym.
100g gotowej potrawy zawiera:
B - 11,7 T - 37,1 W - 0,4 |
kaloryczność 383 kcal |
B : T : W = 1 : 3,2 : 0,0 |
gotowej potrawy - 0,6 kg | |