Artykuły opublikowane

Otyłość.
18-11-2006

Gdy waga nie spada.

     Od 20 lat chorowałam na nadciśnienie, a od lutego 1998 r. stosuję żywienie optymalne. Więcej pieniędzy wydawałam na leki niż na jedzenie. Szybko ustąpiło mi nadciśnienie, bóle kręgosłupa, przestały mi marznąć ręce i nogi. Były całe tygodnie, że nie mogłam się poruszać. Teraz ćwiczę, jeżdżę na rowerze i oczywiście czują się dobrze. Skórę mam jak aksamit oraz piękne paznokcie. Oto niektóre z wyników moich badań przed i po zastosowaniu diety:



   Parametr       przed        po
   Ciśnienie    200/100       120/80  
  Chlesterol       310      257
       HDL       72,6      91,3
       LDL       169    129,7
 Triglicerydy       257     180

     Mam 50 lat, weszłam więc w okres przekwitania i przestałam miesiączkować. Od zastosowania diety miesiączki wróciły i są obecnie bezbólowe.
     Mam jednak jeden ogromny problem - nie mogę schudnąć. Przy wzroście 163 cm ważę 74 kg. Nie mogę sobie poradzić z tą nadwagą. Być może jakieś szczególne Pana wskazówki pomogą pozbyć się nadwagi. Dlatego też zwracam się z moim problemem bezpośrednio do Pana.
                                        A.Ż.

Odpowiedź:
     Wyniki badań są u pani dobre. Ustąpiło nadciśnienie, na które, wg poglądów współczesnej medycyny, do końca życia trzeba brać leki. Poziom cholesterolu dobrego - HDL jest bardzo wysoki i to dobrze. Świadczy o szybkim pobieraniu z tkanek cholesterolu czyli oczyszczaniu tkanek, w tym naczyń tętniczych z cholesterolu. Świadczy o szybkim ustępowaniu miażdżycy tętnic.
     Trójglicerydów powinno być poniżej 100, a jest 180. Nie jest to szkodliwe, ale jest dowodem na to, że robi pani błędy w diecie. Niewielkie, ale jednak błędy.

     Organizm zawsze woli pobierać tłuszcz z przewodu pokarmowego, niż z zapasów znajdujących się w tkance tłuszczowej. Aby organizm zmusić do spalania własnego tłuszczu, trzeba dodatkowych sposobów. Przy Żywieniu Optymalnym człowiek głodu nie odczuwa. Trzeba jeść mniej w kaloriach.
     Prądy selektywne uwalniają kwasy tłuszczowe z własnej tkanki tłuszczowej, ale nie u wszystkich w znaczący sposób. U jednych zwiększają poziom wolnych kwasów tłuszczowych o 65%, a u innych tylko o 2%.

     Można zmusić organizm do spalania własnego tłuszczu w sposób następujący: należy spożywać 2 posiłki dziennie (bez przejadania się), w których powinna być minimalna ilość węglowodanów - po 5-10 g. Resztę węglowodanów, w dowolnie wybranym produkcie, czy produktach, czyli 30-40 g należy zjeść przez snem. Nie należy przy tym już zjadać białka, czy tłuszczu. Tłuszcze z przewodu pokarmowego kierowane są do krwi, skąd są bardzo szybko pobierane przez komórki. W ten sposób mają zapas paliwa i energii. Gdy człowiek wprowadzi do swego organizmu po kilku godzinach od ostatniego posiłku tylko węglowodany, to aby je przyswoić, spalić lub przetworzyć na tłuszcze i cholesterol, czy przetworzyć w inny sposób, organizm musi zainwestować sporo energii. Tę energię musi pobrać ze spalania własnej tkanki tłuszczowej. W ten sposób ubywa się na wadze 2-3 kg miesięcznie.

     Następnym sposobem są jednodniowe głodówki. Zalecam je wyłącznie gdy jest taka potrzeba i głównie w piątek, przed wolną sobotą. W przeciwieństwie do wszystkich innych modeli żywienia krótkotrwałe głodówki nie są szkodliwe dla organizmu na Żywieniu Optymalnym i nic w nim nie zmieniają. Nie wymuszają przebudowy organizmu, gdyż przemiana materii przy Żywieniu Optymalnym i w krótkotrwałej głodówce jest taka sama. Tyle samo energii (prawie) z białka, tłuszczu i węglowodanów organizm uzyskuje przy Żywieniu Optymalnym, co w krótkotrwałej głodówce, czy poście. Jeśli w sobotę rano, po jednodniowej głodówce człowiek nie będzie głodny, będzie to oznaczało, że organizm pobiera tłuszcze z własnych zapasów i spala je. W ten sposób ubywa się na wadze od 0,5 do 1 kg po każdej głodówce. Gdy w sobotę zje się pierwszy posiłek dopiero wówczas, gdy będzie odczuwało się chęć na jedzenie, będzie można tym więcej stracić na wadze, im później zje się pierwszy posiłek, ale nie powinno się na siłę powstrzymywać od jedzenia, jeśli odczuwa się łaknienie.
     Należy wiedzieć, że każdy dłuższy post, czy głodówka - w efekcie zawsze prowadzi do wychudzenia i wyniszczenia organizmu, a w skrajnych przypadkach szczególnie u młodych kobiet - nawet do śmierci głodowej.

     Dobry jest także ruch - rower, bieganie, pływanie. Powinien to być ruch na czczo. Przy dłuższym wysiłku organizm musi pobrać energię z własnych zapasów, a liczące się zapasy występują głównie w tłuszczu. Gdy po wysiłku nie wystąpi chęć na jedzenie, można z pierwszym posiłkiem poczekać do czasu, aż ta ochota się pojawi. W ten sposób również się chudnie, ponadto sposób ten przynosi duże dodatkowe korzyści dla organizmu. Należy pamiętać, aby przy większym obciążeniu organizmu wysiłkiem fizycznym, spożywać więcej kolagenu, aby obciążone stawy i wiązadła miały materiał do odnowy.

                                                                          Jan Kwaśniewski
więcej...

Copyright by Jan Kwaśniewski.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
więcej » 
Copyright © 2004-2014 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski