Kuchnia Optymalna

Ruloniki szynkowe z masłem pietruszkowym.
16-10-2004

Składniki:
- 6 średnich plastrów wędzonej, parzonej szynki (ok. 30 dag)
- 15 dag masła
- 1-2 ogórki konserwowe (ok. 10 dag)
- natka pietruszki (1 niecały pęczek)
- szczypiorek lub szczypior
- ewentualnie sól i pieprz do smaku



   NatkÄ™ pietruszki opÅ‚ukać, osuszyć, po czym posiekać bardzo drobniutko. MiÄ™kkie masÅ‚o (o temperaturze pokojowej) rozetrzeć paÅ‚kÄ… w misce na puszystÄ… masÄ™, po czym dodać posiekanÄ… pietruszkÄ™ (ewentualnie sól oraz pieprz) i jeszcze ucierać przez chwilÄ™ do poÅ‚Ä…czenia skÅ‚adników. Ogórki konserwowe pokroić wzdÅ‚uż na ćwiartki, przygotować kilka Å‚odyżek szczypioru (szczypiorku). Na połówce każdego plastra szynki rozsmarować po trochu masÅ‚a pietruszkowego, uÅ‚ożyć po ćwiartce ogórka konserwowego, zwinąć w rulonik, po czym przewiÄ…zać Å‚odyżkÄ… szczypioru. JeÅ›li Å‚odyżka jest za dÅ‚uga, przyciąć jÄ… nożem. PowstaÅ‚e w ten sposób ruloniki ukÅ‚adać na półmisku i podawać na stół.

Uwagi:
- jest to elegancka, pożywna zimna przekąska na każdą porę roku,
- zamiast w ruloniki posmarowaną szynkę można składać na czworo,
- zamiast ogórków konserwowych można użyć kiszonych lub innych warzyw surowych lub ze
  sÅ‚oika (pomidory, patisony, dynia w occie itp.),
- natkę pietruszki można zastąpić drobno posiekanym szczypiorem, koperkiem, cebulą lub
  zmiażdżonym czosnkiem,
- do masy maślanej można dodać dowolne przyprawy: paprykę, mielone ziele jałowca, sól
  czosnkowÄ…, bazyliÄ™, tymianek, zioÅ‚a prowansalskie, pieprz zioÅ‚owy itp.,
- utarte masÅ‚o można nieco „rozrzedzić” odrobinÄ… gÄ™stej kwaÅ›nej Å›mietany lub serkiem
  homogenizowanym.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 11,7 T - 37,1 W - 0,4      kaloryczność 383 kcal
 B : T : W = 1 : 3,2 : 0,0   gotowej potrawy - 0,6 kg 


 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski